Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pravá křovácká šaškárna s křovákem N!xau-em, který hledá své dvě děti, jenž unesla prazvláštní věc, dělající dvě dlouhé rovné stopy. K tomu bláznivá právnička v ultralehkém letadle, která ráda skáče chlapům na hlavu, jeden zakousnutý medojed kapský a dva pytláci slonoviny. Zábava od začátku do konce a podle mě nejlepší díl celé série a vůbec nejlepší africký film. [10456. hodnocení, 183. komentář, 72%] ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Bohům, kteří jsou šílení, nemůže nikdo podsouvat sofistikovanost [Chřástalovo oblíbené slovo] nebo nějaké výrazné formální kvality. Leccos působí amatérsky - režie zvířat neváhá zmrazit na několik okamžiků záběr, než aby ztrácela čas s výcvikem a nakreslenější bouřkový mrak aby pohledal. Na druhou stranu série nemá obdoby a ve stravitelných dávkách napovídá, kolik bizáru člověku uniká, když nemá ponětí o africké kinematografii [jestli si nejste jistí, zda něco takového existuje, zkuste Wikipedii]. Xixovy vnitřní monology, vtipný voice-over jako vystřižený z National Geographic, mišmaš obrodružných scén, kulturních nedorozumění, groteskových situací, zrychlených honiček a mile nevěrohodných trikových scén činí z dvojky lepší verzi jedničky. Komediální chemie mezi doktorkou práv a doktorem zoologie [jehož NEHRAJE Tom Selleck, jak jsem si celá dlouhá léta myslel] resp. domácím a kubánským vojákem fungovala prostě skvěle. Škoda, že se kouzlo v dalších dílech, po nichž nemíním pátrat, nepodařilo zopakovat. Do nesmyslných pětihvězdičkových výšin, které jinak patří jen Batmanovi, pozvedá českou verzi povedený dabing. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola prirodzenejšia a intuitívnejšia. Asi preto, že obsahovala aj výchovne edukatívny charakter o rozdielnosti kultúry obyvateľstva a jeho priorít v globálnom meradle, čo v klbku humornosti a nadhľadu pridalo na sile. Ale zato, že objem spomínanej zábavnosti s pribúdajúcim koncom klesal, odobral som jej hviezdičku. Dvojka solídne nadväzuje na svojho prechodcu, nemá vyslovene nudné miesta a nová hlavná dvojica šľape v podobnom duchu (i keď nemtavý blondiak bol nenahraditeľný). Improvizačný režijný prejav na slušnej úrovni, ale už skôr v komornejšom ponímaní, pretože aj hlas rozprávača spasívnel a scénické zrýchľovačky už neboli tak vtipné ako v jednotke. Ale vravím, dôstojná stopa žánrovej priemernosti, avšak nijak výrazná. P.S.: jazvec TOP :) ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Od pokračovania príbehu krováka XiXao som veľa neočakával. Nakoniec po kratšom rozjazde sa z toho vykľula milá komédia, v ktorej sa XiXao nevydáva zneškodniť fľašu Coca-coly, ale vydáva sa hľadať svoje dve stratené deti. Jeho cesta sa skríži s miestnym dobrovoľným strážcom parku s právničkou z New Yorku, s dvoma vojakmi a dvoma pytliakmi. Ich osudy sa stretnú, čo vyprodukuje sériu vtipných scénok naplnených milým až naivným humorom plným ľudskosti. 70% ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Smál jsem od začátku do konce. A to je přesně ten důvod, proč dávám plných pět. Ono natočit pohodový ztřeštěně zábavný film je mnohem větší dřina, než ony přešpekulované intelektuálně "vyhrocené" příběhy, které nikoho nezajímají (kromě ega jejich tvůrců a přitroublých kritiků) a na které lidi do kina nechodí a maximálně jimi vyplňuje hluboce intelektuálně zaměřený chrám a tvrz kultury ČT půlnoc na ČT2 nebo na Artu....Z celého toho filmu navíc čiší laskavost a určitá láskyplnost ke všem přítomným (včetně kubánského revolucionáře...), skvělá je L. Farugia, pro kterou to byla snad jediná role ve filmu, co vím, těžce sympatické bylo trio Křováků na čele s tatíkem N!xauem, jediné, co mně trochu posléze kazilo dojem z pohody filmu (byť to s vlastním filmem má souvislost pouze věcnou) je fakt, že tito Křováci jsou lovnou zvěří pro všechny ty Zuluy a ostatní vzorné černochy v oblasti jižní Afriky, což ovšem v rámci hyperkorektní sebemrskačské "západní" a "bílé" civilizace zazní jen zcela okrajově a vlastně náhodou, stejně jako třeba vyvražďování bílého obyvatelstva v Zimbabwe....no, ale když se vrátím k tomu filmu, scéna, kdy opice krade Ann plechovku na vodu taky nemá chybu - jenom to zvíře naučit, co má dělat. Na filmu je taky sympatická ukázka toho, jak někteří mladí yuppies (Ann) chápou a znají svět - tady je to s nadsázkou, ale daleko od pravdy to rozhodně není. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • N!xau (Xi) obdržel za toto pokračování přibližně čtyřistakrát vyšší honorář než za předchozí film. (KucC)
  • Během letu ultralehkého letadla dojde palivo. Stephen Marshall (Hans Strydom) dolévá do nádrže whisky. Jenže jelikož se jedná o dvoutaktní motory, běh na čistou whisky by je zničil: prostě by se zadřely, protože v palivu musí být namíchán olej. (pjotri)
  • V čase 51:23 bere voják do ruky kompas a druhý se ho ptá, jestli ví, k čemu je na druhé straně zrcátko. Zrcátko slouží k nouzové signalizaci: aby se o člověku lidé dozvěděli, když se ztratí. Pomocí odrazu slunečních paprsků dává na dálku vědět o své poloze letadlům, lodím nebo lidem na horizontu. (Stefi_836)

Reklama

Reklama