Reklama

Reklama

Dobrodružství Barona Prášila

  • Velká Británie The Adventures of Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tento film inspirovaný knihou Rudolpha Ericha Raspeho z roku 1785 je skutečnou pastvou pro oči, uši a mysl. Příběh začíná v XVIII. století v malém městečku, které je neustále okupováno Turky, a kde hraje malá herecká společnost na zakázku pro ministra války a jeho přátele hru o fiktivních dobrodružstvích Barona Prášila. Během představení však do sálu vstoupí starý voják, který o sobě tvrdí, že je pravým Baronem Prášilem. Tento Baron Prášil pak začne předváděnou hru uvádět na správnou míru. Vyprávění Barona Prášila tak spojuje jednotlivá pozoruhodná dobrodružství, která Baron prožil společně se svými kamarády. V nádherné výpravě a s použitím filmových triků se tak vypravíme horkovzdušným balónem na Měsíc, ocitneme se v žaludku mořské obludy nebo poznáme stromy okurkovníky a vínová moře. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

PALINO 

všechny recenze uživatele

Keď som dopozeral Barona Prášila, zalial ma pocit sklamania. A to určite nie preto, že by som bol videl zlý film (ten sa snáď na základe dobrodružstiev Barona Prášila ani nedá natočiť), ale preto, že spôsob akým sa rozhodol TERRY GILLIAM vyrozprávať Prášilove dobrodružstvá považujem za absolútne nevhodný. Námet Barona Prášila predsa nie je určený na príliš osobitý film, ale na klasicky vyrozprávaný príbeh a to si Gilliam asi neuvedomil. Úvodné minúty totálne mrhá na bezvýznamné scény a nad záverom sa mi už radšej ani nechce rozmýšlať. Na druhej strane film obsahuje aj niekoľko nezabudnuteľných prvkov, akými sú napr. výprava, postavy alebo filmové momenty typu scéna so sultánom, na Mesiaci alebo v sopke. Väčšina z týchto prvkov je ale daná predlohou a nie prácou filmových tvorcov, ktorý nedokázali dodať filmu ako celku potrebnú iskru. Taktiež som sklamaný z Kamenovej hudby, ktorá je na film takéhoto typu nevýrazná. Skrátka hnevám sa na Gilliamov film, lebo verím, že knižná predloha nám ponúkla námet, ktorý je ako šitý na vznik filmového klenotu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela milá, ba dokonce i lehoulince vtipná pohádka. Taková pořádná pozvánka do nejniternější fantazie Terry Gilliama. Je jasné, že tento film rozhodně nesedne každému. Okouzlit by mohly zejména velice promakané a nesmírně hravé kostýmy a ještě více masky. Pravděpodobně je film určen výhradně dospělému diváctvu. Nějak si nedovedu představit, že by si na něm smlslo nějaké rozmlsané dítě s pokaženým vkusem. I přes zmíněná pozitiva je kvůli dlouhé stopáži opravdu hodně pasáží, kdy jsem odpočítával minuty do konce a šíleně se nudil. Naštěstí Gillian nešetřil nápady a tu a tam vykoukla vysoce originální scénka, která nudu vždy na okamžik umlčela. Velice slabé tři kousky. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Na Gilliamově Prášilovy jsou vydět všechny peníze, které do něj byly investovány. Bohužel méně je někdy přece jen více a milý Terry to tentokrát se svou nespoutanou fantazií trochu přepískl. Možná je to tím, že jako Čech musím srovnávat se Zemanovým snímkem, ale Gilliam nedokázal filmu dát nějaký jednotící prvek. Všechno je to naprosto střeštěné a děj se v tom nějak ztrácí. Rozhodně nevyčítám nic scénáři, ale hospodaření s penězi, které někde působí naprosto úžasně (měsíční sekvence) a někde trochu lacině (velká ryba). Kdyby byly všechny scény natočeny jednotným stylem (jak to uměl třeba... Zeman:-) , byl by se tento baron Prášil zařadil po bok českého vzoru. Takto na něj zbývá druhé, leč stejně krásné, místo. Pozdější shlédnutí: na filmu je udivující to megalomanské měřítko dekorací a výtvarného zpracování. ..když člověk nesrovnává se Zemanem, tak vidí film, který se svou invencí vymyká drtivé většině současné produkce. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ač mě to mrzí, nemohu dát vyšší hodnocení než 2*. Film má výtečnou vizuální stránku, to je bez debat. Ale to je také jeho jediný klad. Vydržela jsem se na něj totiž dívat asi 40 minut, než mě začal nudit. Nebyla jsem schopná dodívat se ani do konce, což se mi stává málokdy. Nemám srovnání s naším českým baronem Prášilem (myslím, že jsem jej viděla jako malá, ale už si ho vůbec nepamatuji), ale podle zdejších komentářů soudím, že je mnohem povedenější. Terry Gilliam tohle prostě nezvládl a výsledkem je trikově dokonalá nuda. A nezachrání to ani herci, kteří se všichni do jednoho snaží, ale scénář jim prostě podráží nohy. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vrchol Gilliamovej tvorby. Nápaditý, hravý, fantastický a uchvacujúci príbeh, jedného starého elegána, ktorý sa zhmotnil s tých najfantastickejších príbehov, okabátil smrť a zachránil dnešok. Gilliam vzdáva poctu fantázií a snom. Nepriateľ v tomto filme je každý, kto sa vzdal snívania a práve snaha o porazenie modernej doby prinúti baróna Prášila zohnať starých priateľov a vydať sa na posledné veľké dobrodružstvo na úsvite veku rozumu. Neville je jednoducho úžasný. Každý pohyb, každá podaná rúža, alebo úsmev zhmotnuje Prášila tak, že si ho zapamätáte do konca života. Potešila ma tiež účasť starého Monty Pythonovca Erica Idleho v celkom vtipnej úlohe. Ja fakt neviem čo by som ďalej mohol napísať. Je to nezabudnuteľný zážitok a krásna rozprávka, ktorá nepotrebuje moralizujúci koniec, ale otvorený happyend a jediné čo vás zamrzí, je fakt, že toto je posledné dobrodružstvo baróna Prášila aj pre nás. O to je ale pamätnejšie. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (11)

  • Rozpočet kvůli průtahům nabobtnal na dvojnásobek, přesně na 46 milionů dolarů. (Pumiiix)
  • Kůň Barona Prášila se jmenoval Bucephalus, stejně jako kůň Alexandra velikého. (j.o.j.o.)

Reklama

Reklama