Reklama

Reklama

Desperát Bull Schmidt si hraje na němého a prozatím pracuje v hospodě. Dozví se, že kamarád přezdívaný Anglán je na pravdě boží. Setká se s kumpánem Joem, jinak též Kazatelem, a společně se rozhodnou vysvobodit z vězení třetího do party – Opičáka Smithe. Tak budou zase pohromadě, aby se mohli volně prohánět divočinou a sem tam si vydělat nějakou loupeží. Ve vězení vytasí pistole a Opičákovo propuštění je pak už jen otázkou několika minut. Na své si přijde i dozorce, kterého všichni vězni nenávidí. Pak trojice přepadne dostavník. Jsou maskovaní a ani netuší, kdo je mezi cestujícími. Zmocní se nějakých peněz a malého psíka, kterého si Bull hned přivlastní. Mezitím přicestoval na Západ mladý anglický šlechtic, Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore – Anglán, jehož otec mu po smrti zanechal srub uprostřed divočiny. Zatím v něm nikdo není, kouří se ale z komína. Zanedlouho se tu objeví trojice lupičů. Když Tom řekne své jméno, tři drsní kovbojové se málem rozpláčou: jsou šťastní, že mohou přivítat syna svého kamaráda Anglána. Ten se ovšem otci vůbec nepodobá, je příliš uhlazený, stále jen čte básně a romány, hovoří spisovně, podivně se obléká, je vybaven síťkou na motýly, houslemi a zcela nepochopitelnou věcí – bicyklem. Něco takového zálesáci ještě neviděli. Tom jim předá vzkaz od otce s jeho přáním, aby z něj udělali chlapa. Trojice si hned pomyslí, že to nebude snadné. Ale co je opravdu čeká, to si zatím nedovedou představit ani v nejdivočejších snech... (TV Prima)

(více)

Recenze (457)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 60. letech se staly velkým evropským šlágrem (a spasitelem stagnujícího filmového průmyslu) napodobeniny amerických westernů, tzv. spaghetti westernů. Barboni sice není Sergio Leone, ale lidové komedie a parodie mu šly k duhu, byl to zkušený rutinér a mohl se navíc opřít o populární komickou dvojku Terence Hill a Bud Spencer. V jeho patrně nejlepším filmu Podivné dědictví se sice objevil jen první z nich, bohatě to ale vyvážil scénář pracující plný parodického humoru a jemné ironie. Dialogy, herecké obsazení, hudba i scenérie Plitvických jezer dohromady vytváří příjennou podívanou, ke které se rád vracím. Celkový dojem: 80 %. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Evidentně nejsem sám, koho překvapilo umístění Podivného dědictví v žebříčku nejlepších filmů. Pro zajímavost uvedu, že v době, kdy se tady pyšní 85%, tak na IMDb má pouze 6,7. Zajímavé, ale naštěstí tady žádný uživatel nemá takovou moc, aby ovlivnil hodnocení ostatních. Každopádně děkuji golfistovi za tip, ale ty vole, už to fakt stačilo. ()

Reklama

francis 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komedie (parodie na spaghetti westerny) Terence Hilla. Narozdíl od jiných (povětšinou s Budem, tady ovšem bez něj) tentokrát naprosto dotažená, bez slabých míst, a hlavně, je to extrémní supersranda. Má to hlavu a patu, je to neskutečně romantický (v rámci parodie samozřejmě), choreografie rvaček nadprůměrná a přehrávání tentokrát nepřekračuje hranici trapnosti. Přitom Enzo Barboni pracoval v podstatě se stejným týmem, jako u většiny filmů z toho období. Že by byl Bud Spencer tak silnej rozkladnej element? Jo a českej dabing je kouzelnej. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý a predovšetkým nesmierne zábavný film. Film, ktorého minúty ubúdajú tak rýchlo, ako fazuľová kaša z panvice uvarená na divokom západe pre bandu lupičov utekajúcich pred zákonom, a ktorého hlášky a ich pointa majú väčšiu frekvenciu a údernosť ako facky a päste, ktoré si chlapi medzi sebou rozdávajú v miestnom salóne, a väčšiu presnosť ako výstrely, ktoré si uštedrujú najväčší pištoľníci tejto divokej zeme. Najviac hlášok a vtipných scén pochádza z konfrontácie moderného a sofistikovaného životného štýlu (Tom) a drsných, neohrabaných spôsobov (ostatní), najviac sa ťažilo z bicykla. Tie najlepšie už kolegovia v komentároch spomenuli, snáď by som ešte pridal jednu zo záverečných: "Hej Morgane, zřídím tě tak, že tě pak nezpoznají ani po hlase." Hill to bez Spencera ťahá bez problémov, zápletka je tak banálna, až je dokonalá. 90%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi najdivnejsi western, ktory som videl na ktorom ma najviac stvalo, ze Terence Hill tu hra naivku, ktory sa nevie bit. Takze si ho pod kridla zoberu traja kriminalnici, ktory sa snazia z neho urobit poriadneho chlapa. Ovela lepsie by film fungoval, keby Terence spolu s Budom a dajme tomu este niekym tretim hrali tych troch kriminalnikov, ktory maju na starosti toho neschopneho naivku. Vdaka Hillovej ucasti som cely cas cakal, kedy sa film rozbehne a rozputa sa poriadna bitka. Tej som sa dockal az v polovici filmu, ale stala za to. Je spickovo prevedena, obsahuje aj viacero doslova martial arts chvatov. Az mi to pripomenulo Jackieho eskapady z filmu Project A. Bohuzial okrem tejto bitky sa dalsej dockame az vo finale, ktore aj ked je znova skvele prevedene, tak mi uz pripadalo prehnane natahovane. Väcsinu filmu sa film sustredi na humor a jemne narazky na westerny. Z postav za zmienku stoji este dvojica pistolnikov so svojim vlastnym hudobnym motivom, ktory idu po krku nasim kriminalnikom, ale zakazdym to pre pistolnikov dopadne zle. Takze z vysledku mam zmiesane pocity. Mozno za to môze to, ze som ocakaval iny typ filmu alebo za to môze DVD dabing, ktory vraj nie je taka pecka ako pôvodny dabing. 6/10. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (10)

  • Ve zděděném ranči nechal svému synovi, Siru Thomasi Fitzpatricki Phillipi Mooreovi (Terence Hill), jeho otec křídou vzkaz: „God save you from the Queen.“ Jedná se o ironickou narážku na slavné a ctěné: „God Save The Queen.“ (sator)
  • Film se natáčel v okolí Plitvických jezer chorvatského Národního parku. (Landauer)

Reklama

Reklama