Reklama

Reklama

100 dní v Palermu

  • Itálie Cento giorni a Palermo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Lino Ventura jako generál Dalla Chiesa, který se nebál postavit sicilské mafii. Francouzsko-italské drama natočené podle skutečných událostí. Na jaře roku 1982 byl generál karabiniérů Carlo Alberto Dalla Chiesa jmenován prefektem v Palermu. Tento populární, neohrožený bojovník proti terorismu má stát v čele boje proti mafii, která už začala stát rozkládat zevnitř. Dalla Chiesa začne nejprve v řadách policie. Pak odhaluje spojení mezi mafií, státní mocí a bankovními institucemi, kde se perou mafiánské peníze. Jakmile chobotnici odhalí, měl by začít odsekávat jedno chapadlo za druhým. A tohle nesmí sicilská mafie dopustit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (81)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Obsah 100 minut v Palermu krátce a stručně: V nepravidelných intervalech je mnoho osob zastřeleno v autě. A tyto násilné scény jsou prokládány bezútěšným plkáním Lino Ventury o tom, že když v Itálii nejsou vhodné zákony, nedá se s mafií bojovat. Ponaučením z filmu tedy budiž skutečnost, že ať se snažíte, jak se snažíte, s Mafií nic nesvedete. Čili zas tak objevný to jako úplně není... Trochu přihlouple pak působí didaktické "vysvětlovací" scény, v nichž moudrý generál rozpráví svým podřízeným všeliká univerzální moudra, jakoby snad to byli děti školou povinné. Vrcholem humoru je pak scéna, kde se snad nějaký plukovník protiteroristické armádní jednotky ptá: "A řekněte nám, co je to vlastně prefekt...?" Všichni v místnosti poslouchají jak napjatý skauti u táboráku ... A generál odpovídá: "Víte, mládenci, prefekt je osoba, které stát vložil do rukou moc, aby ho zastupoval v boji se zločinem..." ... Žjóóóva! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po dvadsiatich minútach rovnako natočených vyvražďovačiek a politikárčenia som čakal, akým smerom sa dej začne ďalej uberať, po ďalších dvadsiatich minútach som si už na túto monotónnosť zvykol a ku koncu mi začínalo byť jasné, ako to musí celé skončiť. Človek si v závere povie, že film je to síce spoločensky závažný, ale po dramatickej stránke predsa len iba o málo záživnejší, ako televízne správy na danú tému a novinové články, na ktorých titulky sa tu tak často pozeráme. Diskusie na gymnáziu a stavbe dnes pôsobia už mierne komicky. Na druhej strane je spoločensky dôležité, aby takéto filmy podľa skutočných udalostí boli nakrúcané a je otázne, či kvôli dramatizácii deja im treba vymýšlať nejaké atraktívne podzápletky, čo sa v tomto prípade asi nestalo. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kamera strohá jako poušť, přitom snímá z blízkosti a bez milosrdenství detaily krvavého násilí. Snímá je neefektně, surově, skoro dokumentárně. V hlavní roli charismatický Lino Ventura. Leč dialogy to poslaly do háje. Mluví a křičí se hlavně ve frázích, Ventura často bezdůvodně seřvává nebohého šéfa carabinierů, který je však na jeho straně. Je až nepříjemné vidět, že film je hlavně o postarších mužích, kteří vše rozhodují. Jediná ženská role stojící za zmínku je mladá manželka, která je však jen na okrasu a snad aby trochu zmírnila panákovitý portrét hlavního hrdiny. Kde se jen letmo zmíní, že by chtěl změnit zákon, aby měl účinnější nástroj pro boj s mafií. Jinak však jeho úsilí spočívá převážně v plamenných, leč plytkých projevech tu k mládeži, tu k dělníkům. Snad to byl film, který Itálie v té době potřebovala jako apel, z dnešního pohledu však divákovi slouží jen jako doklad doby. SHRNUTÍ: Nezačínej si nic s mafií. Když si začneš, nediv se. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Carlo Alberto Dalla Chiesa -muž, generál, který dostal místo prefekta v Palermu na Sicílii, aby tak trošku přiškrtil mafii. A on toho za těch sto dnů ve své funkci dokázal opravdu velmi hodně, a to tolik, že vražda jeho i manželky se přiřadila jako další číslo k obrovské sérii těch předchozích. Osmdesátá léta byla velmi divoká, mafie kšeftovala vcelku otevřeně s drogami a zbraněmi a Sicílie je vstupní brána do Evropy. Když vzpomenu na seriál Chobotnice, jeho tvůrce se kdesi zmínil, že měl obrovské problémy jej vůbec natočit, takovým trnem v oku se pro určitá místa stal.Když jsem byla naposledy v Neapoli, probíhala tam válka klanů o politiku s odpady. Kontejnery v ulicích hořely, jak je podpalovali naštvaní občané, dva týdny poté sebrali karabiniéři tuším sedm mrtvých během jediné přestřelky . Hm. Itálie, tam to žije:-) Každopádně, skvělý film, skvěle nasnímaný kamerou, která život v Palermu reálně přiblížila, buldočí povaha Lina Ventury a jeho krásná, mladá žena, kapitán karabiníků, štáb pracovníků na prefektuře i občané města, ti všichni se postarali o velmi slušný filmový zážitek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Realisticky střízlivě, skoro až dokumentárně pojatý snímek, který právě pro tu střízlivost má vysokou vypovídací hodnotu. Když dojde - k očekávanému - konci, člověk se neubrání pocitu tolika zbytečně zmařených lidských životů a jejich zničených osudů a nadějí - jen pro to, aby se pár slizounů mělo dobře. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v talianskom hlavnom meste Rím. (dyfur)

Reklama

Reklama