Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (103)

tahit 

všechny recenze uživatele

Spletitý děj, jenž je postaven na rutinní hře tajných služeb bez pravidel a rozhodně nenudí. Překvapivé bylo pro mě obsazení polské herečky Krystyny Jandy v postavě Anny Gretz, která sice v minimálním využití výkonem neoslnila, ale alespoň potěšila, protože je to moje oblíbená herečka. No a rozhodně bez nadsázky mohu napsat, že když v tom hraje Lino Ventura, (sběratel polibků od krásné Krystyny Jandy), který svojí přesvědčivostí a střídmostí vyjadřovacích prostředků vždy zaujme, tak to samo o sobě stačí jasně na záruku kvalitní podívané. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Starý špion byl ospalý, a teď vstal, je rozespalý. Sám nestačí se divit, kolik lidí mu chce vlásek zkřivit. Jeho ženská strachy ječí, aby vzal hned do zaječích, jenže to nejde, tahle bouřka nepřejde, dokud nerozežene mraky, přitom však může taky přijít o svou koroptvičku, sedne-li jim na vějičku. A dost. :) Jak asi vidíte, moc mě to nebavilo. Lino je výborný jako vždy, Michel Piccoli protivný jako vždy, zato Bruno Cremer tentokrát hraje nechutného šosáka a Krystyna Janda mi šla na nervy. Při sledování naplňujícího se osudu probuzeného špiona, který se musel vrátit do chladu a bahna tajných služeb, jsem cítila spíš soucit, než napětí. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Další zfilmovaný kousek ze serie noire od Gallimardu. Naplno se v něm projevuje rozčarování z vývoje po Mai 68 - z bojujících studentů jsou teroristé, do vysokých funkcí se vyšvihli bezskrupulozní syčáci...Ventura ztělesňuje ten starý dobrý svět, který sice nikdy nebyl, ale my si ho idealisticky umisťujeme před revoluční změnu a doufáme, že zase někdy přijde. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Špionážní drama ve střihu, který se dnes již moc nenosí. Vražd přibývá, paranoia narůstá, jede to pozvolně, hodně pozvolně, ale není to strohé. Lino Ventura je ve své roli bezpochyby přesný, úsporný a přesvědčivý. Závěr asi vyloženě nenahrává všeobecným představám, přesto já osobně jej považuji za povedený. 75% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Yves Boisset je IMHO dost nedoceněný režisér, jeho snímky jsou sice pomalé a neefektní, ovšem jsou také civilní, realistické a uvěřitelné. Přesně takové i tohle dusné a ponuré špionážní drama s dokonalou atmosférou, kde na vlastní kůži cítíte obavy a nejistotu hlavního hrdiny. Lino Ventura je každopádně úplně přesný (z jeho tváře jde vyčíst vše), Michel Piccoli si s chutí střihnul takového slizouna, že had je proti němu hadr a minimalistický Bruno Cremer coby zabiják, který "jen" dělá svou práci. Film, u kterého se mi dostavilo všechno to, co jsem očekával. 80%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Když Grenier (Lino Ventura) přistupuje k oknu, aby se podíval, jak odjíždí jeho přítelkyně (zhruba patnáctá minuta), má téměř rozepnutou košili, když od okna odstoupí, má ji skoro zapnutou. (Snorlax)
  • Film je adaptací románu George Marksteina "Chance Awakening". (Snorlax)
  • Film se natáčel ve švýcarském Bernu a Curychu, v Mnichově (Německo) a Paříži (Francie). (Snorlax)

Reklama

Reklama