Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie, která je podle mého malinko lepší než první film. Opět zaujme nádherná exotická příroda jižní Afriky a plno divokých zvířat. Osobně jsem si nejvíc oblíbil tvrdohlavého Medojeda. Velkým plusem filmu jsou dvě dějové linie a to je putování ztracených křováckých děcek a hledání civilaze zoologa a právničky. Děj je více než zajímavě propletený, je plný výborného humoru a povedených dialogů. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Bohům, kteří jsou šílení, nemůže nikdo podsouvat sofistikovanost [Chřástalovo oblíbené slovo] nebo nějaké výrazné formální kvality. Leccos působí amatérsky - režie zvířat neváhá zmrazit na několik okamžiků záběr, než aby ztrácela čas s výcvikem a nakreslenější bouřkový mrak aby pohledal. Na druhou stranu série nemá obdoby a ve stravitelných dávkách napovídá, kolik bizáru člověku uniká, když nemá ponětí o africké kinematografii [jestli si nejste jistí, zda něco takového existuje, zkuste Wikipedii]. Xixovy vnitřní monology, vtipný voice-over jako vystřižený z National Geographic, mišmaš obrodružných scén, kulturních nedorozumění, groteskových situací, zrychlených honiček a mile nevěrohodných trikových scén činí z dvojky lepší verzi jedničky. Komediální chemie mezi doktorkou práv a doktorem zoologie [jehož NEHRAJE Tom Selleck, jak jsem si celá dlouhá léta myslel] resp. domácím a kubánským vojákem fungovala prostě skvěle. Škoda, že se kouzlo v dalších dílech, po nichž nemíním pátrat, nepodařilo zopakovat. Do nesmyslných pětihvězdičkových výšin, které jinak patří jen Batmanovi, pozvedá českou verzi povedený dabing. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Jen velmi nepatrný ždibec chybí k dokonalosti prvního dílu. Zoolog s právničkou to každopádně táhnou výborně. Některé gagy se znovu dotýkají naprosté dokonalosti, jinde to trochu zavání východoněmeckým humorem (vzájemné zatýkání vojáků), ale i tyto slabiny obstojí absolutně se ctí. Pokračování, které se bez výhrad povedlo. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola prirodzenejšia a intuitívnejšia. Asi preto, že obsahovala aj výchovne edukatívny charakter o rozdielnosti kultúry obyvateľstva a jeho priorít v globálnom meradle, čo v klbku humornosti a nadhľadu pridalo na sile. Ale zato, že objem spomínanej zábavnosti s pribúdajúcim koncom klesal, odobral som jej hviezdičku. Dvojka solídne nadväzuje na svojho prechodcu, nemá vyslovene nudné miesta a nová hlavná dvojica šľape v podobnom duchu (i keď nemtavý blondiak bol nenahraditeľný). Improvizačný režijný prejav na slušnej úrovni, ale už skôr v komornejšom ponímaní, pretože aj hlas rozprávača spasívnel a scénické zrýchľovačky už neboli tak vtipné ako v jednotke. Ale vravím, dôstojná stopa žánrovej priemernosti, avšak nijak výrazná. P.S.: jazvec TOP :) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Druhé volné pokračování s horké Afriky je stejně tak zábavné jako předchozí snímek. Kromě Křováku tu jsou však jiné postavy, ale na kvalitě to pranic neubylo. Gagy ve formě grotesky opět fungují a snímek baví celou stopáž. Opět se tu vyskytují dvě dějové linky. Ty o Křovácích pochopitelně v polo dokumentárním stylu. Tentokrát dojímají děti, které se setkají s nákladním autem nikdy neviděným. Vše opět šlape jak má, udržuje tempo a drží pohromadě. I tento snímek se povedl a dokáže rozesmát i dnes. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • N!xau (Xi) obdržel za toto pokračování přibližně čtyřistakrát vyšší honorář než za předchozí film. (KucC)
  • V čase 51:23 bere voják do ruky kompas a druhý se ho ptá, jestli ví, k čemu je na druhé straně zrcátko. Zrcátko slouží k nouzové signalizaci: aby se o člověku lidé dozvěděli, když se ztratí. Pomocí odrazu slunečních paprsků dává na dálku vědět o své poloze letadlům, lodím nebo lidem na horizontu. (Stefi_836)
  • Během letu ultralehkého letadla dojde palivo. Stephen Marshall (Hans Strydom) dolévá do nádrže whisky. Jenže jelikož se jedná o dvoutaktní motory, běh na čistou whisky by je zničil: prostě by se zadřely, protože v palivu musí být namíchán olej. (pjotri)

Reklama

Reklama