Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pop-music a vojna? To přece nejde dohromady! Pět kamarádů se rozhodne založit skupinu pop-music. Aby mohli nerušeně holdovat hudbě, odjedou na venkov a utáboří se na pozemku strýce jednoho z nich. Nic je nedokáže vyvést z rovnováhy. Nemají peníze na nástroje? Tak si je vydělají! Ovšem jejich pokusy obstát v seriózním zaměstnání, jakým je kupříkladu pošťák, popelář nebo kuchař, vždy skončí katastrofou. Majitelka obchodu s hudebními nástroji a manažerka v jedné osobě s nimi uzavře smlouvu a zajistí jim účast v soutěži. Jejich vystoupení se však mění v nevázaný happening, který končí zdemolováním aparatury. Ale to by nebylo ještě tak zlé. Do jejich tábora přichází vojáci, aby jim osobně předali povolávací rozkazy. (Česká televize)

(více)

Recenze (160)

Han22 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že to byla neskutečná hovadina bez jakéhokoliv příběhu. Jenže Bažanti jsou neskuteční anarchisti a to jak zesměšní veškeré možné povolání, hudební průmysl a nakonec ve finále i armádu s jejím nesmyslným drilem je zkrátka kouzelné. Mimochodem hudba vynikající, přesně vystihující onu krátkou dobu přerodu mezi koncem Beatles, hippies a začátkem glam rocku a disca. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

I když jsem těch bažantích filmů viděl docela hodně, tak ten úplně první film ze série se ke mně dostal překvapivě až teď. Komedie se nese ve stejnym duchu jako všechny ostatní bažantí filmy. Jeden gag střídá druhej a jejich kvalita se pohybuje od výbornejch přes průměrný až po vyloženě trapný. Hodnotim to průměrnejma 3 hvězdama. Jinak nejzábavnější postava ze všech je ten plešatej seržant. Škoda, že se objeví na scéně až někdy v půlce filmu. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Seržante, odvedete je do skladu, kde dostanou všichni nové uniformy podle módy. Pěkně k tělu. A pak je zabásněte na čtyři dny." Byl jsem přitom, když pětice neschopných flákačů poprvé vtrhla do kin a zničila mě svým situačním humorem. Od té doby již mnoho vtípků lehce vyčpělo, ale nostalgie je potvora. Já mám zkrátka pořád rád rozpadající se auto, spaní na šikmé ploše, vstupní lékařskou prohlídku, týmovou jízdu na stavebních kolečkách a hlavně krásnou Creme. Já vím, musím si stoupnout do fronty za kompletní Les Charlots a snad i za seržanta Bellecka, ale kdo si počká a dosud úplně nedospěl, ten se třeba i pobaví. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

L´amitié et la liberté - optimistický začátek sedmdesátých let; mládí opojené Mai 68, před ním naděje, že konečně nastane ráj na zemi, že zmizí uniformy a války a zůstane jen svatá trojice hudba, volnost, láska...to vše z filmu dýchá. Ve stylu němé grotesky, všechny ty nápady by dnes živily celou sérii, není tu krkání, prdění, fekální vtípky, jen ta svoboda a radost z ní. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi, na samotném startu dráhy úspěšného komediografa, si vytýčil jasný směr, jakým se hodlal ve své tvorbě nadále věnovat. Film o partě bláznivých mladíků "Bažantů" oplývá nejen osobitou atmosférou (v níž ještě funkčně doznívá éra bigbítové muziky), ale i invenčními nápady, pokud jde o smršť gagů vytvářejících v Bažantech něco jako moderní nebo chcete-li novodobou grotesku. Vtipy se střídají v rychlém sledu, občas ty nápady kolísají i na hraně menší trapnosti, ale ta se nakonec alespoň v mých očí záhy vytratila ve víru celkově originální filmové zábavy, která z toho číší i po letech. Hudební vystoupení skvěle dokumentují tehdejší moderní kulturu, v druhé polovině z vojenského prostředí přechází film od vizuálních gagů rovněž k vtipným situacím a dialogům. Horší je to s abcencí celistvějšího příběhu i nějaké jednotné a hutné myšlenky. Snad také proto mi mnohem víc sedí Zidiho pozdější komedie, které již příběh, případně i alespoň drobnou nadčasovou myšlenku, obsahují. Například i Velký bazar z rovněž "bažantí" série. 65% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • „Les Charlots“ znamená v přesném překladu „Karlíčci“. Charlot byla ve Francii i přezdívka mistra grotesky Charlese Chaplina, a tak se vzhledem k jejich stylu humoru nabízí asociace, avšak o prvnotní úmysl se nejednalo. (Puyi)
  • Film sa natáčal v obciach Falaise a Cabourg vo Francúzsku. (dyfur)
  • Bažanti se stali tuzemskou senzací, v kinech překonali veškerou konkurenci a stali se nejvýdělečnějším filmem roku 1971. (HellFire)

Reklama

Reklama