Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lino Ventura v roli francouzského vědce, který je v politicky složité době donucen "tiše" pracovat pro Rusy. V Británii, kde částečně vykonává svou původní profesi, je zatčen policií a obviněn ze špionáže pro KGB. Ví, že vyjít ze tmy do světla pravdy pro něj bude likvidační, stejně tak, jako být propuštěn bez procesu a očištěn od všech závažných obvinění. Jeho dny jsou sečteny, odkud a kdy přijde smrt...? (LiVentura)

(více)

Recenze (82)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má takovou atmosféru, že kdybyste z ní ukrojili plátek tenký jeden milimetr a vysoký i hluboký po metru, tak by ten plátek stál. Lino Ventura podává naprosto excelentní výkon v roli vědce bojujícího o přežití. Základní linie filmu by mohla svádět k tomu, že se jedná o špionážní snímek, ale rozhodně tomu tak není. Klasická hra kočky s myší je dotažena do absurdní i dokonalé krásy tím, že koček je více a ne všechny jsou známy. Tenhle film je precizní thriller, který už jsem viděla několikrát a pokaždé mi měl co nabídnout. Nevhodné pro kardiaky, malé děti, těhotné a kojící ženy. Kecám, vhodné pro všechny, kdo si film chtějí a hlavně umí vychutnat. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nebudete vědět, kdy, nebudete vědět, kde… Vžít se do kůže hlavní postavy je asi stejně příjemné jako ustlat si v jámě pod rozhoupaným kyvadlem. Ještě před polovinou filmu jsem měla takovou paranoiu, že mít doma zaparkovaného psychiatra, už bych byla v čele pořadníku na polstrovanou cimru – nebo rovnou na odstřel. Lino Ventura může mít půlhodinu bez jediné repliky, protože mu stačí jediný drobný pohyb, aby divákovi přeběhl mráz po zádech, anebo se sevřelo srdce. Člověk s citlivou duší vědce, zahnaný osudem do pasti a pozice tvrdého chlapa, který ve faktu, že jeho dny jsou sečteny, nevidí důvod ke kapitulaci. „S kulkou v hlavě není člověk svobodný.“ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie pre mňa, pretože som o existencii tohto filmu nevedel. Opätovne excelentný výkon Lina Venturu, ktorý si film pochopiteľne vzal do osobného vlastníctva. Opätovne špionážno-kriminálna dráma tak typická pre francúzske a talianske filmy danej doby. Paradoxné pre mňa bolo, že šlo o napínavý príbeh napriek tomu, že vo filme bolo dosť hluchých miest. Za nedostatok považujem, že tvorcovia si v honbe za maximálnym napätím a akčnosťou nestrážili dostatočne, že ide o špičkového vedca, ktorý by sa asi ťažko mohol správať ako James  Bond (Bourne). A keby si ustrážili aj niektoré dialógy a situácie, neváhal by som s plným hodnotením. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tady celkem není o čem, prostě stará poctivá francouzská špionážní krimi s Lino Venturou a přímočarým scénářem, u kterého jsem si v polovině filmu nějak neuměla představit, že by dokázal ve stejném tempu udržet mou pozornost další hodinu, ale jemu se to povedlo a ještě jsem byla napnutá jak trenky. Filmová výzva 2016 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších adaptací knihy ze "Serie Noire". Zatímco u Delona jsou adaptace této edice povětšinou průměrné a málo zajímavé, protože si je přizpůsobuje americkým B-movies, Ventura těmto brakovým historkám dokáže dodat punc opravdovosti. Z filmu, i díky dobré režii, čiší zoufalství člověka, pro kterého každý člověk na ulici, od dítěte k důchodci, může být smrtelným nebezpečím, čekajícím jen na to, jak mu vpálit kulku do hlavy. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Aj keď sa jedná o špionážny film, hlavná postava nie je špiónom, čo bolo na svoju dobu nezvyčajné. (Sao Saoi)
  • Letadlo na samém počátku filmu je Iljušin Il-62. Jedná se o sovětský úzkotrupý dopravní proudový letoun s dlouhým doletem z první poloviny 60. let 20. století. Tento konkrétní s imatrikulací CCCP-86682 byl již sešrotován. (sator)

Reklama

Reklama