Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (117)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Alpský western je možná nezvyklý žánr, ale funguje stejně dobře jako americké originály. Tajemný cizinec z Ameriky versus starý Brenner a jeho šest synů v uzavřené komunitě v zimě úplně odříznuté od zbytku světa – to je prostě klasický westernový vzorec. Jeho naplnění dopadlo výborně, což se týká i technické stránky věci (kamera, zvuk, hudba, výprava). Hororové kořeny režiséra se občas přihlásí zejména v práci se střihem. Celkově western, jak má být. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Protože Američani na svůj erbovní žánr kašlou, musela to vzít do ruky Evropa. Po Dánech se na western vrhla další nežánrová země Rakousko a z mého pohledu to dopadlo lépe než severský Salvation. Předně je tu naprosto úžasná atmosféra zapadlé alpské vesničky, kde rodina Brennerových vládne tvrdou rukou a obyvatelé vísky jsou na tom stejně, jako středověcí nevolníci. Pak je tu Sam Riley, kterému role mstitele sedne jako ulitá a upřímně řečeno jsem si ho nikdy v podobné úloze nedokázal představit. A ani jsem se o to nesnažil. No a pak je tu vynikající lesní přestřelka, kterou řadím k žánrovému TOP. A pak spousta drobností charakteristických pro evropský film a brutalita, na kterou v amerických westernech zase nejsme tak zvyklí. Samozřejmě potěší i Rexův páníček, který tu je za zatraceně hnusnýho bastarda a zapomenout nemohu ani na výbornou hudbu, která, ač se zdánlivě nehodila, pasovala jako by byla pro film přímo stvořená. Povedené po všech stránkách. 90% ()

Reklama

Faila 

všechny recenze uživatele

Rozjezd příběhu se táhl přes celou první polovinu, ale druhá polovina nepůsobila oproti předchozímu ději přehnaně akčně. Ačkoliv se toho najednou dělo více a nešlo již jen o uvedení do děje, mělo i akční dění pomalejší spád a zapadalo do celkového tempa filmu. Atmosféra byla po celou dobu tajemná a temná, až do úplného konce. A pro mě navíc šťastné shledání po letech s Tobiasem! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jsou věci o kterých se nemluví, věci z minulosti....... Kamera: Thomas W. Kiennast. Natočeno podle stejnojmenného románu Thomase Willimanna. Těžko říci, jak ten cizinec našel cestu až do vysokohorské (až skoro do oblak se tyčící) vesnice. CITÁT - Kdo jsi? Co tu hledáš?......... Cizinec byl fotograf (má zrcadlo co si pamatuje obrázky) a s ním do údolí přišla temnota. Tak mě napadá, zas tak vysoko to není, jak tvrdí vypravěčka, protože jsou v údolí. Ale to je jen maličkost, protože se zvýšil počet mrtvol a nic jim nepomohlo, ani to, že jsou tak vysoko v údolí. Vesnickou elitu začne někdo eliminovat. A divákovi je jasné, že je to cizinec, ale jen Bůh a pastor, ví proč. CITÁT - Hej! Kdo je tam?.......... Není to špatný příběh, řekl bych, že je , na Němce, až moc dobrý, ikdyž jsem čekal něco mystičtějšího, ale nakonec je to dost lidské. Okolo 90 minuty je krásná přestřelka, podpořená povedeným hudebním doprovodem a zajímavými zpomalenými záběry. Znáte ten slogan, že barman umírá poslední a kovář je kliďas? Tady je to trochu jinak. CITÁT - Prosím tě, zkrať to....... Zajímavě jsou řešené závěrečné titulky, to jsem dlouho neviděl a je to skoro slast pro oči. Titulky tak trochu jinak. PS - Při úvodních titulcích zazní song Sinner Man z úst zpěvačky, která si říká Clara Luzia. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Ono sehnat kvalitní chovný materiál na vsi, kde už i kámen šukal cihlu není vůbec snadný. A tak se občas stane, že rodiče prodaj svojí dceru shnilýmu dědkovi, aby od něj dostali aspoň půlku nakrájený Šumavy. Tenhle rakouskej western (jo, fakt tam je napsáno western) není v podstatě ničím nijak zvlášť originální, ale já si tak říkám, co by asi u nás natočili za kokotinu třeba s Mádlem a Kokotkem v hlavní roli. Určitě by se to spíš podobalo vycházce pacientů z léčebny pro mentálně choré. Ale tenhle Ondřej Procházka celkem umí, tudíž je to koukatelný a člověk se extra nenudí. Prolog bych tedy trochu sešmikal, neni důvod to tak zbytečně natahovat, ale jak řikám, dá se, takže otřít hubu od apfel struddelu a koukat. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama