Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (99)

maverick10 

všechny recenze uživatele

To je mi zase trapas pane režižére. Mandelova autobiografie pohledem filmovych oci Justina Timbrdwicka, kde staci natocit nejakou cernobilou jednostrannou nespravedlnost, smutne zabery z vezeni a par citaci a jde se na dotocnou! Mandelova autobiografie a celkovy pohled na svet je filozoficky tak poutave dilo, na ktere slaboduchy scenar ani dirigentska taktovka nestacily. Mozna kdyby se nedelalo tolik prestavek na pravidelné čajové dychanky... Stale dokola delaji z divaku idioty a predkladaji lidem dramaticky jednostranne zapletky, kde je kazda strana mince zvyraznena natolik, ze by ji poznal i katolik. Neni divu, ze zde place nejedna venkovska dorostenka, ktera vychodila pet trid zakladky na deset let. Chybi mi zde propracovanejsi psychologicke procesy, celkovy nadhled nad celou tou problematikou. Mozna k tomu vsemu prispel i naprosto zcestny vyber hlavniho hrdiny bouchacem Idrisem Elbou, kteremu jsem to nezral od zacatku filmu. Vzpomente si na Eastwoodovo Invictus, v tomto dile stacil jeden pohled do oci Morgana Freemana a videli jste vse... ()

evuline 

všechny recenze uživatele

Život není černobílý stejně jako charaktery lidí, proto bych Mandelu nevynášela do nebe jako druhou Matku Terezu, ale také bych z něj nedělala prvořadého teroristu (viz to jak přistoupil k moci, která mu byla svěřená a že to teda mohl rozseknout mnohem hustěji). Idris Elba umí, i když občas jsem si říkala, co tam sakra dělá Luther... A závěrečná myšlenka o učení k lásce, přiznejme si, která měla nenechat jedno oko suché. Tak mé oko teda nechala, ale aspoň do konce dne jsem měla pocit, že ten svět přeci jen není tak strašně zkašený a že to má cenu. ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta nedávno zesnulému Mandelovi (film samotný měl přemiéru ještě za jeho života), která sice v zájmu umělecké dramatizace není plnohodnotným životopisem, především pro svou chronologickou epizodnost, přesto základní pohled na jeho život podává s plnou dávkou výborného nákresu dobové atmosféry Jihoafrické republiky v dobách apartheidu a s funkčním napětím i emocemi. Zážitek je násoben výborným filmovým řemeslem a skvělým výkonem Idrise Elby. Líbivou tečkou je píseň od U2 v závěrečných titulcích. 90% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv je Mandela poměrně rozporuplně vnímanou postavou,jeho vliv a význam se mu upřít nedá a podobný film si jistě zaslouží.Poctivý kus filmařiny,jejíž největším vítězstvím je fakt,že se po celou dobu obejde bez zbytečného patosu a mnohdy nezbytné glorifikace hlavní postavy.Mandela je zde v ykreslen jako můž,který jde pevně za svým a to i ve chvíli,kdy to není úplně košér.Původně jsem chtěl dát za tři,protože lehčí pokrácení stopáže by v určitých místech neškodilo,ale díky vynikajícímu Idrisu Elbovi,jehož charsima by se dalo krájet přidávám tu čtvrtou...70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Najúžasnejšie príbeh píše život samotný - a obzvlášť, keď ide o život takých veľkých osobností ako je Nelson Mandela. Jeho životný príbeh je naozaj obdivuhodný a je to až neuveriteľné ako jeden človek dokázal zmeniť tvár celého národa, a keď sa to tak vezme - Mandela už zostane navždy symbolom rúcania predsudkov v celom svete. Trochu som sa bál, že to bude neohrozená heroizácia, kde nebude ani kúsok sebakritiky, ale našťastie film sa držal historických faktov a udržal ho v priamom dotyku s reálnym historickým vývojom Južnej Afriky v celom vyhrotenom období v 2.polovici 20.storočia. Naozaj výborný prierez nielen Nelsonovho osudu, ale aj situácie, ktorá zasiahla tento kút sveta. A krásne bolo vidieť aj tú ľudskú povahu, že ako náhle sa situácie zlepšila v ich prospech, ukázalo sa, že netúžili len po mieri, ale aj po pomste. Ale ako môže existovať mier v krajine, ktorá žije pomstou? Skvelý film, jeden z najlepších životopisných sfilmovaných príbehov aké som videl. Tento film vznikol v roku 2013, keď nás Madiba vo veku 95 rokov navždy opustil, ale napriek strastiam ktoré ho postretli počas života sa dočkal naozaj úctyhodného veku. R.I.P. Nelson Mandela (1918 - 2013) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno