Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stylová a klasická Francouzská kriminálka, pěkně oldschol a pěkně od podlahy. Delon kouří jednu za druhou, řeší svůj pracovní postup a mezitím taky pronásleduje nevypočitatelného zabijáka Trintignanta. Je zbytečné dodávat, že film stojí především na výkonu již zmíněné ústřední dvojice, ale i přes místy trochu pomalejší tempo vyprávění rozhodně nenudí a i když spěje k očekávanému konci, tak ani ten nebyl rozhodně špatnej. Tentokrát se zdejším hodnocením celkem souhlasím a za sebe udílím 85% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Brutální krimidrama o policistovi ze čtyřicátých let minulého století, který pronásleduje chladnokrevného vraha. Jeden dost identický snímek znám a míním jím film Zabiják s Gabinem a Testim ze sedmdesátých let, obě dílka skýtají netušené filmové umění a skvělé zhudebnění obou hlavních témat filmů.!!! Vřele doporučuji. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že 107 minut není zas tak dlouhá doba. U Povídky o policajtovi jsem se však přesvědčil, že takový časový úsek se subjektivně může zdát stejný jako čtyřhodinový seminář na téma využití hemoglobinu v současném světě. Příšerná nuda a tu druhou hvězdičku přidávám jenom proto, že jednu dávám ještě větším sračkám. 30% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Co všechno čekáte od vynikající kriminálky? Charismatického detektiva, charismatického zločince, pořádně zamotaný případ, vraždu, pátrání, další vraždu, zápletku, rozuzlení a úderné dopadení. A tohle všechno najdete v Povídce o policajtovi. Vy, kteří jste jej zatím neviděli, honem rychle to napravte! Nezapomenutelná retroatmosféra, unavený detektiv Borniche, který kouří jednu za druhou (vynikající Alain Delon), chladnokrevný a až nebezpečně charismatický záporák Buisson (životní role Jeana - Louise Trintignanta), Mário Ital, brutální polda Lucian, krásná Bornicheova manželka a další žánrové lahůdky na vás zde čekají. Nejlepší Francouzská kriminálka a možná i nejlepší kriminálka vůbec. 100%. P.S.: Dabing ČST filmu dodává nepřeberné grády a film je s ním možná lepší, než v originále. Josef Abrhám namluvil Alaina Delona snad nejlépe ze všech a Jeana Louise Trintignanta nemohl namluvit nikdo lépe, než Josef Vinklář. A co je nejdůležitější - kdyby se náhodou v době vzniku dabingu natočil český remake, umím si v hlavních rolích Abrháma (narozdíl třeba od Pavla Trávníčka) a Vinkláře představit. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

....tradiční, ale solidně udělaný...dobře zvládnutý retro...docela komplexně postižená doba, prostředí a jeho sociální struktura, zázemí policie atd.... ukecaný, ale Deray to umí rytmizovat hereckou akcí a výstavbou situací...výborný Delon...dobře vypadá, charisma až na strop... blablabla... ale hlavně tu postavu umí výborně odstínit...neni to jenom taková ta chlapácká póza...má tam velice pestrý rejstřík jemných gest a výrazů...dík tomu působí ta postava životně...výborný záporák Trintignant...závěr to pěkně zacyklí a nechá vyznít jako celek... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Roger Borniche (Alain Delon) zemřel 16. června 2020 ve věku 101 let. (miz.)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Natáčení probíhalo ve Francii a Itálii. Točit se začalo 3. února 1975. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama