Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost dobrou kriminálku, v níž si nikdo moc nedělal hlavu s psychologií postav (tihle jsou dobří, tihle zlí a hotovo) poněkud shodil závěr, kdy byl dlouho těžko polapitelný zločinec chycen tak jednoduše. Scénáristické pero se asi nějak unavilo. Bohužel jsem měl tu smůlu, že jsem film viděl dabovaný a Josef Abrhám se k Delonovi absolutně nehodí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak moc mám Delona rád, tak moc mi sem nesedl. Tohle je role pro někoho ze sorty Ventury či Gabina a ne takového "floutka". Alain by se hodil spíše do té role policejního ranaře. Ovšem i tak je dobrý, jen ne tolik jako mohl, a měl, být. A to je vlastně jediná výtka, protože jinak je Povídka o policajtovi klasická sedmdesátková francouzská kriminálka se všemi klady, které to přináší. A že se jich tu najde habaděj, tak o tom netřeba pochybovat. ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Ten film považuji za jeden z Delonových nejlepších. Stylová výprava, výborná hudba Claudea Bollinga, co teprve herci, protože všichni podávají znamenité výkony, včetně Maria Davida a Henriho Guybeta, kteří většinou hrají spíše v komediích. Velice vydařený je i český dabing, kde Delona nedabuje Pavel Trávníček, jak bývá zvykem, ale Josef Abrhám, který narozdíl od Trávníčka stíhá s Delonem udržet herecký krok. Tvůrci filmu chtěli navázat na film další adaptací Bornicheova románu. Film Gang se ale tak nepovedl. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Túto vynikajúcu francúzsku kriminálku som už videl mnohokrát, ale pred napísaním komentára som si ju doprial ešte raz. Keďže ju poznám naspamäť nemohla ma ničím prekvapiť. A predsa. Nikdy predtým mi tak neprekážal uškriekaný Abrhámov hlas pri dabovaní Delona, ako teraz a nikdy predtým mi toľko neprekážala tak hlúpo vyjadrená vďaka tabakovým koncernom za poskytnutú dotáciu. Možno by bolo zaujímavé spočítať koľko minút bol Delon na plátne bez cigarety. Veď tento film by mohli premietať aj pri odvykacích kúrach. Najväčšiu pochvalu si samozrejme zaslúži Jean-Louis Tritignant bez ktorého by to bol iný film. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

V podstate sa mi to páčilo s dvoma pripomienkami: negatívnou a pozitívnou. Tým negatívom je, že obdobné kriminálne filmy J.-P. M e l v i l l a sú štýlovejšie a navyše aj jeho postavy pôsobia hlbšie, no potom aspoň viem, čím sa inšpiroval Ridley S c o t t, keď točil svojho preceňovaného Amerického gangstra, osobitne, čo do záveru. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Roger Borniche (Alain Delon) zemřel 16. června 2020 ve věku 101 let. (miz.)
  • Natáčení probíhalo ve Francii a Itálii. Točit se začalo 3. února 1975. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama