Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

anti.rybka

anti.rybka (hodnocení, recenze)

Patřím k mladé generaci a o historii se zajímám, ale bohužel tento projekt je dost nezáživný. Historie nemusí být vždycky akční, ale to jak probíhal díl Kulka pro Heydricha se mi opravdu nelíbilo. Jednalo se už podle názvu o "akční" část českých dějin, ale podáno dost " nudně". Je to určitě záměr pana Sedláčka natočit to takto, ale znovu se dívat nebudu. Poučné to jistě je, ale to je asi vše, co mi tento projekt dal. 

na příspěvěk reagoval papuchalk

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Arbiter

Většina lidí se o historii nezajímá a pokud už se na nějaký díl tohoto seriálu podívají tak se u toho budou strašně nudit protože hlavně mladá generace je zvyklá na akční americké filmy kde všechno vybuchuje a historické události jsou jen záminkou pro akční masakr. :-) 

Jen velmi málo lidí si z podobných projektů něco odnese. Většinou se na to dívají jen ti co historii znají a celkově je pouze zajímá jak tyto události byli vyobrazeny ale jejich politické přesvědčení nebo vnímání historie to neovlivní.  

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

NoxArt

proto tam mám to "nějak otevírat něčí oči." - protože i sama taková myšlenka je zvláštní :) Takový commingouty většinou v reálu nefungujou.

 

Ano, impuls snad.

na příspěvěk reagoval jhr

NoxArt

NoxArt (hodnocení, recenze)

Arbiter

Někdo málo vyhraněný se třeba najde. "Otevírání očí" je každopádně sporné, když to ono dílo nemusí nutně podávat správně/úplně. Ale jako impuls k vyhledání více informací proč ne

na příspěvěk reagoval Arbiter

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

papuchalk

Já tím ale nemluvím o věrném obrazu "reality" - já mluvím o dojmech jednotlivců, kteří onen "obraz reality" v podstatě tvoří stejnou měrou, jako samotní tvůrci. - to jen poznámka k tomu předpokladu někde níže, že by snad měl tenhle seriál nějak otevírat něčí oči.

na příspěvěk reagoval NoxArt

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

papuchalk

Máš pravdu, kdyby nás Sovětský svaz nechal dělat si to tady po svém tak by to celé dopadlo jinak. I samotný Klement Gottwald měl vlastní vizi Československé cesty k socialismu ale bohužel nedokázal ji díky Stalinově tlaku uskutečnit. 

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Arbiter

já osobně jsem rád, když někdo natočí historický film/seriál a není tam tak uplně mimo s doloženými reáliemi, nebo dokonce neříká uplný opak, jako je zcela běžné v holyvůdských produkcích. tam si u každého historického filomu můžeš být jist, že ti někdo tu a tam lže přímo do ksichtu. čili jo, já jsem se tímto dílem v některých věcech utvrdil a věřím že jsou zobrazeny velice pravdivě, přestože umělecká licence je velkou částí dílu. Mnoho těch rozhovorů není nikde zaznamenaných

na příspěvěk reagoval Arbiter

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

jhr

komunismus nemám rád, a NIKDY je volit nebudu, ale jedno musím na jejich obranu říct. Většina špatných věcí, tkerá se u nás udála v důsledku vlády  komunistů byla nadiktována ze sovětského svazu. Když to naši komunisti zkusili dělat po svém v 60tých letech, přijeli zase s tankama a utípli to, čili já na strašení komunistama nevěřím, jelikož už neexistuje sovětský svaz. spíš se tomu směju

na příspěvěk reagoval jhr

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

(Já se vždycky musím trpce usmát představě, že názor někoho třetího změní domněle zřetelná, nezpochybnitelná a jasně sdílná zpráva nějakého díla / článku / myšlenky.. To uvědomění, že takto "jasně a jednoznačně" působí jen na mě, je prostě pád na hubu. Většina lidí si zkrátka vším jen potvrzuje svou názorovou pozici)

na příspěvěk reagoval papuchalk, papuchalk

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Od dnešního dílu jsem očekával daleko více a tak jsem malinko zklamaný. představitel Gottwalda se sice snažil ale skutečný Gottwald si Beneše vážil a nikdy by si nedovolil to co na konci tohoto dílu. Celková snaha vykreslit představitele komunistů převážně v tom negativním světle se jim myslím moc nepovedla a je škoda,  že se v tomto díle vůbec neobjevil Ludvík Svoboda, který jako ministr obrany také v únoru roku 1948 sehrál důležitou roli když se postavil za Gottwalda a řekl, že armáda proti lidem nepůjde. 

prkalil: Těšíš se marně mi v KSČM nemáme důvod proti tomuto dílu "vyskakovat" už proto, že byl v podstatě velice zkratkovitý a obsahově přesně vykreslil neschopnost takzvaných "demokratických" ministrů a to, že vůbec nepochopili, že je lidé prostě nechtějí, na rozdíl od prezidenta Beneše, který si přání lidu dobře uvědomoval. 

papuchalk: Ano lidé měli po válce Klementa Gottwalda a komunisty rádi, díky tomu co pro ně všechno udělaly a jaké oběti za války přinesly. Dnes je to podobné a zatímco ostatní "tradiční" strany podporu a hlavně oblibu u lidí ztrácejí a to díky své vlastní neschopnosti a odtrženosti od nich, tak komunisté jako jediná tradiční strana v naší zemi posiluje. Stačí jen, aby se v našich řadách objevil nový Klement Gottwald, to znamená silná a výrazná osobnost jako byl on a KSČM opět může zvítězit. 

na příspěvěk reagoval papuchalk

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Mikei

"Škoda že s tou rudou, bolševickou chátrou przident Havel po roce 89 nezatočil. Tu moc měl." Pán bude srdcem opravdu demokrat.

na příspěvěk reagoval offlineman

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Nahý Beneš, močící Gottwald.... Kdoví, co se stane s tím darebákem a gaunerem Havlem? Jak nám ho tvůrci tohoto "skvostu" ukáží?

na příspěvěk reagoval L_O_U_S

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

VaHo

Informace mám od lidí, kteří byli na předpremiérách v rámci industry programu Finále Plzeň.

na příspěvěk reagoval VaHo

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

a v čem se lidi spletli se dozvíš v dalším díle, až rudolf slánský sám skončí na oprátce na pankráci

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Mikei

nevím co myslíš. naopak z tohoto dílu jasně vyplynulo, že to co se v únoru 1948 stalo si přála většina veřejnosti a nešlo tomu moc zabránit. komunisti v tom díle mohli vypadat jako vypočítavý svině, ale podstatnou věc řekl gottwald jak chcal do vody : LIDI NÁS MAJ RÁDI! a měl pravdu

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

mrsin

"mnohých"?  jak to ostatní mohou vědět, já myslel že to ještě vysílané nebylo

na příspěvěk reagoval mrsin

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

pořád si to drží svou laťku, jsem zvědavý na pátý díl

na příspěvěk reagoval mrsin

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

prkalil

Tak já osobně si myslím, že zde tvůrci mohli komunisty vykreslit i daleko hůře. Skoro mi to až připadá, že k nim byli do určité míry až moc hodní. Snaha o objektivitu se jim ale upřít nedá, a za to jednoznačně palec nahoru.

Mikei

Mikei (hodnocení, recenze)

Věřím, že soudruhům při pohledu do zrcadla nazvaného České století dnes zhořkla večeře a někteří se s ní snad i zakuckali!

Škoda že s tou rudou, bolševickou chátrou przident Havel po roce 89 nezatočil. Tu moc měl. Považuji to za ohromný historický omyl.

na příspěvěk reagoval papuchalk, L_O_U_S

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

mrsin

Pro mě nejlepší díl, nejsilnější, děsivý a mrazivý dojem. Těším se, jak budou kvůli tomu vyskakovat v KSČM.

na příspěvěk reagoval mrsin

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Tak se to u mě tak vyplnilo - dneska docela průměr, ale jsem si jistej, že to, co přijde příští týden, bude pravej masakr!

na příspěvěk reagoval prkalil

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Doslechlo se mi, že dnešní díl by až tak skvělý být neměl, ale ten příští má být prý pecka! 

Reklama

Reklama