Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 310)

verbal 

všechny recenze uživatele

Tři roky střílet do zblbnutí během té spravedlivé „obranné války“ v Iráku ženy a děti, to je jistě chvályhodné, nesmírně patriotistické a nejedna texaská máma s texaským tátou z toho roní slzy štěstí, jak se jim ten kluk poved. Je to také ale ta nejlepší cesta uhnat si vcelku kulantní PTS. Vaše stará se okamžitě nakazí, chytne permanentní PMS, a tak je potom mnohem příjemnější trávit čas s ostatníma gumama v zákopech a dělat "hu-ha", než čurákovat doma v dosahu té harpyje a užívat si vzájemně své syndromy. „Bránit“ svou vlast v tisíce kilometrů vzdálené perské prdeli je navíc dle amerických měřítek velmi hrdinské a tolik hrdé vdovy jsou odměňovány zmuchlanou vlajkou, která je pak určitě šuká, stará se jim pečlivě o fakany a nosí domů pravidelně výplatu. Al Kajdy a jiných tenoristických uskupení je i plný Jemen, Omán, Sýrie, Saudská Arábie a dokonce i Malajsie, ale tam kdovíproč soudruzi Ameriku bránit nejezdí. Zřejmě proto, že jsou perské koberce v maloměstských amerických domácnostech v současné době dost IN. Ač jsem čekal patetickou a kýčovitou poluci senilnějícího starce, na něhož už za placem určitě někde číhá Bledý jezdec, zhostil se toho Klint opravdu obdivuhodně důstojně. Je to spíše válečné než drama, svižné, vesměs skrytě neagitující všechny ty astrofyziky, molekulární mikrobiology a nukleární vědce do těch skvělých a kůl ozbrojených seal, smysluplné a uvěřitelné akce pokokot, možná bych se nebál říct až tři prdele, a hlavně!!! žádná z těch duchaplných marinád neodkráčí po svých po pádu na šutráky ze stometrových skal, a když je nějaká ta hadrová hlava střelí, dokonce i umřou! Otylý Bredly navíc střihnul toho vybouchaného vidláka naprosto famózně, a tak bych tomu za pomocí lingvisticky vytříbeného citoslovce „Vytk, vytk!“ vytknul snad jen ten klišovitě ohraný souboj znepřátelených snajprů o to, kdo koho na pár kiláků trefí do oka co nejblíž zorničce, a samozřejmě mírnou glorifikaci bezprecedentní invaze světospásných pamrdů na území suverénního státu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Překvápko. Veterán Eastwood totiž servíruje mnohem více akčních sekvencí než bych očekával, za což jej hrozně moc chválím. Dále se odvážím hádat, že nejspíš bylo režisérovým záměrem, vykreslit Cooperova Kylea jako příliš horlivého, zodpovědného patriotického burana - kteréžto role se hollywoodský modrooký matador zhostil s vervou sobě vlastní. Holt takové filmové Call of Duty, šmrncnuté Clintovým citem pro spielbergovské drama. Tohle snad museli amíci zákonitě milovat a nechat v kinech miliony, brát pokladny multiplexů útokem... oh wait! ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

To zase bude křiku - americký voják trpí zarytým vlastenectvím, žije ve skvělé zemi (pro kterou by umřel) a trestá irácké extremisty, protože nepochybně PATOS, ROPA a KONSPIRACE. Kdo ví, odpoví. Americký sniper je ovšem nezvykle komorním válečným filmem, jehož účelem není něco propagovat či ospravedlňovat, nýbrž poukázat na vývoj jedince. Chris Kyle měl svou zemi rád a věřil, že jde do boje s terorem, přestože s každým dalším měsícem na bitevním place přicházel o šanci zařadit se zpět do normálního života. Přímočará Clintova režie, výborně zahrané role a dostatečně ozvláštňující scénář pozvedají zážitek vysoko, nicméně sniperský duel a megapřestřelka v bouři určitě šly nahradit něčím méně okoukaným (příběh skutečného Chrise nabízel podnětů dost). Film roku z toho nebude. Body navíc za milou nekorektnost - ve filmu se zabíjejí a drasticky mučí děti a výsledný efekt je pořád především ten, že válka může udělat trosku i z vítěze. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Clinte tohle si prosral. Měl jsem tě rád jako Drsnýho Harryho. V pohodě jsou i starší eposy, který sis režíroval, ale pokud bych měl zabrousit mezi novější filmy, jako je těžce přeceňovaný Gran Torino nebo i další kousky, tak je to dost bída. Ovšem tu největší slátaninu si Eastwood nechal na úplný závěr své kariéry?! (i když kdo ví) Samozřejmě, že stupidní patriotičtí Amíci budou plesat nadšením, možná to nedej bože obdrží i nějaký Oscary no a samozřejmě, že i pár oveček na slovutné CSFD se přidá. No pokud vám nevadí, že budete 2 hodiny sledovat náborovku do US Army, navíc absolutně nudnou a nezáživnou, která mě za celou stopáž nedokázala vtáhnout do děje, tak potom je to ok. Letošní kandidáti na Oscara (nebo jak se ta trapná cena jmenuje) jsou bezvýhradně sračky a tenhle zoufalej Émerikánskej patos tomu nasazuje korunu. Jo a tu otravnou manželku a její telefonáty bych z filmu úplně vystříhnul, nebo jí měl frajer říct něco ve stylu : teď tu mám důležitou práci ty pyzdo musím zabíjet Iráčany v zájmu světového míru a své vlasti! Nemám čas na tvoje kecy. Fuck off. 15% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Film o člověku, který se stal válečným hrdinou během čtyř turnusů v Iráku a který cítil, že nejdůležitější věcí v životě je být patriotem. Když si připočtu ještě Clinta Eastwooda na režijní sesli, míra očekávání v kvality snímku se v tu chvíli vyrovnávala s mírou očekávání patosu číhajícího na každém rohu. Díky bohu tomu tak není a Americký sniper se kvalitou v klidu může zařadit někde mezi poslední filmy z historie amerických Navy SEALs (Kapitán Phillips, Na život a na smrt). Bohužel není výsledek záživný jako knižní předloha, ale z té si scénárista velký příklad nebral a servíruje tak stejný příběh z trošku jiného pohledu. Musím mu i Clintovi navíc poděkovat, že se nesnaží Chrise Kylea propagovat jako nadčlověka, který si ve všem ví rady a nikdy nechybuje, ale ukazuje ho jako normálního člověka, který náhodou umí výborně střílet a umí si ve válečně vřavě poradit jako málokdo. Sice moc nechápu Bradleyho nominaci na cenu Akademie, ale budiž. Dostal se k silné postavě, vcelku věrohodně přivedl "Legendu" na filmové plátno a dokázal, že umí i něco jiného než blbnout na place a balit roštěnky. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (58)

  • Chris Kyle (Bradley Cooper) nosí ve filmu nejdříve čepici s nápisem Charlie a později se znakem, který se podobá logu automobilky Cadillac. Je to odkaz na jméno jeho čety: nejdříve se jmenovala "Charlie", později "Cadillac". (method1)
  • Na televíznych záberoch z pádu World Trade Center, v čase keď reportér hovorí, že Južná veža sa rúca, je na zábere v skutočnosti padajúca Severná veža. (zhulo)

Související novinky

Kdy dorazí nejnovější počin Clinta Eastwooda?

Kdy dorazí nejnovější počin Clinta Eastwooda?

13.09.2024

Všestranný a plodný filmový tvůrce Clint Eastwood letos v květnu oslavil obdivuhodných čtyřiadevadesát let a ani v tomto požehnaném věku mu nechybí elán. Mnoho jeho fanoušků bedlivě očekává jeho… (více)

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Reklama

Reklama