Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (175)

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Fuj! zumpa nejvetsiho kalibru uplne stejny kulisy a zabery vykradeny z minulych dilu kdyz prijizdi takzvani kejovove muzete zahlidnout apace vedeny Incucunou trapny pokusy o humor to pak potapi definitivne tohle byla snad komedie cilena to neni jinak mozny proste ujeta hrozna groteska kam klesli mayovky pod reziserem Phillipem to sem nezral nezachrani to ani zaporaci ti stoji taky za prd a o tom dabingu snad uz radeji nepsat jenom sem cekal kdy zacne Barkera mluvit nekdo jinej protoze to z Razem jeblo mluvil jak v poslednim tazeni Stepnicka tu zase namluvil asi 15 postav a komicky bylo jak nekdo koho daboval a nekdo dalsi k tomu se tyto dve postavy hadali a on se tak hadal sam se sebou a najednou plesk dalsi zaber a mluvi to najednou nekdo jinej co zas namluvil 10 jinych postav?! no to mne dorazilo a byla to schnila tresnicka na tomhle vyblitym dortu pokud milujete mayovky tomuhle se vyhnete a nekazte si dojem je to fakt prasecina ()

genetique 

všechny recenze uživatele

So zmenou režiséra prichádza pád celej dôstojnosti série. Totožné krstné meno nestačilo. Idylické duo sa už len vezie na príbehoch a pomerne nedôstojne vykráda niektoré scény. Ale aj tak sa na to dá pozerať a indiánska séria má ešte nejaké to tempo, ale vážnosť strháva pod zem úplne odlišný, chorý dabing. 50%. ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Třetí nejhorší mayovka ze 60. let. Postava Apanači je vytvořena ze Surehandova bratra Apanačky. V Karl May Filmbuchu je zmínka, že film byl natočen na motivy románu Míšenec (Černý mustang), se kterým má však společné vedle pár postav jen stavbu železnice. Film je odfláklý, je postavený na násilí a akcích ovšem velmi odfláknutých. K tomu si stačí přičíst děsný dabing a neslučitelné věci s románovými hrdiny - Old Shatterhand i Vinnetou hází dynamitem, Old Shatterhand vyzývá k otevřenému násilí, aniž by se pokusil věci řešit nejprve diplomatičtěji, jak je tomu v knihách. Nebyla zde ani snaha natočit útok Kiowů, pro tyto potřeby filmaři použili scény útoku Apačů v čele s Inču-Čunou a Vinnetouem z prvního dílu Vinnetoua... Uschi Glasová na film určitě vzpomíná v dobrém (pokud tedy ještě žije). Jako milenka H. Wendlandta odstartovala tímto filmem svou kariéru v německé televizi. Suverenně nejhorší mayovka, ve které hrají Barker i Brice. 40 % ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Miluju Mayovky a jsem strašně rád za německá filmová zpracování. Tohle bylo však opravdu strašné - jak kladné tak záporné postavy jednají proti vší logice, známí herci se pitvoří více než je zdrávo nebo mají úplně debilní dialogy, téměř žádná scéna se neobejde bez použití dynamitu. Hodně odfláklý film kde nakonec i smrt padouchů působí velmi komickým dojmem. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co k této mayovce dodat. Máme tu dospívající dívku, coby dceru bílého osadníka a indiánky, která od svého otce dostane k narozeninám zlatý důl. A jak už to bývá, slunce nestačí ani zapadnout a už tu máme padouchy po onom zlatu lačnící. A tak Vinnetou s Old Shatterhandem zase mají co dělat. Svým způsobem to není špatná mayovka, jen kdyby nebyla použitá známá šablona. Nejen přítomností Götze Georgeho, pro kterého se jedná o třetí hereckou účast v této filmové sérii, daná myšlenka a průběh dějství nemálo připomíná mayovku první a to 'Poklad na stříbrném jezeře' (1962). Stejných či alespoň podobných motivů je více než dost. Druhý mayovský počin režiséra Haralda Philippa se tudíž už jen veze na dávné slávě těchto filmů. Jeden nepatrný rozdíl však přeci jen je. Harald Philipp vsadil na drsnější atmosféru, která dnes zřejmě moc připadat nebude. Takže co s tím. Jedná se jen o další etudu Vinnetoua a Old Shatterhanda, která se zdá být bohužel naprosto zbytečnou. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Pro rok 1966 měl producent Wendlandt následující plány: nejprve chtěl natočit Míšenku Apanači, následně druhý díl Old Surehanda a třetí film měl být věnován hrdinovi Old Firehandovi, který se měl dokonce objevit již v Míšence Apanači. O Vánocích 1965 bylo však zřejmé, že právě promítaný první díl Old Surehanda bude propadák a Wendlandt narychlo změnil své plány: druhý díl Old Surehanda zcela vyškrtnul a místo něho nasadil po Míšence Apanači Old Firehanda. Jako třetí film pro rok 1966 byl plánován snímek Vinnetouova závěť, pro který se však nenašel vhodný scénář a tak se ho filmaři rychle vzdali. (hippyman)
  • Útok orla na Happyho byl nafilmován tak, že byl dravec pevně uvázán k hůlce a veden co nejblíže k chlapci. Záběry, v nichž létá nad skalami, pak vznikly v trikovém studiu. (hippyman)

Reklama

Reklama