Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (176)

topi 

všechny recenze uživatele

Film je parádní, ale co z něho dělá ještě lepší zážitek, to je kultovní český dabing. Tenkrát prostě každý herec dodával postavě charismatickou tvář. Nevěřil bych, že Josef Abrhám bude tak suprově sedět Delonovi. Jeho protivníka Trintignanta geniálně, až psychopaticky vystihl Josef Vinklář. Další jména jsou zárukou vytříbených charakterů - Vilém Besser, Jiří Bruder, Jiří Adamíra, Jan Schánilec, Helga Čočková, Jorga Kotrbová, Boris Rosner, Ilja Prachař, Mirko Musil, Jana Andresíková, Miloš Hlavica, Jan Přeučil. Kam se poděl takový dabing? Tam, kam se poděli i herci....do nenávratna. Není dobrých herců, není ani dobrého dabingu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že 107 minut není zas tak dlouhá doba. U Povídky o policajtovi jsem se však přesvědčil, že takový časový úsek se subjektivně může zdát stejný jako čtyřhodinový seminář na téma využití hemoglobinu v současném světě. Příšerná nuda a tu druhou hvězdičku přidávám jenom proto, že jednu dávám ještě větším sračkám. 30% ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Ten film považuji za jeden z Delonových nejlepších. Stylová výprava, výborná hudba Claudea Bollinga, co teprve herci, protože všichni podávají znamenité výkony, včetně Maria Davida a Henriho Guybeta, kteří většinou hrají spíše v komediích. Velice vydařený je i český dabing, kde Delona nedabuje Pavel Trávníček, jak bývá zvykem, ale Josef Abrhám, který narozdíl od Trávníčka stíhá s Delonem udržet herecký krok. Tvůrci filmu chtěli navázat na film další adaptací Bornicheova románu. Film Gang se ale tak nepovedl. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Řízná retro kriminálka, ve které se nikdo s ničím moc nemaže, zejména pak Jean-Louis Trintignant s nějakým hereckým projevem. Jeho minimalistický chladný až krutý výraz je konzistentní a hlavně naprosto trefný. A také velmi dobře v paměti uchovatelný, pročež si Emila Buissona budete velmi pravděpodobně pamatovat déle a lépe než podstatně lidštějšího a neméně skvěle ztvárněného policajta Rogera Borniche. Povídka O Policajtovi má to kouzlo a atmosféru, které pramení z osobnějšího vztahu mezi dvěma hlavními hrdiny stojícími na opačných stranách zákona - viz třeba Mannův Nelítostný Souboj - a je-li film navíc tak dobře zahrán jako je tento, má všechny předpoklady stát se klasikou. Ne automaticky extra špica klasikou, ale zcela jistě 80%ní klasikou. PS: Nečekal bych, že dabing Josefa Abrháma bude Delonovi tak skvěle sedět. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alain Delon opět dostal příležitost zkusit si svou variantu francouzského poldy a tentokrát mu velmi příjemně sedí. Tedy určitě většinu filmu, až na závěr, který mě osobně do filmu tolik nezapadá a trochu se snaží změnit vyznění "zlý je zlý a hodný je hodný". Možná by to chtělo více odvahy a nebát se ukázat, co si zločinci opravdu zaslouží a že pravý inspektor tu není proto, aby se s někým kamarádil. Samotný Delon je skvělý. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Skutečný Émile "Mimile" Buisson, francouzský gangster a veřejný nepřítel číslo 1, byl zodpovědný za více než třicet vražd a sto loupeží. (sator)
  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)
  • Ve Finsku byl snímek do šestnácti let nepřístupný. (Terva)

Související novinky

Zemřel Alain Delon

Zemřel Alain Delon

18.08.2024

Přichází smutné zprávy z Francie. Ve svém domě ve městě Douchy zemřel v něděli 18. srpna legendární francouzský herec Alain Delon. Bylo mu obdivuhodných osmaosmdesát let. Zprávu potvrdili tiskové… (více)

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama