Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Z natáčení 1

Obsahy(1)

Nesmrtelná literární klasika Lewise Carrolla, Alenka v říši divů, oživili animátoři studia Disney do nádherné magické podoby. Osudy Alenky se začnou ubírat zvláštním směrem ve chvíli, kdy se objeví věčně spěchající Bílý králík. Při honbě za ním Alenka prolétne dírou a dopadne do říše divů. Tam potkává panoptikum oživlých předmětů a postaviček, jako třeba Tweedledee a Tweedledum, Bláznivého kohouta a Srdcovou královnu. Alenka v říši divů je plná fantazie a legračních okamžiků. Právem patří mezi to nejlepší, co kdy studio Disney vytvořilo. Mezi speciálními bonusy DVD - speciální edice, naleznete například Virtuální večírek Bláznivého kohouta, nově nalezenou píseň kočky Škliby "Jsem zvláštní", zpěvník a mnohé další. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Z natáčení 1

Recenze (138)

PKD 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem ten film viděl a poté asi až tak po 30 letech. Pak jsem si (v rámci Alenkovského šílentsví, které dodnes neskončilo, protože tady jsme všichni šílení!) ho pořídil a zjistil, že je absolutně geniální a scénáristi dokázali narvat do 75min. 3násobné množství toho, co je v knize, která sama o sobě je ultrageniální. I když neholduji muzikálům (až na 2 vyjímky), tak zde máme dohromady 15min. zpěvů a zbytek je už dnes....historie. Cz dabing není špatný, ale já přesto důr. doporučuji originál. Vzdávám ti hold Walte. Kdybys tak věděl, v co se promění tvá zn., tak by jsi nebyl potěšen. To fakt ne. P.s. a vznikla zde ta jedinečná verze Alenky, kterou i já (zapřísáhlý klasik) považuji za bernou minci, páč od tohoto roku, je většina adaptací (co se týče blonďaté holčičky v nebeskymodrých šatičkách) prostě prototypem, jak má vypadat správná Alenka. A já bych neměnil. I když má být opravdu přesně ve žlutých šatech. Ale to ví jen absolutní znalci pana génia Carrolla, protože v 1.bar. ilustrovaném vydání od sira Johna Tenniela, mají její šaty právě takovou barvu. Jo a samotná Alenka byla tmavovláska. To jen tak pro úplnost. A na závěr technická pozn. V kolonce scénář, jest uveden génius Aldous Huxley. Žel...napsal sice k této adaptaci scénář, ale nebyl použit. Tudíž je to zde nesprávně. Natočený materiál totiž sepsalo 13! lidí. A ti by zde měli býti uvedeni. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není jen tak nějaký obyčejný animák od Disneyho, tohle je jeden hodinu a čtvrt trvající halucinogenní trip, který si klade za cíl podpořit v divákovi lásku k přírodě a k sytým barvám. Bohužel je mi už 33 let a moje dětská fantazie byla rozdrcena tíhou dospělosti, takže nejsem schopen ocenit nádheru tohoto animovaného muzikálu. Krásná mladá blonďatá Alenka se svou kočkou Dinah je znuděna hodinou dějepisu, a začne snít o nesmyslném světě. Projde kolem ní Bílý králík, Alenka jej začne sledovat a dostane se až do hluboké králičí nory, kde se začínají dít věci. Díky pití lektvaru z láhve a pojídání sušenek se mění její velikost od trpaslíka po monstrum, které chce králík vyhnat ze svého domu s pomocí ptáka Doda. Při pronásledování králíka potká Alenka zahradu mluvících květin a také se potká s housenkou, která jí poradí jíst houby, aby se zvětšila. Další bytostí, kterou potká v Říši divů, je kočka Šklíba, která jí poradí zeptat se Zajíce a Kloboučníka, kteří jí ovšem moc neporadí. Alenka stále nedokáže najít cestu domů, a tak začne hlasitě plakat. Kočka Šklíba poradí Alence, aby našla cestu k Červené královně, která žije v labyrintové zahradě a má okolo sebe hrací karty, kterým nechává sekat hlavy za každý drobný prohřešek. S královnou si zahraje partii v kroketu, která je zmanipulována ve prospěch královny a objeví se opět kočka Šklíba, která udělá na královnu trik, takže je Alenka odsouzena ke stětí hlavy. Král navrhuje spravedlivý soud, který se stane pro Alenku příležitostí utéct z tohoto šíleného světa, a hlavně od té staré, nepříjemné, uřvané a kruté královny. Podrobněji tady děj rozebírat nebudu, jen dodám, že jsem měl celkem problém se soustředit, protože o na mě bylo moc rychlé, zmatené, jedna podivná postavička se střídala s druhou, nic nedávalo smysl a na můj vkus se tam až moc zpívá. Nejspíše to však bude tím, že jsem asi už moc starý kokot, který se až příliš vzdálil svému vnitřnímu dítěti, ačkoliv malicherný a rozmazlený jsem pořád. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rozkošná a nestárnoucí psychedelická jízda, která snad neosloví jen milovníky přímočarých příběhů bez fantazie. Gejzír nápadů tryská na plné obrátky - zkouřený houseník, šílený Kloboučník, příliš zvědavé ústřice, krutá květena a kouzelný les ze Sněhurky s poněkud netypickým osazenstvem. Srdcová královna je sadistická fúrie milující popravy a její manžel se nestačí krčit pod královniným pantoflem. A jelikož knižní předloha není pro děti, tak i tahle adaptace je spíše pro dospělé. Skvělá animace je samozřejmostí. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Moc hezké spracování příběhu a pokus, aby byl také co nejvíce stravtitelný těmi nejmenšími (i když si říkám, že to je stejně skoro nemožné). Některé vyzobrazení velice vystihující a podmaňující. Myslím, že povdeného je více než toho zkaženého. Hezky bláznivá podívaná ačkoliv to někdy může možná skřípat a haprovat (sladký Disney s fantasy utopicky absurdními scény pro větší čtenáře/diváky). 7,5/10 ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že ve 21 letech jsem se podíval znova a už to není ono :D dětská fantazie je dokonalý nástroj a když si vzpomenu, jak jsem kazetu s Alenkou hltal, je to pecka. Ale teď už se mi jen vysvětlilo pár věcí, které jsem jako špunt nechápal. Jinak stále platí a vždy platit bude, že se jednalo o jednu z mých nejoblíbenějších pohádek. Proto hodnotím 4 hvězdičkami, které bych možná jako malý uličník bez váhání udělil :) s hodnocením "SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST" ()

Galerie (145)

Zajímavosti (12)

  • Pre film bolo napísaných 14 piesní. (Hystory)
  • Ve své době měl tento Disneyho film problémy s cenzurou. Té se nelíbila scéna s housenkou kouřící z vodní dýmky hašiš. (wosho)
  • Alici prepožičala hlas vtedy trinásťročná Kathryn Beaumontová, ktorá dabovala aj Wendy z Petra Pana. (Hystory)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno