Reklama

Reklama

Dobrodruzi

  • Francie Les Aventuriers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pilot bez licence Manu (Alain Delon), závodník bez závodního vozu Roland (Lino Ventura) a sochařka se špatnými kritikami ve všech novinách Laetitia (Joanna Shimkus) jsou nejlepší přátelé potlučení nepřátelskými ranami osudu. Shodou okolností se dozvědí, že v Kongu havarovalo do moře osobní letadlo s belgickým obchodníkem, který převážel celý svůj majetek v hodnotě 500 mio franků. A tak se vypraví poklad získat. Nejsou ale sami... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (180)

mortak 

všechny recenze uživatele

Když knihy José Giovanniho převede na plátno někdo jiný než on sám, výsledek povětšinou stojí za to. Giovanni se totiž psaním vlastně ospravedlňoval za svou temnou minulost (vydírání židů za WWII a jejich vraždy, kolaborace s Francouzským Gestapem), a snažil se, povětšinou v tandemu s Delonem, romantizovat gangsterský svět. Ovšem Enrico dokázal vyvážit v prvním díle Dobrodruhů (druhý díl knihy Giovanni natočil jako svůj debut) tuto romantizující složku s hořkostí reality, a tak hlavně první půlka filmu, ve které se sny trojice hrdinů proměňují v prach, je velmi intenzivní. Jistě, v jádru nejde o nic víc než o moralitu "peníze dávají svobodu, ale bez lásky a kamarádů jsou k ničemu", ale v porovnání s dalšími Giovanniho pokusy zachytit ten prchavý pocit svobody dobrodruha stojí Dobrodruzi na špici. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Chvíľu v úvode trvá, kým sa to rozbehne a konečne vyrazíme na more za strateným pokladom. Od tohto momentu mal u mňa film bližšie k štyrom hviezdam, pretože dovtedy som to videl na priemer. Film však zďaleka nekončí, je stále zaujímavejší a napínavejší a pravé dobrodružstvo sa iba začína. Záver a vlastne všetky scény na pevnosti Boyard boli skvelé. Akčný záver kde proti sebe stoja modernejšie zbrane proti tým schovaným z 2. svetovej vojny po nemeckých vojakoch je výborný. Granátov bolo dosť a vidieť sympaťákov Delona a Venturu strieľať z nemeckej pištole P-38 bolo zaujímavé. Celkovo slabší úvod, ale inak spokojnosť. 80%. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Název snímku sice vyvolává představu dobrodružné podívané, fungoval by ale mnohem líp, kdyby se soustředil na vztah dvou blízkých kamarádů, mezi které vstoupí krásná žena, a lety prověřené přátelství je vystaveno nečekané zkoušce. Historka o vraku na dně oceánu a střet s bandou zahraničních žoldnéřů je totiž na příběh naroubován uměle a klíčové střetnutí na romantickém ostrůvku je navíc zrežírované nedbale. Joanna Shimkus v roli osudové ženy příiš herectví nepředvádí, je to typický případ modelky, která v mládí prodávala své půvaby, aby se posléze výhodně provdala a ze světa kinematografie se vytratila. Co beze zbytku funguje, je přítomnost dvou velikánů francouzské kinematografie Ventury a Delona. Celkový dojem: 60 %. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ventura s Delonem byli prostě "páni herci" a tady jim to spolu navíc fakt sedlo a utvořili mimořádně sympatickou dvojku. Člověk jim prostě musí držet palce, aby se jim ty jejich bláznivý sny splnily. Ta úvodní část, která se ještě odehrávala ve Francii, se mi líbila hodně. Jenže pak přijde výlet do Konga pro nějakej poklad v potopenym letadle a to mi přišlo dost přitažený za vlasy. No a závěrečná část po návratu do Francie mě moc nebavila. Akorát bylo zajímavý prohlídnout si pevnost Boyard bez otce Fura a těch trpajzlíků s klíčema. Možná jsem scuhar a nemam ten správnej smysl pro dobrodružství, ale pro mě to bylo tak trochu zklamání. Film se rozjíždí skvěle, ale postupně upadá někam do průměru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Přátelství, to je někdy víc než láska... zpíval kdysi zpěvák Petr Rezek. Tento úryvek by mohl docela dobře být hlavním mottem "Dobrodruhů". Neuvěřitelně silný a nádherný příběh o přátelství dvou mužů, které nezkalí životní kopance, láska k jedné ženě a ani nenadálé bohatství. Alain Delon a Lino Ventura, jedni z nejcharismatičtějších herců, se stali na necelé dvě hoďky dobrodruhy, aby všem svým oddaným divákům udělali radost. A jak mne vždycky mrzel fakt, že pokud ve filmu hrají dva charismatičtí sympaťáci, většinou stojí proti sobě - tentokrát nikoli a celý film je na tom dokonce postaven. Merci. 100%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Autorem stejnojmenné knižní předlohy, která vyšla i v češtině, je režisér José Giovanni. Děj filmu se ale od knihy v některých bodech odlišuje. (vesper001)
  • Jména Manu a Roland si autor vypůjčil z jiné své knihy – „Díra“, podle které také vznikl slavný film. [Zdroj: Cinema 8/2018] (ČSFD)
  • Ačkoliv ve filmu název pevnosti, na které se stěžejní část filmu odehrává, není uveden, jedná se o pevnosti Boyard u západního pobřeží Francie. (vesper001)

Reklama

Reklama