Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na mě až moc spletitý a pomalu plynoucí příběh se zbytečně odtažitými hereckými výkony. Ve filmu jsem se během chvilky ztratil jak turista v džungli a vůbec jsem nevěděl kdo je kdo a vůbec jsem netušil co a proč dělají všechny zúžastněné osoby. Na druhou stránku mi ale přišlo, že se ve filmu mnoho neděje, tudíž jsem se začal dost nudit a ztrácel jsem se ještě více. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film na dlho nevidenú tému. Vynikajúci Lino Ventura, nezaostávajúca Simone Signoret a ďalší z videnia známi herci. Napínavý príbeh s mnohými zvratmi, v niektorých momentoch ťažko uveriteľný. Najväčším nedostatkom, ktorý ho u mňa pripravil o štvrtú hviezdičku, je naťahovanie záberov, ktoré nenesú žiadnu informáciu a absolútne neposúvajú dej. Je mi jasné, že v dobe vzniku filmu sa príliš nehľadelo na počet a dĺžku prázdnych záberov, ale v súčasnosti to už prekáža. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů se mnou hodně pohnula už před dvěma roky, kdy jsem jí viděl poprvé a záhy si jí pustil opakovaně. Přesně stejný zážitek (včetně okamžité další reprízy) mne postihl i právě teď a už tři dny marně hledám slova, kterými svůj obdiv k tomuto FILMU s velkým F a jeho tvůrcům vyjádřit. Jsem stále plný emocí, které nedokážu plně popsat, smutek z tragických osudů postav se ve mne míchá s dojetím z vybraných scén a celkovým nadchnutím. Poetické vlající moře před blížící se popravou, spadlý klobouk na silnicí po osudovém zatčení.. Melville měl snad každý záběr do detailů předem promyšlený a Lino Ventura v stelesnění pana Gerbiera naplno prožívá každé gesto, stejně jako jedinečná Simone Signoretová, Meurisse, Crauchet a další. Pro mne nejen velice osobité a neotřelé zpracování hrdinství obyčejných lidí ve válečném odboji (bez pátosu, bez holduvzdání, zato s propracovanými charaktery jednotlivých postav), ale i dokonalá souhra brilantního vizuálu, zvuku, strhujícího dění na plátně a špičkového herectví. Pořád doufám, že se mi časem podaří napsat ucelenější komentář, jaký si tento film zaslouží... 100% ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně tísnivá atmosféra nedovolí člověku během dvou a čtvrt hodiny ani vydechnout. Během celého filmu se pořád někde za rohem schovává nebezpečí, všude němci, kolaboranti a zrádci. Výborní Lino Ventura (jako vždy) a Simone Signoret v hlavních rolích. Scéna s popravou je jedna z nejsilnějších,jaké jsem viděl. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc obtížně se mi budou hledat slova pro komentář, příliš silné emoce mnou otřásly, tuším, že tohle je jedno z nejlepších válečných dramat, co jsem kdy viděla (a samozřejmě nejsmutnějších). Uživatel flanker.27 to vystihl přesně, jak to vnímám já... pomník bez nabubřelosti, oslava bez fanfár, hold bez patosu a tiché dialogy... Atmosféra země, která je okupovaná nepřítelem, dokonale vyobrazená, jedné je z toho smutno a těžko... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Melville chtěl původně pro záběry německých vojáků pochodujících po Champs-Élysées použít francouzské vojáky. Nakonec obsadil raději tanečníky, kteří přesněji dodrželi požadovaný pochodový krok. (Snorlax)
  • Na silnicích v Londýně je vidět dvojitá žlutá čára, ta se v Anglii ale začala používat až v šedesátých letech. Obdobně je tomu tak u několika dopravních značek. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama