Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Už dlouho mi z žádného filmu neběhal takový mráz po zádech, jako ze Zabíjení soudruha. Fakt silný zážitek. Až mi bylo skoro toho Klémy líto...

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

retrix

To, že jde o umělecké zpracování dějin podle Kosatíka a Sedláčka máš usoudit zejména z toho, že to autoři všude proklamovali již několik měsíců před začátkem vysílání. A osobně jsem si nevšiml, že by zde byla nějaká osobnost vylíčená jako idiot, tedy možná s výjimkou některých generálů ve druhém díle a demokratických ministrů v díle čtvrtém, kteří se však jako idioti skutečně zachovali. Ať už by to ale Kosatík se Sedláček pojali jakkoliv, vždycky se bude někdo cítit dotčen. Jinak to ani nejde.

na příspěvěk reagoval retrix

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Tom_Lachtan

To máš na mysli ten titulek České století podle Kosatíka a Sedláčka ? Z toho má divák usoudit, že je to subjektivní zpracování a ne hraný dokument ? Já myslím, že na na tom ani nezaleží, jestli je seriál hraný dokument nebo hraný film. Problém vidím ne v těch faktech, subjektivitě nebo objektivitě, ale v nahlížení na hlavní protagonisty. Nemohu si pomoc, ale připadají mně jako dementi a ne jako osobnosti, kteří ovlivnili chod dějin v našem státě a to mně nesedí.

na příspěvěk reagoval mrsin

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Tak se spíš kloním k tomu, že názor subjekta nemůže být nikdy absolutně objektivní. Jen jsou lidé, kteří se o objektivitu snaží víc než jiní. 

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

flanker.27

Subjektivní náhled je každý náhled. Problém je, když někdo ten svůj subjektivní náhled podává jako objektivní pravdu. Jako třeba když někdo řekne, že základním faktem je, že svoboda je stav mysli a ignoruje alespoň těch několik základních a naprosto relevantních diskurzů, skrze které lze na svobodu nahlížet.

na příspěvěk reagoval flanker.27

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Problém je, že subjektivní náhled není podle mě dobrý základ k diskusi, spíš k hádání.

na příspěvěk reagoval Arbiter

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

retrix

ono to ale má být subjektivní zpracování režiséra Sedláčka a scénáristy Kosatíka, je to přeci napsáno i při titulkové úvodní sekvenci.

na příspěvěk reagoval retrix

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

mrsin

Přesně tak. Kdo to neví a chce se dovědět "jak to tenkrát bylo", je z toho jelen, ale i ten, kdo naši historii poměrně zná, může být zmaten. Ale právě to je podle mě dobře. Znovu se zamýšlet.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

prkalil

Celou recenzi Marcela Kabáta sice k dispozici nemám, ale z toho úryvku, který si sem vložila se zdá, že jde o jednu z nejtrefnějších recenzí, co jsem k Českému století četl. V tom, o čem mluví Kabát, je největší slabina celého cyklu i podle mě - lidé si o něm dopředu nic nezjistí, usednou k televizi a po pár minutách začnou naříkat, že je to úplně něco jiného, než si představovali (většina z nich žije v domnění, že má jít o hraný dokument). Značně je to proto zklame a od toho se pak odvíjí i jejich ocenění.

na příspěvěk reagoval prkalil

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Tak dnes "prostřední" díl - Zabíjení soudruha.  

Pěkná recenze od Marcela Kabáta byla v pátečních lidovkách. Hodnotí tam i dosavadní díly a celkové pojetí série. "Je docela dobře pochopitelné, že České století v někom budí nadšení a jiného rozčiluje - i bez ohledu na politické přesvědčení. Přístup, který režisér se scenáristou uplatňují, opravdu nemusí každému vyhovovat. Na vrub tvůrců jde, že zejména v prvních kapitolách někdy nevyslali dostatečně zřetelné signály ohledně toho, co vlastně divákům předestírají: zda se hodlají snažit o věrnou rekonstrukci událostí a přesné vykreslení povah historických osobností, nebo zda nabízejí svou úvahu, fabulaci na dané téma odehranou v mantinelech určitých historických událostí. Správná odpověď je jistě ta druhá, přesto se může stát, že třeba důraz kladený na fyzickou podobnost postav s jejich vzory zavede diváky na falešnou stopu 'hraného dokumentu'. (...) Je možné, ba docela pravděpodobné, že tehdejší politici nepronesli byť jedinou větu přesně tak jako hrdinové Českého století. K děsivých událostem, o nichž se tu hraje, však zcela nepochybně došlo. A předestřená verze jejich zákulisí je působivá, inspirující k zamyšlení."  

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10362011008-ceske-stoleti/7044-o-ceskem-stoleti/

na příspěvěk reagoval mrsin

retrix

retrix (hodnocení, recenze)

Šance na kvalitní zpracování mylníků naší nedávné historie se rozplívá v nekvalitním a subjektivním zpracování historických faktů. Je to osobní pojetí režíséra Sedláčka, které asi vychází z fantazie momentálního rozpoložení. V první díle je T.G.Masaryk představen jako osoba řízena vyšší mocí. Někdy mně spíše připadal jako Hitler, který také neustále zdůrazňoval tu svoji prozřetelnost. V druhém díle zase celý film trpí monologem E.Beneše, které vyznívá spíše jako blábol o degradaci této osobnosti a z armádních generálů dělá idioty, co si nevidí dál než na špičku nosu. I výběr hlavních protagonistů není zdaleka přesvědčivý, kouzelníka Žita vůbec nemusím, ten tam představoval spíše tupého ranaře, který by se tak zmohl na četaře a ne na plukovníka. Ještě, že nám byl ukázán zcela nahý Beneš, bez toho by seriál určitě ztratil na opodstatněnosti.

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

Karlos80

Možná je to i obraceně, nějakou formu voleb a demokracie, až na absolutní monarchie najdeme všude. Otázkou je poměr mezi demokracii a oligarchii. ČSSR díky vedoucí úloze KSČ, mohli rozhodovat stranici, kterých z 15 milionů bylo asi 10%. Z miliardy věricích římsko-katolické církve má právo volit papeže 112 kardinálů (možná už více). Je pravda, že ne každý se mohl stát členem KSČ, třeba V. Klaus, ten byl odmítnut pro domněnku, že to neděla pro ideály, ale z karierismu a že je přiliš egoistický.

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

flanker.27

Přiznám se, že jsem udělal něco podobného na této diskuzi, býť můj přispěvěk byl neutrální.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Ne všichni si uvědomují základní fakta...
1. Svoboda je stav mysli, nezávislá na režimu..
2. demokracie, nikdy nebyla, není a nebude.
3. Je jen méně, čí více spravedlivý systém k většině. Dnes je k většině nespravedlivý, protože je nutí být ve většině případů levnými otroky, na čemž profituje hrstka vyvolených..

na příspěvěk reagoval Ampi

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

.. a zdravou společnost nemůže vytvořit ani násilně (ve smyslu uměle) rovnostářské prostředí, jaké nabízí a zkusil zkonstruovat komunismus (viz Tocqueville), ani společnost diktátu peněz, jako je neoliberální svět. Zkrátka jakákoliv nekompromisní ideologie je hovadina.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Sice vůbec netuším, k čemu ti mé názory budou a už vůbec nevím, proč se to řeší zrovna na diskusi k Českému století, ale budiž, i když krátce:

1) daně mají být pokud možno nízké, aby zbytečně nezatěžovali občany ani podnikatele, které může vysoké zdanění vést k propouštění nebo dokonce přesunutí výroby do zahraničí

2) stát by měl v určitých odvětvích fungovat jako regulátor a na několik málo oblastí jako je školství a do určité míry i zdravotnictví rozumně (!!!!) přispívat

3) to není úplně jednoduché říct, ale spíše se kloním k individialismu

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

mrsin

Já si tě nikam neškatulkuju. Jde o to, že takové prohlášení předpokládá nezpochybnitelně racionálního a hlavně nezpochybnitelně individuálního člověka, který funguje čistě na základě svých rozhodnutí, která mají být nějak záhadně vydělena ze světa, ve kterém se on jako osobnost formuje. To je myšlenka překonaná ve společenských vědách (dokonce i v ekonomii).

Nefunkčním jsem ho nazval proto, že nic neřeší. Práce na hrubá čísla být může, to není třeba zpochybňovat. Jenže sociální mobilitu jednotlivce stejně jako jeho schopnosti, možnosti a fungování je až příliš odvislé od společnosti (ať ji "zazoomuješ" jakkoliv - od světadílu přes stát, kraj, město až po konkrétní rodinu).

Zkrátka, jádro věci je ve schopnosti rodiny / společnosti / státu etc, vytvořit takové prostředí, ve kterém rostou vdělané, sebevědomé, uvědomělé a po všech stránkách mobilní (geograficky i sociálně) generace, které jsou pak schopny toto prostředí neustále obnovovat.

Příležitosti staví jen partikulární (byť důležitou) část úspěchu a kvalitního života. "Transakční náklady" se k těmto možnostem dostat jsou ale diametrálně odlišné člověk od člověka a to nejen kvůli fyzickým nebo psychickým možnostem.

Uživatel Arbiter smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Nevíš? To znamená, že nejsem nijak zvlášť vyhraněnej nalevo ani napravo.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

Profil pro Kulku pro Heydricha vznikl ještě před profilem pro České století, pokud vím (vysílal se na festivalu).

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

Arbiter

Možná tě to překvapí, ale já rozhodně žádný typický pravičák nejsem a názorově spadám spíše do středu. Na faktu, že až na pár výjimek (duševně nebo vážně fyzický postižení) pro notnou část nezaměstnaných práce je, ale dělat se jim prostě nechce, nicméně trvám. Od nezaměstnaných jsem to již ostatně slyšel několikrát - proč bych pracoval, když mám na dávkách srovnatelně vysoký příjem a bez námahy? Zajímavé přitom je, že na cigarety a alkohol si zmiňovaní lidé peníze většinou vždycky najdou...

na příspěvěk reagoval Arbiter, Arbiter

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

Když jsem psal do Bugz, nevyjádřil se k tomu nikdo oficiálně, ale padl tam názor, že tenhle díl byl dříve promítán na festivalu a v takových případěch prý vzniká i profil zvlášť.

Arbiter

Arbiter (hodnocení, recenze)

mrsin

"Je to o tom nebýt líný a nebát se pracovat." Tohle je pro změnu hraniční (a v realitě nefunkční) představa z druhé strany.

na příspěvěk reagoval mrsin

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

NoxArt

Samozřejmě, že se nemáme tak špatně, jak rudí příznivci tvrdí, spíš naopak. A kdo opravdu chce, práci vždycky najde. Je to o tom nebýt líný a nebát se pracovat.

na příspěvěk reagoval Arbiter

Reklama

Reklama