Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 8
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele dan4815 k tomuto seriálu (3)

Série 2 (2015) (S02) 

Mezi první a druhou sérií mě dělí opravdu mnoho let. Jsem v tomto ohledu filmový/seriálový autista, který si těžce zvyká, že každá série dané tvorby nabídne úplně něco jiného a jiné herce. Navíc oproti první série mi tato přijde o kus akčnější, což nemusím. To je asi tím hlavním rozdílem, jednička nabídne komornější osobitější pohled na dva detektivy, druhá série spíše přináší pohled na korupci, mafii a její fungování. Kolegyně mě nalákala na další série, a tak po devíti letech opět vidím Temný případ. Udělám v hodnocení výjimku a rovnou říkám, že hodnotím hlavně první polovinu série. Ruku na srdce, situace v druhé půlce se hodně mění, příběhy se fragmentují, stávají se chaotičtějšími a náhodnějšími. První půlka nabízí rychlý rozjezd s nějakou scénáristickou rozvahou. Musím ocenit, že do druhé série se vlezlo plno zajímavých témat k zamyšlení. Postavy se skvěle vykreslují, a herci jsou naprosto úchvatní a sympatičtí. Nicméně, první řada si zaslouží hodnocení vyšší, minimálně šest hvězdiček. Upřít se nedá atmosféra. Ztroskotanec Farrell, který pije alkohol jak já Kofolu, s cigaretou snad mezi každým prstem a snaží se přijít na to, kým je, za mě rozhodně vede. McAdams jej skvěle doplňuje a vytváří hlavní dvojici pro druhou sérii. U obou postav je vidět postupný a docela reálný vývoj. Vaughn mi do role dlouho dobu nesedl. Spíše bych ho měl za toho dobráka, ale zrovna on ukázal ke konci charizmatického záporáka. Bez něj si druhou sérii už nedokáži představit, ale trvalo to. Chvílemi se mi zdálo, že cítím tlačení na pilu ve snaze překonat první sérii. Bohužel, ústřední herecká dvojice je nezapomenutelná, a charisma obou herců lze jen těžko překonávat. Tu hereckou chemii lze vycítit na série daleko. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Bál jsem se třetí série, a vlastně kvůli jisté negativní auře jsem se dál o seriál nezajímal. Až nyní, po tolika letech, jsem za dva dny zvládl dokoukat třetí sérii a rozhodně musím říci, že je zatím nejlepší. Druhá série je akčnější, ale zabývá se mafiány a machinacemi... a tam takové emoce nejsou. Samozřejmě, ústřední trojice a jejich dynamické vztahy jsou něco, co mi utkvělo v hlavě, ale přece jenom tématika rodiny, ztráty blízkých je mi mnohem bližší a působí na mě emotivněji. Tři časové roviny... bál jsem se toho, neboť nikde nesnáším několik nechronologických rovin, ale tady mi to vůbec nevadilo a přišlo mi to naopak oživující. Pokud jste divák, který nepotřebuje přehršel akce, ale vítá pomalu se ubíhající rutinu s lehkými náznaky, pak mu tento počin nemusí přijít úplně hloupý. Musím ale dáti za pravdu, že Hays je asi nejnudnější detektiv a některé jeho kroky a chování vůbec nerozumím, byť mu bylo dáno přílišného prostoru. To jsem už spíše pochopil jeho parťáka, kterému se nevěnoval snad žádný díl. Ve chvíli, kdy na scénu vstupuje dokumentaristka, dochází k jistému oživení, ale v tomto musím i scénáristy pokárat. Jednotlivé sezení budovaly atmosféru, ale ve výsledku se k ničemu dál nedostalo. Určitě to mohla být zajímavější událost seriálu. Oceňuji ale několik zaměření seriálu - a to na vztah Hayse s Amelií. Hodně dlouhou dobu jsem přemýšlel, jestli za tím, že jsou spolu, není jen její snaha ho vysávat o informace. Pak jsem měl zase teorii o tom, že chce někoho ovládat. No, těch teorií bylo hodně, ale každý divák si musí odpovědět sám. Pak tu sledujeme rovinu policistů parťáků. Zároveň sledujeme něco většího na pozadí. Celý příběh má pár zastávek, které se motají kolem určitých lidí. Divák bývá překvapen, že je tomu nakonec jinak, byť se to dalo čekat. Jen mě mrzí, že si divák nemohl utvořit teorii již od začátku, protože neměl dostupné informace. Ty přišly až téměř na konci seriálu... a v ten moment, Hays ztrácí neustále paměť. To bylo lehce přes čáru, škoda. Celkově se mi tato série líbila více, ale nedá se to srovnávat, jednoduše je to o něčem jiném než druhá. Druhá série mi byla srdečnější kvůli postavám, třetí kvůli tématu a vyšetřování. ()

Noční krajina (2024) (S04) 

Tento počin nepovažuji za něco, co patří do "rodiny" Temného případu. Temný je, ale případ je to tak trapný a plný klišé, že si nezaslouží divákův čas. Pizzolatto si chtěl s diváky hrát za pomocí důmyslného a nejednoznačného děje. López sází vše na hloupé žánrové klišé, neb ji nic nenapadlo. Teď mě neberte za misogyna, ale trochu jsem vycítil ženskost. Namísto hry s diváky jsem cítil nejistotu, vnímal jsem snahu se "bezpečně" zavděčit něčím, co je osvědčené a také bylo budování světa rozvleklé a často zbytečné. Tato série kriminálních případů se vyznačuje tím, že se jedná o řemeslně a také atmosférou o dobrý počin, který bych zařadil do prvního desetiletí nového tisíciletí (až si to bude číst někdo v roce 3024, tak myslel jsem druhé tisíciletí... ale to se nejspíše budete dívat na kriminálku Alfa Centauri, kde dealeři budou prodávat hvězdný prach a nějaký stupidní příběh z Aljašky nebude nikoho zajímat). Po celé tři série jde cítit rukopis PANA scénáristy. A každá série je jiná a vždy zajímavá. První sérii si již nepamatuji moc dobře. Druhá se točí okolo mafie, intrik a rozhodovacích okamžiků plné paranoie. Třetí série se zpátky vrací k jedné vraždě a opět sleduje ústřední dvojici. Také třetí příběh považuji za nejvíce emotivní, a spojení vyšetřování a emotivního příběhu postav je vyvážené a poměrně dobré. Co nám nabízí čtvrté vražedné řádění? Ano, je to doslova mordovačka. Chvílemi se celý příběh ztrácel pod tíhou nesmyslných rozhodnutí tupých postav. Někdy nám scénáristka předkládali naprosto zbytečné scénky, které nikterak nezlepšili pocit ze seriálu - prostě se ten svět budoval už od začátku špatně. Se žádnou postavou jsem absolutně nesoucítil. Většina z nich byli frustráti, divnolidi s nelogickými reakcemi. Ale to ezo považuji za úplné zničení ducha True Detective. To si už Issa šňupla nadrcené jazyky s popelem z mrtvých veverek a byla někde v říši podivna. Kdyby to byl samostatný seriál, tak bych to tak nehanil. Jednoduše to zapadá do dnešního sračkoidního mainstreamu. Kamera byla skvělá, herci už mnohem horší, ale ten příběh nebyl vůbec kvalitní. Od Temného případu očekávám rozvážnost, vnímám každou konverzaci, hltám každý vtip a vytvářím si teorie. Noční krajina bohužel nic z toho nenabízí v takové kvalitě nebo množství, aby stálo za to se na tuto sérii znova kouknout. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama