Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Belmondových chvil dle mého názoru. Aneb jak se dá podat válečná akce se spoustou svalnatých chlapáků humorně i bez hlášek sušších než vyprahlá tuniská poušť. Ale i tak se zde najdou momenty kvalitního válečného dramatu. Úžasný protipól vůči mně známých Kellyho Hrdinech pouze z doslechu a vytvořených za velkou louží. Pohodička, klídek, tabáček, kvalitní hudba, tank a spousta zlata. Co víc si přát? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Belmondo si s bankami nedá nikdy pokoj. Akurát si tu francúzi predstavujú druhú svetovú ako Muž z Acapulca. Na začiatku som mal stále pocit, že sa autor prebudí nad písacím strojom a prepíše príbeh tak, aby neobsahoval toľko nezmyslov. Tie sa hromadili takým tempom, až som pochopil, že tak to má byť. Takže paródia na druhú svetovú v africkej oblasti obsahovala zábavné časti, Belmodndo balí ženy, zlaté tehličky sa sypú a prichádza aj ponaučenie, že k elektrickému vedeniu sa treba správať úctivo. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Žán Pól v uniformě francouzského legionáře, ale jinak je to prostě starý známý Belmondo, floutek a kuliferda, který svým lišáckým úsměvem balamutí ženy a tvrdou pěstí, ale taky s úsměvem, přesvědčuje muže. Tentokrát půjde o 6 miliard ve zlatě, které má jednotka legionářů převézt do týlu z jedné tuniské banky, ta je ale téměř zmasakrována Skopčáky, přežije jen Pól a pár dalších a můžete hádat jednou, co to bude znamenat v první fázi pro Němce a v té druhé pro zlatý poklad... Mrchožrouti nepřekypují nějakými velevtipnými scénami, ale po celou dobu se na ně příjemně kouká, Pól je prostě Pól a jeho charisma táhne. Lehkost vyprávění překvapivě na chvíli zamrzne v jednom velmi krutém okamžiku, ale Verneuil ( druhý to velikán) si z toho nic nedělá a po chvilce ticha pokračuje dál jako by se nechumelilo, což mi přece jen trochu vyrazilo dech. A v rytmu lehké komedie doválčíme až do konce, kde padne pamětihodná otázka : "Kdo vlastně jste ? " Belmondo jak jinak se svým ksichtem usmívajícího se buldoka odvětí : "Ty se ptáš, kdo já jsem ?" .. Šlus a fanynky omdlévají, ... Má dneska ještě nějaký vůbec ? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že zápletka je trošku přitažená za vlasy, ale to se v rámci dobrodružné válečné komedie, která si nehraje na nic víc, než příjemný a ryze oddechový kousek v pohodě ztratí, zvlášť když je výborně obsazená a dobře vypointovaná. Hodně pomáhá přítomnost Jeana-Paula Belmonda v hlavní roli, který si střihl tradičně charismatického sympatického hrdinu, který má nejednoznačnou polohu mezi statečným vojákem, příležitostným lupičem, cynickým svůdcem a kamarádem. Přihrává mu skupina dobrých herců v čele s Jacquesem Villeretem, je to obecně film, kde i malé role hrají velcí herci. Chytré dialogy a řada nečekaných zvratů spolu se zajímavou pointou dělají z filmu nadčasovou podívanou. Není to na čistokrevných 5*, ale ve srovnání s tím, jak si komedii představují dnešní filmaři, se k té páté hvězdičce nakonec přikláním. Svou roli hraje i kvalitní dabing z časů, kdy byl považovaný nejen za řemeslo, ale za svým způsobem umění. Celkový dojem: 90 %. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo je tak zábavný, okouzlující a chlapácký, až se divím, že ty zlaté cihly v malé tuniské bance, které Belmondíček chce ukrást, za ním nejdou samy. Zlatá cihla je přece taky ženského rodu, ne :) ? Ve slejváku zábavných scén a hlášek / Ten se teď někde fláká. Jestli je teď s Vaší manželkou, tak se určitě nefláká./ občas zahřmí velmi vážná bouřka. Je až neuvěřitelné, jak kvalitně se s takovou kombinací dokázali vyrovnat všichni herci, kteří působili v obou polohách naprosto důvěryhodně. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)

Reklama

Reklama