Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Melvillův majstrštyk. Snímek popisující činnost francouzského odboje za nacistické okupace. Vynikající scénář podpořen faktem, že vše je na motivy skutečných událostí, parádní ponurá atmosféra, brilantní kamera, citlivá Melvillova režie a opravdu důstojné herecké výkony v čele s Lino Venturou jako šéfem francouzského odboje a Simone Signoret jako Mathildou. Snímek vás od prvních minut drží neustále v napětí, ale to co přijde v závěru, vám vyrazí dech. Film bez nijakých zbytečných přikrášlení, plynoucí pomalu, ale o to jistěji k velkému finále. Tleskám a vzdávám hold! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

A 13.2.1944 sa Philippe Gerbier rozhodol, že tentokrát nepobeží... Ešte teraz ma mrazí. V hlavných úlohách postavy, ktoré pre ich silu a odvahu nedokážem neobdivovať. Ďalej krásna réžia so zmyslom pre detail. Melancholická hudba a celková atmosféra navyše spôsobujú, že som film bral takmer až osobne a ponurých udalostí mi bolo naozaj ľúto. Scenár tomu dodáva punc reality a kompaktnosti, čiže všetko do seba zapadá. No naschvál nenapíšem, že by to dávalo zmysel, to žiadna vojna. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc obtížně se mi budou hledat slova pro komentář, příliš silné emoce mnou otřásly, tuším, že tohle je jedno z nejlepších válečných dramat, co jsem kdy viděla (a samozřejmě nejsmutnějších). Uživatel flanker.27 to vystihl přesně, jak to vnímám já... pomník bez nabubřelosti, oslava bez fanfár, hold bez patosu a tiché dialogy... Atmosféra země, která je okupovaná nepřítelem, dokonale vyobrazená, jedné je z toho smutno a těžko... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších francouzských filmů. O skutečných rozhodnutích ve skutečné válce, které ovlivňují život a smrt nejbližších. Zatímco většina francouzského národa kolaborovala, a pak si po válce musela od pocitu viny pomáhat komediemi typu Velký flám (i Češi mají svého de Funese - Kolju), museli ti neodvážnější překročit hranice myslitelného. Melville pak jejich příběhy natočil s perfektně hrajícími herci tak, že se divákovi zastavuje srdce. Mimochodem, pokud někoho zajímá, jak to vypadalo v Československu, doporučuji knihu Ferdinanda Peroutky Oblak a valčík. Snad se najde nějaký český režisér, který ji natočí podobným způsobem jako Melville tento film. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Další vynikající francouský opus na téma vo čem že ta válka je a co to dělá lidma.Mrazivý nejen pro čas v kterém se děj odehrává(říjen 42-únor 43). Pro tu stěžejní ponurou dějovou linku klidně filmu odpustím nějaké to kašírování(i když odbočka bratr-bratr je sice trochu zbytečně samoúčelná ale jako dramatická vsuvka s překvapením dobrý) , a řekněme,nepřesnosti (ale tomu Heydrichovi mohli na obraze na gestapu dát alespoň černou pásku,když už byl nějakou dobu tuhej,nebo to tak Himmler chtěl, aby vedle něj visel už mrtvej zástupce?).Všechno na konec do sebe zapadne (i když zrovna takovýhle život by byl zřejmě mnohem roztříštěnější,takže povinná úlitba filmu) a závěrečný stručný epilogy zůčastněných jen podtrhují už takhle děsivou tragédii. Nebudu hnidopich,-z toho co jsem na tohle téma viděl je tohle na 100%.( v poslední době jsem si dost oblíbil horrory,ale takhle napnutej a takovou depku jsem si od TV neodnes už dlouho) ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Melville chtěl původně pro záběry německých vojáků pochodujících po Champs-Élysées použít francouzské vojáky. Nakonec obsadil raději tanečníky, kteří přesněji dodrželi požadovaný pochodový krok. (Snorlax)
  • Předlohou k filmu byl román Josepha Kessela a režisérovy vlastní zážitky z odbojové činnosti ve druhé světové válce. Postavy jsou zbaveny romantizujícího heroismu, mají strach a chybují. (šubelinka)
  • Protože Melville upravoval film ještě po jeho dokončení, některé záběry z pochodu Němců po Champ-Élyséées se ztratily. Chybějící filmová políčka byla obnovena až při digitálním restaurování v roce 2005 z jiného zdroje. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama