Reklama

Reklama

Královna pouště

  • USA Queen of the Desert (více)
Trailer

Film režiséra Wernera Herzoga, Královna pouště, vznikl na motivy osudů Gertrudy Bell, britské badatelky a kartografky, která na začátku 20. století zmapovala oblast Středního východu. V hlavních rolích příběhu o lásce, tragédii, přátelství, nevraživosti a střetu odlišných kultur se představují Nicole Kidman a James Franco. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jméno Gertrudy Bell jsem slyšela poprvé v tomto filmu, v životě jsme o téhle ženě nikdy neslyšela a myslím si, že je to škoda, protože si myslím, že to byla jedna z prvních odvážných žen, které oslavovali svojí svobodu a díky možnostem a své povaze mohla cestovat po poušti a řešit konflikty, které Anglii velmi pomohli. Zní to skvěle, že? Bohužel film ale takový není. Ze začátku to vypadá na romantický příběh, který skončí tragicky, najednou se z toho stává road movie na dromedárovi s nádechem dramatu. Je škoda, že tam nebylo nic akčnějšího nebo nějaká scéna, kde by se Nicole Kidman konečně s někým vyspala, když už si tedy zahrála o 25 let mladší postavu, ale nic, ten film je prostě jedno velké nic. Jedna hvězda za jednu odvážnou ženu, o které je příběh, jinak nic. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pomaly začínam nadobúdať pocit, že Herzog na staré kolená už nie je tým čím býval kedysi, už mu to akosi nejde. Ale nechcem mu krivdiť, možno to je aj nevýrazným a málo zaujímavým námetom o rozmaznanej a drzej paničke, ktorá sa rozhodla žiť medzi beduínmi a mať ich rada a tí zase na oplátku na ňu v dobrom a s láskou spomínajú... no a? Nuda ako hrom, ale tak veľká, že takou nezáživnosťou sa môže pýšiť len málo filmov, vrátane tých so šedivým hodnotením. Skrátka, ide o príšerne nudne spracovaný už aj tak málo zaujímavý životopisný príbeh. Jediné čo za niečo stojí je kamera s pekným nasvietením postáv na pozadí prírodných scenérií... to uznávam, to bola vizuálna nádhera. Ale to je asi tak všetko to dobré. Podpriemer. 40/100 ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mdlé reakce mě připravily na to, že si nemůžu být výsledkem jistý, na druhou stranu i předchozí Herzogovy rozporuplně přijaté kousky jsem na nějaké úrovni ocenil. Byl jsem tedy připravený hledat nezřejmé záminky kvality a hloubky, ale nejsou tu. Není tu ani za co nadržovat. Je tu jen pár krásných obrazů, ale typická herzogovská uvědomělá fascinace přírodou a exotikou tu úplně chybí. Postavy jsou nezajímavé a kvůli brutálním skokům v čase je na ně nejde napojit. Zkrátka nešťastné. Takhle vkusně nudně si představuju film režírovaný Nicole Kidman, ne Wernerem Herzogem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Poprvé v životě vím, kdo jsem. Mé srdce nepatří nikomu jinému než poušti." ----- Poušť na ní NEZBYLA - nebyla pro ni jediným možným východiskem. Mohla pěkně sedět doma, ve své zlaté kleci, vyplakat si oči - a smířit se s osudem. Ale ona si poušť VYBRALA ... jako svůj osud. Nebála se jí - čeho by se měla bát ... po tom, co ji potkalo ? Brala ji jako přítelkyni, krásnou a proměnlivou, snad trochu rozmarnou, ale věrnou - až za hrob. Příběh Gertrudy Bell je možná až příliš vyplněný překrásnými a nekontroverzními obrazy - a vypjatými situacemi šetří jako pověstným šafránem, nicméně patrně právě díky svému přístupu dokáže vykouzlit doslova omamnou exotickou atmosféru. P.S.: Vyprávění vychází z reality. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Kdybych o Gertrude Bell nic před tímto filmem nevěděla, myslela bych si po něm, že to byla jen rozmazlená dcera z bohaté rodiny, která roupama nevěděla co dělat a celý svůj život strávila ježděním po poušti, nešťastnými a nenaplněnými vztahy, nakupováním na trhu a psaním deníku a dopisů. A přitom si stačí o ní něco přečíst na wikipedii a hned se vidí, jak mimořádná, odvážná a obdivuhodná žena to opravdu byla. Nevím, co přimělo Herzoga její život ztvárnit právě takhle, ale naprosto se minul účinkem. Nicole Kidman se snažila, ale přece jenom jí ani všechen botox světa její věk nikdo neodpáře a zvláště na začátku filmu, kde měla být v rozpuku mládí, působila dost směšně, zvláště ve scénách s Jamesem Francem, který je ve skutečnosti o 10 let mladší. Chybou také bylo obsazení Roberta Pattinsona do role Lawrence z Arábie, ten prostě nemá na to někoho takového zahrát. Celkově velké zklamání, ale rozhodně se těším, až si přečtu nějakou její biografii. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Ústřední role filmu Gertrude Bell byla v prvním záměru obsazená herečkou Naomi Watts, ale později ji nahradila Nicole Kidman. Také jedna z hlavních mužských rolí byla přeobsazena. Původně měl roli Henryho Cadogana hrát Jude Law, ale poté, co nastaly první potíže a průtahy s filmováním, projekt kvůli kolizím se svými jinými rolemi opustil a nahradil ho James Franco. (Tristan Rafael)
  • Existuje jen málo filmových portrétů Gertrude Bell, jako vedlejší postava se objevila například v epizodě Paris, May 1919 seriálu Mladý Indiana Jones (od r. 1992). (NinadeL)

Související novinky

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

Jude Law jako podmořský Indiana Jones?

03.05.2013

V poslední době odmítl několik rolí. Vycouval třeba z westernu Jane Got a Gun, což byl asi dobrý tah, protože film se potýká s dalšími problémy, aktuálně jej opustil i Lawův náhradník Bradley Cooper… (více)

Reklama

Reklama