Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čím víc se nořím do toho filmového Mayosvěta, tím více v něm nacházím absurdity. Koho ti bandité, ti Supi, vlastně v krajině indiánů a desítky mil vzdálených farem přepadávají, co jedí a kde berou střelivo? Kde jsou normální lidé, farmáři a kovbojové? Vím, jsme v žánru, kam podobná otázka nepatří, ale když další a další a další film s Vinnetouem již nepřináší tolik překvapení, abych nezačal takto rozjímat. Sestává ze sledu řadových přepadení, vypalování, přestřelek, útěků, převleků a odhalení, z nichž většina jen brzdí dění, aby příliš rychle nedošlo k nutnému, závěrečnému zúčtování. Indiánská exotika se však musí dělat důsledně, s citem pro drama, rituál a jedinečnost, namísto sériovosti. Takovou důslednost však v celém filmu má jen scéna s Old Surehandem u kůlu tváří v tvář lukostřelcům. Málem jsem za ní udělil třetí hvězdu, ale Annie, uměle tvořící problém její záchrany, a nesmírně toporné, až robotické jednání postav, které musí být přesvědčeny moudrostí Surehanda a Vinnetoua o pravdě (Baumann, soudce, Wokadeh), to vše zadrželo mé bledé ruce. Silné **. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Je možné, že je tenhle film mnohem věrnější knižní předloze než třeba Poklad na Stříbrném jezeře, sama to těžko posoudím, protože z kížek jsem četla jenom ten "Poklad", který s dějem filmu opravdu nemá moc společného, ale tohle se podle mě prostě nepovedlo filmařsky, stejně jako spousta později natočených mayovek. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě by se to i líbilo. Mělo to krásnou výpravu, koukat na "vinnetouvský" exteriéry mě snad nikdy neomrzí. Naivní dobro se střetlo se stejně tak naivním zlem. Nechyběl ani Simanski a Terence bez nich už by mayovky snad nešly ani natočit, že? Jen je škoda, že Stewart Granger nemá charisma Lex Barkera a jako by toho nebylo málo, tak tvůrci dělaj z Old Surehanda parodickou postavu a ne drsnýho zálesaka, který by se dokázal vymlátit z kdejakýho průseru. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Tady mi skoro přišlo, že hlavní hrdina je Bauman, což je pro film dobře, protože ho hraje sympatický Götz. Surehand je vtipálek a nejspíš někde cestou přepadl Old Shatterhanda a ukradl mu šaty a pušku. Aby to "vylepšil" vzal si ještě nesmírně hloupě vypadající klobouk. On vůbec Shatterhand oproti Surehandovi vypadá jako neschopnej mamlas. Surehand od boku puškou sestřeluje klobouky z hlavy na 50 metrů, rozpůlí letící šíp, prsaté krásky se mu samy od sebe nabízejí a při pohledu na Surehand skoro omdlévají. Prostě borec. :-) Granger hraje Surehanda s takovým nadhledem, že by se dalo hovořit téměř o první (sebe)parodii žánru. Nezapomenutelná je v tomto ohledu zejména scéna, kde je Surehand přivázán ke kůlu, přičemž musí přežít tři po sobě jdoucí střely z luku, má sice pušku, ale nesmí zabít ani zranit lukostřelce. :-)) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Mezi Supy = Old Surehand = Petrolejový princ. Westerny na jedno brdo, které se snaží ždímat kult mayovek. Sice tam hraje Pierre Brice, ale filmy už prostě nefungují tak, jako "svatá čtverka", a samotné příběhy nejsou nic moc. Ale beztak jsem to jako děcko viděl několikrát. Mezi supy byl přece jenom o fous nad těma dvěma. 60% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Na stejném místě, kde v Pokladu na Stříbrném jezeře stálo El Doro, byla nyní postavena zchátralá zlatokopecká osada se Saloonem. Rovněž ze skály, na níž byl v Pokladu přepaden dostavník, Vinnetou pozoroval bandu Supů v Saloonu. (hippyman)
  • Původní název filmu zněl Winnetou und der Bärenjäger (Vinnetou a lovec medvědů) a hlavním hrdinou se měl stát Old Shatterhand. (hippyman)
  • Pierre Brice byl trochu zastíněn americkou hvězdou Stewartem Grangerem a mezi oběma panovala vzájemná nevraživost. Granger dokonce jednou Briceovi řekl, že je mizerný herec. Ten však pohotově odvětil: "Já mám ještě čas se něco naučit, ty ne." Od té doby spolu nepromluvili ani slovo. (hippyman)

Reklama

Reklama