Reklama

Reklama

Šest cizích lidí ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí dostává trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat. Je to jediná cesta ke svobodě. Spojí své síly nebo zahynou? Kdo se dostane ven? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (677)

Lima 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že pokud je k dispozici zajímavý a originální scenář, klidně stačí, aby se celý film odehrával třeba na záchodě a divák bude spokojen. No, to jsem možná přehnal, ale asi tak jako tvůrce tohoto filmu, když přišel s nápadem situovat celý film do jedné krychle. A ono mu to vyšlo! Za celých devadesát minut mi nedal šanci se nudit a čtyři* nedám jenom proto, že se mi hodně nezamlouval konec. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Z neznámých důvodů v neznámém prostoru. Parta vzájemně neznámých lidí, různých názorů, hodnot, profesí. Neví proč, jen jim dochází, že tohle kostkovité bludiště má určité zákonitosti, které přináší krutou smrt i ztrátu zdravého rozumu. Logické uvažování tu hraje první housle, zajímavosti přidává i fakt, že víme a kalkulujeme jen s tím, s čím samotní uvěznění hrdinové (jen s výjimkou toho, že oni tam bojují o holý život). Na festivalech četně oceňovaný sci-fi thriller navíc disponuje skutečnými rébusy, na kterých se podílel i matematický expert, tudíž zápletka má hlavu i patu. Minimalistický snímek upoutá i relativně promyšlenou kamerou, absolutně neznámí herci – v mých očích i dosti nesympatičtí – svůj prostor ovládli docela dobře, nicméně nemůžu upozornit na místy „šílené“ dialogy, naopak „potěší“ stresová zátěž, která se ukáže stejně nebezpečná jako smrtící pasti. Přes všechny klady na mě tahle nízkorozpočtová hra nefungovala tak, jak bych si představoval, tak ani příliš nepřekvapí, že jen co zbyvší postava v posledním záběru zmizí z obrazu, i film prostě zmizí z hlavy. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neviem, či sa film dá označiť ako horor, ale disponuje takou veľkou dávkou napätia, že sa nečudujem, keď ho ľudia zaraďujú do tohto žánru. Základ veľmi zaujímavej vizuálnej časti je v designe kocky, kde autori striedajú farby pozadia a robia tak skvelú kulisu pre nápadité pasce. Na pascach stojí jadro filmu a tvorcovia nám to naznačia už vo skvelej úvodnej scéne. Námet je veľmi zaujímavý a originálny. Scenár je taktiež výborný a kvalitne napísaný - pasce sú skvelo vymyslené a ani dialógy nie sú zlé. Tie sú uveriteľné a nenudia, čo by sa mohlo počas niektorých dlhších rozhovorových pasáži stať. Menšie výčitky by som mal akurát k dvom veciam. Po prvé, logika občas zadrháva. Druhá vec, ktorá mi vadila, bol fakt, že počas celého filmu sa nedozvieme, čo je tá kocka vlastne zač a načo slúži. Potom celý námet pôsobí dosť účelovo a nereálne i keď na druhej strane to môže byť zámer tvorcov. Herci sú taktiež vynikajúci. Herecké výkony sú vyrovnané a na vysokej úrovni. Nevšimol som si, žeby niekto bol v tomto filme zlý. Nie je tu priestor na panoramatické pohľady na prírodu, a tak ak by tu boli zlí herci, tak by padol celý film. Lepšie ako Blair Witch a Saw dohromady - MUST SEE. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už je to dávno, čo som videl tento film. Veľmi som sa na neho tešil a tak konečný výsledok nemohol naplniť moje očakávania. Hororová forma tu je dôležitejšia, ako logika a postavy mi nepripadali nijako zvlášť zaujímavé. Navyše ma vtedy mierne sklamal koniec, čakal som niečo skutočne šokujúce. No uvidíme, ako budem vnímať film teraz, po desiatich rokoch. Mohli by ho občas dať aj v tv. Tak na druhý krát musím hodnotenie poopraviť, zmysel to dáva a má to aj svoju hĺbku. Treba sa zamyslieť, ako postavy v skutočnosti umierajú, čo, alebo kto je tu tá pravá pasť a prečo má film taký záver, aký má. Nepredvídateľnosť jednotlivých kociek je rovnaká, ako nepredvídateľnosť chovania ľudí a ich charakterov. Pekná metafora na žánrový film. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Matematika mě děsí. Příklady typu "jede-li vlak určitou rychlostí a bába s trakařem jinou rychlostí, jaké je rodné číslo strojvůdce?" mě v dětství budily ze sna. Kostka zhmotnila mou představu pekla. Být zavřený v šestibokém tělese a unikat z něj jen na základě znalosti matematických zákonitostí by se možná líbilo úchylnému geometrovi. Já bych rezignovaně spáchal harakiri logaritmickým pravítkem nebo bych se strachy odmocnil. Děsivý film. 80% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • Kliky na všech průlezech jsou ve skutečnosti držáky, které se používají při stříhání nití na ojnicích, a jsou dostupné v kterémkoliv železářství. (Piggsy)
  • Většina filmu byla natočena ruční kamerou. (Kulmon)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama