Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím kde v tom ostatní viděli komedii, protože zápletka i atmosféra je pořádně temná. Nešetří se mrtvolami, ani krutými scénami s mrazivou atmosférou. Kdo zná jen zřeštěné filmy téhle dvojice, bude možná chvilku zmatený. Humoru je tu opravdu minimum a když už, tak je černý jako duše hlavního záporáka. Akcí bohužel taky neoplývá, takže si kamera libovala v dlouhých statických scénách a vyprávění se líně vleklo. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejde o komedii! Tohle byl první film, který spolu dali dohromady Bud Spencer a Terence Hill. Nebo je spíš dal dohromady režisér a scénárista Giuseppe Colizzi. V podstatě je to stylový spaghetti western s krimi zápletkou a několika krvavými scénami. Spencer tu má ještě v podstatě menší roli, než Hill, ale příběhu to nijak nevadí. Druhou hlavní roli má skvělý Frank Wolff jako hlavní padouch Bill San Antonio (v dabingu San Antonio Bill). Spencer a Hill v tomhle filmu ještě nemají jména. Zatímco Hillova postava je tady napůl záporná, takže nejsympatičtější ve filmu je Spencer, i když to taky není žádnej příkladnej klaďas, v dalších dvou dílech už jsou oba stejně kladní. ()

Reklama

Landauer 

všechny recenze uživatele

Takový levnější Hodný, zlý a ošklivý. Škoda, že nebyl použit původně zvažovaný název Kočka, pes a lišák, protože pak by si člověk opravdu užil stylizaci všech tří hlavních postav. Všichni tři totiž charaktery těchto zvířat velmi věrně zosobňují a divák také lépe pochopí spoustu alegorizujících momentů a odkazů (např. rvačku Hilla se Spencrem u stromu na břehu řeky, stejně jako to, že postava Hilla neumí plavat apod.). Jinak výborný nekomediální western s těmihle dvěma, kteří si v kůžích kočky a psa natolik sedli, že tyhle zvířecí role pak opakovali ve všech dalších společných filmech. ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Kto Spencera a Hilla vníma ako komediálnych hercov (a kto by nie?), tak pri tomto filme bude musieť na to zabudnúť. Ináč budete sklamaní a filmu dáte nízke hodnotenie, pretože komédie a bitiek, ako ich poznáte z ich neskorších filmov, si príliš neužijete. Napriek tomu, ide o jeden zo starých dobrých westernov, ktoré boli natočené v zlatom období 60. rokoch, aj keď nejde o nejaké veľdielo. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vhodne spíš jenom pro zajimavost. V tomto filmu totiž vzniklo legendární duo Spencer a Hil. Ještě, že tak. Jinak by po tom dneska už ani pes neštekl. Jedná se o dost zastaralý a dnes již směsný western, který se bere zbytečně moc vážně a chybí mu větší nadhled.K pozdějším filmům této dvojky má na míle daleko. Hillova poloha chladného drsňáka je nudná. Člověk ho má radši jiného. Bud je zde v podstatě takový, jakého ho známe a máme všíchni rádi (i s hlasem Jana Schánilce.) Ale má poměrně málo prostoru a nedá ani jednu ránu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se ve španělské Andalusii a v italských filmových studiích v Římě. (gogos)
  • V západním Německu byl film znám pod třemi názvy - “Gott vergibt - wir beide nie“, “Gott vergibt...Django nie!“ a také jako “Zwei vom Affen gebissen“. (Stocki)
  • V čase 00:03:05, poté, co přijede vlak plný mrtvých cestujících do stanice, jeden ze zastřelených cestujících velmi viditelně otevře ústa. (korbitch22)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama