Reklama

Reklama

Zámecká zrůda

  • USA Castle Freak (více)
USA, 1995, 90 min (Special Edition: 95 min)

Tento horror se odehrává ve starám italském hradu, do kterého se právě stěhuje Američan John Reilly se svojí rodinou. Jeho rodinu zasahla treagédie při níž zahynul jeho malý syn a dcera oslepla. John doufá že se v novém sídle urovná jeho rozvrácený vztah se svou ženou Susan. Ale jak to tak bývá, v hradu není něco v pořádku. (V-Ray)

(více)

Recenze (118)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Dlouho odkládaný hororový béčkový klenot z devadesátých let dopadl nakonec velmi přívětivě. Film mě držel po celou dobu pozornou a i přes pomalejší tempo na začátku jsem nezlomila hůl, protože už první dvě minuty stály docela za to a byly předzvěstí pozdější slušné atmosféry a gore. Pokaždé když příjde na scénu zrůda, je opravdu na co se dívat, protože maskéři se slušně a kvalitně vyřádili, monster look působí vážně nepříjemně a ještě když se ometá kolem slepé dcery během noci u její postele, nepřináší to zrovna dobré pocity. Minusovými body je určitě na druhé straně klišovitost. Zrůda je všude, ale nikde. Hodně dlouho se jí daří být v utajení, i přes to, že si na zámku běhá jak na závodech. To stejné platí i o velmi náhodném finále, kde byl zvuk rychlejší než světlo, ale to ráda opomenu, protože na svou dobu je Castle Freak obstojný film, který umí hlavně vyděsit. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Kočky žerou myšičky, zrůdy žerou kočičky." Pozor, i dvounohé! Inzerát v Messaggero del Castello: Osamělý němý introvert, finančně zajištěný (dědic poloviny hradu), ne vl. vin. zrůda, hledá holku, ideálně slepou, s romantickou duší a podobnými koníčky. Courání po hradu, bičování těla devítiocasou kočkou, krmení koček, pojídání koček, pojídání koziček, plus zrůdný orální sex. // Parádní dědictví i film! Liboval si taťka - alkoholik a příležitostný vošoust. Komnat stovka, hradní chodby dlouhé, sklepení hluboké a bolestně naříkající, sem tam krysa či ohlodaná kočka (nikoli však od krys). Plus zrůdné tajemství zhrzené baronky, která místo lehátka u psychoanalytika navštívila železářství a koupila petlici s doživotní zárukou. Po dožití baronky skončila logicky i záruka, petlice neprodleně pukla a na hradě začalo být veselo. Coby starý cynik a šprýmař jsem ocenil zejména scénu v ložnici, kdy slepá Becky zasněně vzdychala: "Až budu mít kluka, bude určitě výjimečnej, protože mu nebude vadit, že nevidím." A už stál za dveřmi, fakt výjimečnej! Aneb dávejte si pozor na to, co si přejete, mohlo by se vám to vyplnit! :-)) ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

"...Neboť i když mi zapomění dalo klid, vždy si budu pamatovat, že jsem vyděděnec, cizinec v tomto století a cizinec mezi těmi, kdo se dosud nazývají lidmi. To vím od chvíle, kdy jsem vztáhl prsty k nestvůře ve zlatém rámu, kdy jsem vztáhl prsty a dotkl se chladivého, pevného povrchu lesklého zrcadla." Tak tohle je všechno, co Gordon použil z Lovecraftovy povídky The Outsider. Jo, a ještě zámek jako kráva, kde straší. Což kupodivu vůbec nevadí. Bubák má fakt hnusnou tlamu a podivné stravovací návyky. Italští policisté mají IQ vysoké jako včerejší datum, takže taky v pořádku a Jeffrey Combs je jako nevyléčený alkoholik-zachránce vyloženě v pohodě. Dobrý kino. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

No námět to nemělo úplně zlý, kdo by taky čekal od kluka, co bude od 5 let zavřený ve sklepě a týraný, že až uteče bude z něj lidumil, ale zpracování na svou dobu ušlo, dnes už se bohužel nechytá a chudák kastrát ze sklepa si chtěl vrznout a nemohl, když zjistil, že mu cosi chybí,ten musel být vzteky bez sebe. Za nápad, za pobavení a vzhledem k době, kdy byl snímek natočen ***. Viděno v rámci Seznamte se s.../ H.P.Lowecraft ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Gordone, Gordone! I ty jeden uchyláku! Kdo zná tvorbu tohoto svébytného režiséra jistě ví, že má talent na velmi zábavná "přiznaná" béčka s takovým tím přismrádlým osmdesátkovým nádechem. Takže krev, sliz, fujtajblové masky a tak podobně. Stejné pojetí má i jeho blízký přítel Brian Yuzna, který do filmového "braku" přispěl dalšími parádními béčky. Zámecká zrůda je na motivy jednoho Lovecrafťáckého záseku a oplývá pěknou gotickou atmosférou. Aby taky ne, když je příběh zasazen do potemnělého italského hradu, který zdědí jedna americká rodinka. Nemají za sebou zrovna šťastnou minulost, která se za nimi vleče jako hnijící kus mrtvoly. A zrovna to prostředí hradu na jejich náladě moc nepřidává. Ovšem rozuzlení ano! Rozjezd je potřeba přijmout trochu delší, ale v pozdějších minutách je Zámecká zrůda o to víc intenzivnější a děsivější. Podobně jako literární předlohy pana Lovecrafta. Jeffrey Combs a Barbara Crampton je dobrá sázka na jistotu a pokud jste viděli další filmy s tímto duem (Re-Animator a Ze záhrobí), tak nebudete litovat. Možná bude pro někoho film jaksi průměrný, ale kdo má rád Lovecrafta a tento herecký ansámbl, tak bude nadšen stejně jako já. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Hrad použitý ve filmu je skutečný italský hrad, který vlastní prezident společnosti Full Moon Pictures. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno