Reklama

Reklama

100 dní v Palermu

  • Itálie Cento giorni a Palermo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Lino Ventura jako generál Dalla Chiesa, který se nebál postavit sicilské mafii. Francouzsko-italské drama natočené podle skutečných událostí. Na jaře roku 1982 byl generál karabiniérů Carlo Alberto Dalla Chiesa jmenován prefektem v Palermu. Tento populární, neohrožený bojovník proti terorismu má stát v čele boje proti mafii, která už začala stát rozkládat zevnitř. Dalla Chiesa začne nejprve v řadách policie. Pak odhaluje spojení mezi mafií, státní mocí a bankovními institucemi, kde se perou mafiánské peníze. Jakmile chobotnici odhalí, měl by začít odsekávat jedno chapadlo za druhým. A tohle nesmí sicilská mafie dopustit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (79)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše než rekonstrukce událostí to působí jako oslava odkazu generála Dalla Chiesy a jeho boje s větrnými mafiánsko-byrokratickými mlýny. Působí to spíše jako vzniklé za účelem vzedmutí vášní a donucení lidu i vlády k akci a nikoli nečinnému přihlížení. Což je daň za vznik sotva pár měsíců od zobrazených událostí. Citelně tomu tedy chybí odstup i informace (zvláště v pasážích "ze stanu mafie" a z vládních kruhů) a tak je to dosti povšechné a postupem stopáže čím dál více se vezoucí na melodramatické osobní linii na úkor té syrově rekonstrukční, kterou to razí v první polovině. Ovšem není to v žádném ohledu špatné; jen bych stejnou látku i téma viděl raději zpracovanou o pár let později (a klidně i stejným týmem a režisérem) a více do hloubky. Jenže už by to bylo bez Ventury a to by zase byla věčná škoda připravit ho o tak vděčnou a charismatickou roli. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno som videl len záver filmu, a aj keby som si ho už nepamätal (načo však nejde zabudnúť), od istého momentu je jasne čitateľný. Práve niekde tu tkvie jadro problému, ktorý so ,,100 dňami v Palerme" mám. Kladov má toto dielo neúrekom: moderne snímajúcu kameru, jednotlivé atentáty dodnes pôsobia bezcitnou brutalitou a pri skľučujúcej atmosfére som mal pocit, akoby som nesledoval film, ale skutočné peripetie vynikajúceho Lina Venturu. V tomto smere treba vyzdvihnúť aj pôvodný český dabing z 80. rokov. Avšak čo z toho, keď časom viete, že Ventura aj cez svoju výraznú snahu a angažovanie sa do nastolenej problematiky, nakoniec musí skončiť rovnako ako jeho predchodcovia. Chýbalo mi nejaké výraznejšie odlíšenie od ostatných prípadov a väčšie odôvodnenie, prečo sa dej zameral práve naňho, aby nepôsobil len ako radová epizóda zo seriálu o neúspešnom boji s mafiou. Prežiť 100 dní v takých podmienkach ale bolo zrejme zázrakom. (343. hodnotenie, 24. komentár k filmu) ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Carlo Alberto Dalla Chiesa -muž, generál, který dostal místo prefekta v Palermu na Sicílii, aby tak trošku přiškrtil mafii. A on toho za těch sto dnů ve své funkci dokázal opravdu velmi hodně, a to tolik, že vražda jeho i manželky se přiřadila jako další číslo k obrovské sérii těch předchozích. Osmdesátá léta byla velmi divoká, mafie kšeftovala vcelku otevřeně s drogami a zbraněmi a Sicílie je vstupní brána do Evropy. Když vzpomenu na seriál Chobotnice, jeho tvůrce se kdesi zmínil, že měl obrovské problémy jej vůbec natočit, takovým trnem v oku se pro určitá místa stal.Když jsem byla naposledy v Neapoli, probíhala tam válka klanů o politiku s odpady. Kontejnery v ulicích hořely, jak je podpalovali naštvaní občané, dva týdny poté sebrali karabiniéři tuším sedm mrtvých během jediné přestřelky . Hm. Itálie, tam to žije:-) Každopádně, skvělý film, skvěle nasnímaný kamerou, která život v Palermu reálně přiblížila, buldočí povaha Lina Ventury a jeho krásná, mladá žena, kapitán karabiníků, štáb pracovníků na prefektuře i občané města, ti všichni se postarali o velmi slušný filmový zážitek. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

100 DNÍ V PALERMU svou strohou dokumentárností vypovídá o stinných stránkách demokracie víc než mnoho. Je to předfilm akce ČISTÉ RUCE, která uvozuje počátky italské druhé republiky. Podsvětí tohoto typu navozuje válečnou situaci; válka musí počítat v minutách a hodinách. Na demokratické procedurální hrátky nemá čas. Jinak ztrácí své nejcennější lidi a propadá se hodnotově. I demokracie se musí umět bránit. To je poselství tohoto filmu, jemuž herecky vévodí Lino Ventura. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie, kterou jsem jako kluk vcelku hltal. Dnes s odstupem let mne víc bavil báječný český dabing než celý zamotaný a prakticky dokumentárně podávaný příběh generála Dalla Chiesy.  Krvavé vsuvky atentátů jsou dostatečně syrové a vzbuzují odpor, stejně jako odsudek prohnilé státní moci, jež je neoddělitelně propletena s "chobotnicí"  a neplní tak svou funkci.  Ventura je pak v roli generála přesný, ale scénář z něj tak trochu dělá jen  šaška na ozdobu, který hodně odsuzuje  a diskutuje, ale jeho velký plán na zničení mafie pro mne de facto zůstal záhadou.  Poctivě je ale třeba říct, že mi není jasný ani po pročtení několika článků o skutečném Dalla Chiesovi. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v talianskom hlavnom meste Rím. (dyfur)
  • Balistický expert sděluje generálu Carlu Dalla Chiesamu (Lino Ventura), že komunistický poslanec a jeho řidič byli zabiti dvě zbraněmi, kdy jedna z nich je zbraň typu Thompson. Oba muži však byli prokazatelně zabiti samopalem zn. Sten. (JohnSmith)

Reklama

Reklama