Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (93)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Do tohoto filmu jsem šel v podstatě naslepo v domnění, že půjde hlavně o Vikingy a archeologii, což byl ovšem omyl. Zpočátku to vypadá jako takový průměrný rodinný film s nějakou tou archeologickou stafáží, ale pak se to zvrhne v bezduchý monstrhoror. Původně jsem chtěl napsat plný klišé, ale film je natolik dějové prázdný, že těch klišé vlastně není ani tak moc... ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Že se šlo cestou rodinný podivaný, si bohužel vyžádalo dost kompromisů (žádná krev, nedostatek "strašidelnejch" scén nebo hutnější atmosféry). Nejspíš kvůli menšímu rozpočtu zase neni možný místní monstrum často vidět v plný kráse. Nicméně, filmařsky slušná záležitost (kamera, zvuk) s obstojnejma trikama a hercema. Sympatickej pokus evropský produkce v rámci žánru "monstr" filmů, ale co si budeme povidat, hollywoodská produkce je minimálně v oblasti akce nebo vizuálních efektů prostě někde jinde. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O jedné nadmíru rozzlobené veliké mamince. A taky o jednom dosti nezodpovědném ovdovělém tatínkovi, který sebere své dvě nezletilé ratolesti a společně se dvěma dalšími individui dobrodružné povahy a jedním místním průvodcem podnikne prázdninovou výpravu na území nikoho, aby se cele věnoval pátrání po tajemném vikingském pokladu. Jenomže ... jak už to tak bývá, nalezne něco zcela jiného. Příběh "Ragnaroka" si neuměle hraje na Indyho, ale přitom neprohrává díky řekněme ne zcela originální zápletce - ke dnu ho posílá její zpracování, které pochází z laciného kraje, je na štíru s logikou a přitom neprojevuje žádnou přehnanou snahu, o kreativitě ani nemluvě. A tak se stává jen podřadným a trochu nezáživným béčkem na jedno podívání. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Maminka je po všech stránkách sympatická - a krom toho i neobyčejně inteligentní ... ví, koho sežrat a koho nesežrat. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Od tohoto jsem čekal mnohé, neboť předešlý norský kousek s tak trochu podobným námětem - Lovec trolů (2010) - mě vyloženě nadchl. A nezklamal jsem se.ani tentokrát, i když do plné palby zde přeci jenom dost chybí. Norové mají tu výhodu, že se můžou ponořit do své mytologie a vždycky něco kloudného vyšťourat. A když jim to ukousne hlavu, pro náročného diváka jedině dobře. Neřičel jsem u toho nadšením jako před třemi lety u Trolljegeren, ale užil jsem si náramně. Je zřejmé, že to jde i bez miliard, provařených obličejů a ultrasupermega efektů. --- U takových filmů si vždycky vzpomenu na pana Vorlíčka a jeho vysvětlování, proč jeho poslední opus magnum Saxána a Lexikon kouzel a triky v něm vypadají jako vytažené z řitního otvoru osmibitového zázraku Didaktik Gama. Tvůrci Gåten Ragnarok prostě věděli na co z hlediska efektů mají, z filmu je to jasně cítil, ale rozhodně z toho není triková sečka na úrovni druhé poloviny 90. let. --- Dávám 4* a s potěšením sleduji, že moje hodnocení film posunulo do červených čísel, kam podle mě patří. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

No ty vole, Saga Noren Länskrim Malmö dokáže mít emocionální vztah s dětmi! Žánrové protnutí pseudosurvival pseudohororu a rodinného filmu se sice k sobě hodí asi podobně jako sardinky k makovému závinu, ale díky norské produkci z toho fiasko nebylo (které by při produkci americké nastopro nastalo). Scénář jednoduchý a převídatelný, ale to mi moc nevadilo, navíc když se člověk přenese přes tu určitou rodinnou patetičnost, tak se v rámci kryptozoologických filmů jedná i o lehký nadprůměr, řekl bych. Navíc hezké severské prostředí podpořené příjemnou kamerou. Líbilo se mi to více než námětem i prostředím podobný Lovec trolů. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Nórsku a Švédsku. (Danny88)
  • Při cestě lesem k jezeru je v pozadí vidět několik dubů. Vzhledem k tomu, že se film odehrává ve Finsku na hranicích s Ruskem, je tamní podnebí pro duby příliš chladné. To naznačuje, že scény byly natáčeny jižněji. (Johnny.ARN)
  • Had, který je ve snímku vyobrazován je Jörmungandr, známý také jako Midgardsormr neboli světový had z norské mytologie, který obepíná celý svět. Při konci světa (ragnarök) má vylézt ze dna oceánu, způsobit tak obrovské záplavy a nakonec zemřít v souboji s Thórem, který je ale také smrtelně raněn. (Perth)

Reklama

Reklama