Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 3
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrají:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(více)

Diskuze

P.Palec

P.Palec (hodnocení, recenze)

Jděte už někteří do prdele s těmi názory,  že tam chybí to a tam to a že ten a ten vypadal trochu jinak. Tohle není dokument, kterej vám polopatisticky vysvětlí, jak to přesně bylo a ukáže vám všechny fakta. Kdo tohle nepochopil neměl by ani hodnotit. Samotní autoři tohoto seriálu řekli, že jde především ukázat určité kapitoly z dějin a jejich hlavní tvůrce především jako lidi a jak přemýšleli a jak danou situaci pravděpodobně v tu onu dobu vyhodnotili a porovnat ji třeba se svými odpůrci. Je to více pohled na určité osobnosti a nutí k zamyšlení, proč se asi ten či onen tak zachoval, což v rozhovorech říkal i samotný režisér. Jo můžu hledat chyby, že tam to chybí, ten herec není dobrej výběr atd. Ale mně se to líbilo právě proto, že to na naše dějinné události ukazuje a zobrazuje trochu jinak než právě ostatní dokumenty a filmy. Není to jen strohý výklad několika faktů, na to je zde mnoho dokumentů, ale tohle je jiný a jedinečný a mně se to moc líbí. Děkuji tvůrcům za odvahu, že se do toho pustili.

na příspěvěk reagoval papuchalk

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Kakho-oto

to jsem se špatně vyjádřil, je tady málo místa. příspěvek byl nulový těch desetitisíců co zemřeli zbytečně, např v Katyni, zatímco u nás zbytečně tímto způsobem nezemřel "nikdo". Ovšem Polsko už bylo v jiné pozici. Oni se bránit museli. Zatímco my jsme ještě "zachraňovali" světový mír.

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

papuchalk: Poláci se rovněž zapojili do bojů, např. akce u Arnhemu nebo jako letci. Navíc jejich domácí odboj byl velice silný. Partyzánské hnutí v Polsku (především Armija Krajowa - Zemská armáda) odvedlo velký kus práce. Odboj v Polsku se směle rovnal odbojovému hnutí v bývalé Jugoslávii a SSSR. Tudíž příspěvek Poláků ve válce nebyl vůbec nulový.

na příspěvěk reagoval papuchalk

z.z.jarush

z.z.jarush (hodnocení, recenze)

šílená splaška.. dětsky deklamující Landa, Benešův pinďour a dialogy jak z růžový zahrady.. o toporné režii a dalších hereckých "výkonech" snad ani nemá smysl mluvit. no.. počkám ještě na dva, tři díly, ale zatím jasnej odpad. jediný pozitivum - Nudař "hrál" jenom pár sekund, bohužel ještě se naň dostane.

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

a ještě doplním, naši vojáci skutečně v zahraničí bojovali. Náš národ byl na ně hrdý a náš národ stále existoval a cítil soudržnost. Horší bylo co s našimi hrdiny provedli po válce komunisté. Tam začalo bohužel naše národní cítětní jít uplně do háje : / Takž to co je z nás dnes nezpůsobil Beneš tím že jsme se nebránili, my jsme bojovali,...ale způsobili to komunisti po válce, kteří válečné hrdiny pozavírali jak krysy 

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

Hanver

Ano tato postava vede k zamyšlení. E.Moravce jsem nestudoval, ale připadal mi jako voják-kariérista, a když už se ocitl v protektorátu tak prostě zkusil udělal kariéru tam. Nadruhou stranu, všichni prostě emigrovat do Anglie jako Beneš nemohli, a museli se s tím tady doma nějak popasovat. Kdo byl chytrý, měl se dobře... No ale tuhle vypočítavost právě Moravec ve filmu tak kritizoval !!! Takže pokrytec?

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

alanwilder

ano taky v tomto řešení vidím genialitu Benešova rozhodnutí. Dalo se předpokládat, že až spojenci rozjedou svou válečnou výrobu (včetně USA) tak německo válku nemůže vyhrát. Pokud bychom se bránili, byli bychom po válce považovány za ty, co válku způsobili ! Zadruhé tím že jsme nebojovali, umožnil Beneš odejít spoustě kvalitních vojáků do zahraničí a bojovat tam, kde to mělo smysl, nikoliv doma s polovinou nekvalitních vojáků a s třetinou Suděťáků, kteří sympatizovali s Hitlerem.. jak správně poznamenal Moravec v jedné scéně. Zkrátka např, Poláci se bránili, a jejich vojáci byli nemilosrdně postříleni na bojišti, a ti co náhodou přežili šli na oppraviště jako zrádci. Příspěvek k válce zkrátka nulový, zatímco naši vojáci se úspěšně zapojili do bojů ve Francii, potom v Anglii a taky na východní frontě. 

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Překvapivě dobře podaná postava Emana Moravce. Uvidíme, zda se objeví i v díle Atentát na Heydricha, kde si Manolo Moravec také střihnul historickou etýdu. Při pohledu na Moravce se člověk musí zamyslet nad tím, zda ti, co vždycky nejvíc křičí, nejsou náhodou ve skutečnosti ti nejhorší.

na příspěvěk reagoval papuchalk

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Druhý díl hodně podařený. Už se těším až to Kléma pořádně rozjede. :-)

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Člověk znalý historie musí stát v němém úžasu nad téměř geniálním řešením prezidenta Beneše. Měl zkrátka pravdu. Naši "spojenci" (Francie a Británie) by se měli stydět... Mimochodem, Francie dosud neodvolala podpis pod Mnichovskou dohodou.... Ale "frantíci" byli vždycky slaboši. Mimochodem znáte ten vtip? Inzerát: Prodám francouzskou pušku z 2. světové války... Značka: Nepoužitou, pouze odhozenou...

na příspěvěk reagoval papuchalk

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

offlineman

ano, ale jestli existují svědectví nebo zpráva z toho jednání, kde je třeba zapsáno "generál Prchala křičel na pana presidenta..."

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

offlineman

SPOILER: to mě taky zarazilo, ale ne proto že by to byla hlava státu, ale spíš jsem si říkal, jestli ve snaze ukázat Beneše jako slabého a "nahého" nezašli až moc daleko, navíc když si čte Mnichovskou dohodu (že to působí až směšně).

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

VaHo

Věřil bych tomu, generál Lev Prchala byl ve výrazné opozici vůči benešovi, na což i později doplatil....

na příspěvěk reagoval VaHo

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

zajímalo by mě, co je možné historicky doložit (např. jestli se pánové XY a XZ sešli ten a ten den a mluvili spolu za zavřenými dveřmi 50 minut) a co je fikce. Například, by mě zajímalo, jestli skutečně někteří generálové na Beneše křičeli že je slabý, nebo je to pouze výmysl nebo spekulace.

na příspěvěk reagoval offlineman

NoxArt

NoxArt (hodnocení, recenze)

Taky jsem spokojen. Trochu utahanější mi přišel tento díl (možná protože mi více sedly debaty Masaryka než Beneše), ale to jak dusná se povedla atmosféra a jak zajímavý byl závěr to vynahrazují

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

MarsQR , mrsin

to ano, ale u Masaryka mi to celé přišlo takové utahané, jak kdyby se tvůrci zaobírali něčím co nemá až takový význam (asi má, jen neznám souvislosti), a přitom mi tam spousta věcí chyběla

mrsin

mrsin (hodnocení, recenze)

VaHo

Jsem na tom stejně, ale jak už psal MarsQR, je to vzhledem k užšímu období logické. Už se nemůžu dočkat dílů z komunistického období...

na příspěvěk reagoval VaHo

MarsQR

MarsQR (hodnocení, recenze)

VaHo

To bude asi tim, ze tyhle udalosti jsou podle me o dost exponovanejsi nez Masarykova doba.

na příspěvěk reagoval VaHo

VaHo

VaHo (hodnocení, recenze)

No tedy, tento díl se mi líbil mnohem více než předchozí. Byl pro mě především více srozumitelný a lépe jsem se v tom orientoval.

na příspěvěk reagoval MarsQR, mrsin

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Po prvním dílu soudím, že Robert Sedláček má asi moc rád Stanleyho Kubricka, jinak si ty kamerové jízdy vysvětlit nedokážu. :-)

na příspěvěk reagoval Baxt

Reklama

Reklama