Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Odpusť nám pane, že ti tak bezostyšně podlézáme." Smysl života vyjádřený krátkými epizodami od v rozumné míře násilných zaměstnanců Permanentní pojišťovny, přes katastrofálně mylné moderní teorie o tvaru světa, rozvážné vedení britského vojenského sboru, názornou sexuální výuku, kyblíček pro pána až po společenskou návštěvu Chmurného žnece, mne dost bavil. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Jedna scénka za všechno [Director's cut]: -Buď zdráv, Martine. -Kde máte kadibudku? -Žádnou nemámě. -Nemáte kadibudku? A co děláte? -Jíme špek. -Po špeku nemusíte na kadibudku? -Tak praví teorie. -Aha, a funguje to? -Žádnou kadibudku nemáme. -Chápu, ale máte potřebu? -Však víš, jak to s teoriemi chodí. Někdy všechno vychází, jeden, dva, tři dny, a když už to vypadá, že je to na zveřejnění... Vžum! A potřebuješ novou podlahu. *** ["Sex, sex, sex... Kde jsme to skončili?"] ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Aký je vlastne Zmysel života, tá záhada o ľudskej [n]existencii, otázka ohľadom života a smrti, tak na to sa snažila asi naprosto promptne, a k tomu vskutku i pomerne dosť filozoficky - [z]odpovedať predovšetkým azda práve táto - britská komediálna skupina Monty Python, ktorej zrejme žiadna TÉMA[TIKA] nie je vôbec cudzou, ako zrovna povedzme i v tomto, obzvlášť cynickom, surovom a humornom prípade, resp. spracovaní, ak teda avšak divák naostatok pristúpi na ich celkový pohľad na vec...? Záverečný, celovečerný titul tejto skupiny, sa snáď vyznačoval najmä tým, že: a). mu predchádzal jeden krátkometrážny [pred]film s názvom: Crimsonova permanentná poisťovňa; v trvaní približne cca 16. minút, ktorý mal tak mimoriadne dynamický spád, že by som bez mihnutia oka následne udelil až rovných 5* ; b). a to konkrétne v samotnej nadväznosti na klasický, dlhometrážny, hlavný film o trvaní ďalších 90. minút, ktorého jednotlivé kapitoly; áno, totižto daný titul bol rozdelený do siedmich kapitol, ktoré v rámci jedného celku - dotvárali akési muzikálové a spevácke a hudobné - vložkové prvky s tým dôvetkom, že tentoraz som už ale bol predsa mierne viac opatrnejším, nakoľko sa mi miestami zdalo, že skrátka títo ústrední a-u-t-o-r-i v náležitej podobe šestice účinkujúcich [5 Britov + 1 Američan], ktorí postupne vytvárali ďalšie a ďalšie postavy; akési nánosy, ktoré sa na seba neustále nabaľovali, až tým koľkokrát zachádzali do maximálneho extrému, čím prekračovali všetky hranice prijateľnej normy; v podstate vďaka čomu som sa napokon v celom svojom rozsahu - priklonil ku silným 4*, pričom zároveň ešte podotýkam i to, že dokonca dvaja z nich aj [z]režírovali príslušné kinematografické dielo do konečnej podoby, ktorá si podľa mňa rozhodne udržiavala úplne nadštandardne vysokú úroveň, t.j. „vtedy ste normálne mávali taký zvláštny pocit, akoby vás zvnútra požieral nejaký pytón kráľovský.” ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

O několik řádů slabší než předchůdci. I zde je několik skvělých scén, ale většina z nich je zbytečně protahovaná, nemá pointu nebo smysl pro "děj" filmu. Předfilm měl jednu zajímavou hlášku, jinak dost zdržoval a celkově je to jediný ze tří Monty Pythonů u kterého mi hned po zhlédnutí bylo jasné, že už ho nikdy neuvidím (nebo ne dobrovolně). Je to velká škoda, že oproti Svatému grálu či Životu Briana nemá Smysl života ty pravé grády. Možná je to paradoxně tím, že moc tlačí na pilu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Z trojice pythonovských filmov kolujúcich po našich kinách sa najviac približuje štruktúre jednotlivých dielov slávnej polhodinovej televíznej série. Navzájom nesúvisiace scény, vracanie sa k už opakovanému motívu uprostred úplne iného deja, prerušenia prestávkami, animované vstupy, pesničky - nesúrodá anarchia deja i postáv, ostrý výsmech ikonkám aktuálnej doby - tak ako to mám v ich podaní rád. Pomerne dlhý odstup od ich posledného spoločného diela spôsobili odťažitosť a chlad idúci z filmu. Toto negatívum ale vyvažuje spracovanie jednotlivých epizód a absencia dobových politických narážok, ktorým som v seriáli nie vždy rozumel a tak mi unikal ich humor a zmysel. Neodolateľne úchylná je najmä scénka s pánom Kreozotom, ktorý sa príde najesť do reštaurácie. Pre priaznivcov grc-artu povinnosť ! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (16)

  • Tvůrci odmítli studiu Universal ukázat scénář. Eric Idle situaci okomentoval slovy: “Když jsme sami nemohli přijít na to, jak film udělat, oni by nám to neřekli.“ Místo toho studiu ukázali báseň, která shrnovala děj filmu, a předpokládaný rozpočet. Universal na základě toho film zaplatil. Idle zmíněnou báseň recituje na DVD verzi filmu. (Terva)
  • Zvratky, zo scény v reštaurácii, boli vytvorené zmiešaním zemiakov, vody a posekanej surovej zeleniny. (HelenOfTroy)
  • Film se měl původně jmenovat: "Monty Python's Fish Film". (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama