Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

Ondrus 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o slaboduché fanatické zrůdě jménem Karel Vaš a jeho krutých činech. Dokument také ukazuje velké problémy s naší justicí v socialismu, která ani v dnešní době není ve stavu, v kterém by měla být. Určitě má na tom podíl i desetiletí politických kauz a mentalita justice v bývalém socialistickém československu. Jelikož byl s Vašem natočen někalikahodinový materiál, tak mám pocit, že se ho do dokumentu mohlo dát více a objevuje se tam docela v malém měřítku. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zřejmě již nemůže být sporu o tom, že Karel Vaš byl násilnické až brutální povahy, a (bohužel) se narodil do doby, která tyto povahy podporovala prosazovala - za Franze Josefa i za První republiky by se nejspíš jako bolševistický bouřlivák pohyboval v ilegalitě nebo ve vězení. Pole působnosti, které se mu otevřelo především po roce 45, bylo téměř neomezené. A protože ho uměl využít, využíval ho co možná nejvíce. Co se týče kvality samotného dokumentu viz ORIN ***. Pozn. 1: Vraťme se k povaze Karla Vaše, která není v naší době nijak netypická (převším dle televizních zpráv). Můžeme tedy usuzovat, že i v našem soudnictví je spousta vašů čekajících na svoji příležitost. Pozn. 2: Vražda Emila de Backera je zvlášť "pozoruhodná". Vaš nevěděl co s ním, nemohl ho propustit ani odsoudit. Tenhle případ není sice precedentní, ale již typický pro všechny vládnoucí junty (špunty i šunty). Pozn. 3: V 25 jsem byl na rok vojně v Benešově u Prahy. V podstatě jsem ji ignoroval, včetně velitelů a jejich rozkazů. Teprve, když jsem v jejím závěru byl jako divák u vojenského soudu (rvačky, opuštění posádky apod.), jsem si uvědomil, jak málo stačí dostat se do Vašova nebo Urválkova kostimlýna a skončit jako americký agent v gulagu. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument, který morální hnus z dob minulých úspěšně stupňuje vycpávkovou účastí Davida Černého, aby žaludek nezůstal ani chvíli v klidu a i bulvární prázdnota si přišla na své. Škoda devalvace slušných odborných rešerší, osvětlujících ještě hlouběji, než bylo dosud širší veřejnosti známo, válečné počátky sovětského modelu vládnutí v komunistickém Československu. 96letý Vaš vzpomíná a šance konfrontovat ho s protiargumenty je obětována šíři jeho bezostyšného vyprávění. 4+* za vysněnou verzi bez kavárenského artisty se školáckým, svazácko-lajdáckým hlasovým projevem. ()

politbyro 

všechny recenze uživatele

Je zlo vždycky černé? Může mít člověk jenom špatné vlastnosti? A je Karel Vaš taková zrůda, za jakou ho vydává tento film? Nechci ho obhajovat, protože brát život jiným lidem než usvědčeným vrahům považuji za nepřijatelné, ale z hlediska širšího kontextu mi tohle připadá poněkud jednostranné a manipulativní. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Študoval som dejiny a s veľkým záujmom zvlášť tie československé. Tam bol K. Vaš, ako to už býva spomínaný v jedinej vete ako sudca prípadu Píka. Myslel som si, že zhliadnem obyčajný dokument, pri ktorom párkrát zývnem od nudy. Nestalo sa! Udržať počas projekcie emócie v sebe nebolo ľahké a navyše život toho chlapa vydá za jeden hrubý román. Samozrejme môžeme diskutovať o "objektivite, či kvalite" dokumentu, ale čo bolo raz povedané, to si každý musí v sebe spracovať sám. Ja sa plne stotožňujem s pohľadom tvorcov dokumentu! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama