Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (377)

Angerr 

všechny recenze uživatele

Poslední díl klasické série Vinnetoua nabízí opět hodně dobrodružství a romantiky. Kromě toho je ale tento díl temněji laděný. Jednak je zde očekávaná Vinnetouova smrt, o které i on sám mluví, a také, trochu skrytější (i když též několikrát zmíněný) pocit konce epochy indiánů. Ten je předveden na konkrétním osudu Apačů, a i když jsou ve filmu nakonec zachráněni, tušení, že jim zvon odzvonil spolu s jejich náčelníkem, přetrvává. Dobře je tento temný podtón symbolizován v záběru hořícího jezera a dýmu, který zakrývá oblohu a na chvíli úplně celý obraz. Jinak jako vzpomínka na dětská léta mi film asi nikdy nezestárne. Vždy se na něj rád podívam znovu a ten konec mě dojme. 8/10 ()

predators 

všechny recenze uživatele

....to jsem tak dneska přišel k babičce a co nevidím? Právě běžely první minuty této jedné z nejklasičtějších westernovek a já už zůstal až do konce. Od Vinnetoua nejde jen tak odejít a už vůbec ne od jednoho z nejdojemnějších dílů. Prostě klasika, která neumírá...tedy bohužel, díky poslednímu výstřelu přišel i poslední výdeh Old Shatterhandova bratra... :-( 85% ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Poslední výstřel je třeba chápat jako mayovku, tzn. je stejně jako ostatní příběhy idealizovaný. Ale na tom není vůbec nic špatného. Přesně to člověk potřebuje: vyzdvihnout dobro a odsoudit zlo, oslavit statečnost, lásku, přátelství, po tom většina lidí v nitru svého srdce touží...Poslední výstřel považuji s Pokladem na stříbrném jezeře a Vinnetouem I. za nejlepší filmové indiánky všech dob. Zvláště je třeba s nimi seznámit děti v tom správném věku, od 7 do 13 let, určitě na ně pak již nikdy nezapomenou. Režisér, Rakušan Reinl, třebas měl rozháraný život, dvakrát rozvedený (m.j. ženat s Karin Dorovou-Ribannou) a byl dokonce zavražděn svou družkou (!), měl smysl pro tyto lidské hodnoty a svým Vinnetouem se navždy zapsal do dějin filmu. ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že důstojné zakončení skvělé serie si nezaslouží nic jiného, než plný počet bodů.Když o tom tak přemýšlím, je to dost možná film, u kterého jsem poté, co jsem začal v dětství alespoň trochu chápat, poprvé brečel...Takže i za odhalení schopnosti, film prožívat v plném rozsahu, musím dát za 5*Jak na to tak vzpomínám, už to na mě zase jde:-))) ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Honička na Vinnetoua začíná! Rik Battaglia si usmyslel, že mír nebude, takže udělá všechno. Klidně oddělá i Vinnetoua. Sam Hawkens se sice kromě komentování děje i aktivně zapojí, Olda přepere každého, ať v temných uličkách jakéhosi gotického města (v Americe!) či na rozlehlých planinách. A nejvíc je vidět sám Vinnetou, na kterého Battaglia uspořádá vysloveně štvanici, která začíná někdy po půl hodině a až do konce se v podstatě nezastaví. Bohužel to nestačí a atmosféra je pěkně dusná. Vše podpořeno zvonem ze Santa Fé a chlastajícím indiánem, staré časy jsou pryč a Vinnetouova snaha je marná... Ach jo. "Až slunce zapadne za vrcholek hory, budete si přát, aby vás vaše matky nikdy neporodily!" ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Herec Rik Battaglia (Rollins) je hercom, ktorý hral najviac záporných úloh v celej sérii Mayoviek – záporákov hral až v 7 filmoch, kladnú postavu len v jednom. (ČSFD)
  • Při pronásledování Vinnetoua (Pierre Brice) v horách je v jednom záběru společně s bandity vidět krčící se člověk u skály. (Mirokukii)

Reklama

Reklama