Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na janovském policejním oddělení je zástupce komisaře Belli (Franco Nero) vyhlášený svou urputností a někdy až bezhlavým smyslem pro spravedlnost. Už několik měsíců se Belli společně se svým nadřízeným Scavinem (James Whitmore) snaží rozkrýt mezinárodní drogový kartel, ale jejich zátahy nic nového neodhalily. A když se jim konečně podaří zatknout jejich libanonskou spojku, popraví kartel nepohodlného svědka dřív, než stihnou dojet na stanici. Scavinovi se tak potvrdí nejhorší obavy: vedení kartelu má kontakty a možná i kontrolu nad policií, rozehraje proto nebezpečnou hru. Belli zůstává v nevědomosti a rozhodne se jít po nejpravděpodobnějším podezřelém, mafiánském šéfovi Cafierovi (Fernando Rey). K Belliho překvapení se však Cafiero stává jeho prozatímním spojencem a poskytne mu několik cenných vodítek ohledně příští předávky zboží a možného napojení kartelu na vedení města... Snímek Enza G. Castellariho se stal zlomovým bodem jeho kariéry i rodícího se žánru eurocrimi, známého také pod italským názvem poliziotteschi. Policie stíhá, zákon osvobozuje (1973) nebyl zdaleka první italský film inspirovaný drsnými americkými thrillery, který těžil z bezútěšné vlny násilí a kriminality přecházející přes celý Apeninský poloostrov a v němž hrdina bere zákon do svých rukou. Stal se ale kasovním hitem a pomohl nastolit žánr i jeho ústředního představitele, někdejšího Djanga a nyní drsného policejního vyšetřovatele Franca Nera. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Parádní záležitost,kde nemáte ani chvilku klidu vstřebat co se bude dalšího dít.Hned v úvodu je dlouhá honička,která má potřebný říz.Pak se malinko ubere z plynu,ale doopravdy jen chvilku,aby člověk poznal starého známého Fernando Rey jako Cafiera,který určitě každý fanoušek zná z Francouzský spojky.Pak už to jede kadencí do úplného konce.ZDE začíná věc,kterou jsem ještě nazažil.ČT ART z nepochopitelného důvodu odstřihla konec!!!Je vidět,jak smyčka přeskočí.Takže kdo hodnotí tuhle verzi je malinko na omylu.Člověka to trefí hned,že jejich verze je o 10 minut kratší a DVD verze 1:40 respektive najdete i 1:38 minutovou.Našel jsem i dvě odlišné distribuce,ale žádná nemá tedy o 10 minut kratší kousek.Samozřejmě děj pokračuje dál a komisař Belli se skvělým Franco Nerem udělá čistku.Jsou tam i dvě humornější vraždy a závěrečný twist.S tímto koncem je film úplně jinde a nekončí do ztracena.Hlavně i jedna velká osoba zemře!85% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... stíny "rodiny." Muž číslo jedna, éro z éry první třídy. Okatý, v barvě mořské zátoky, vlasatý zlatohlávek Franco, co permanentně zaměstnává hlasivky, nemluví naplano, nepálí nadarmo. Má napilno. Míří nahoru, napřímo. Chopí se práce, z ranku palčivých, rance s chapadly chobotnice. Neochabuje, nepolevuje, i když samotní "sněhuláci" jsou jako saně. Útočí na jeho slunce, chrlí, plivou na ně plameny zákeřně krvavé. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Začátek velmi dobré spolupráce Franca Nera a režiséra Enzia Castellariho, která vyvrcholila ohromným westernem "Keoma". V subžánru Poliziotteschi to byl pak rovněž první filmový počin! Italský nemilosrdný policejní inspektor Belli (Franco Nero ve formě!) se utká se silným evropským drogovým gangem. Jak více se blíží k samotnému jádru mafie, nejen jeho život je čím dál tím více ohroženější. Film se podle mého povedl, má slušnou atmošku, dobré umístění (Italský Janov nebo Francouzská Marseille), poměrně zajímavý a místy dost spletitý scénář, zrada mezi samotnými zločinci, ale i kus sentimentu v některých scénách, je to prostě typický 70' zločinecký rychlý pohled, obsahující násilné vraždy, hodně lidí je tu různě převálcováno a přejeto, divoké efektivní přestřelky, nějaké ty záběry do minulosti a zpomalovací sekvence při střelbě (které využil i ve svých dalších filmech), Kamera je velmi zručná a po vizuální stránce je film opět perfektní. Hraní společně se zajímavou hudbou od bratrů De Angelisových, je další silná stránka filmu, Nero tu předvedl vesměs civilní a nesmírně vyrovnaný, profesionální výkon, byl jasně na špici ze všech. Oslnivá úvodní automobilová honička, a posléze opravdu peprná a velmi realistická auto-exploze, patřili k tomu nejpovedenějšímu z celého filmu! Z Castelarových EuroCrimi se ale i tak toto dílo v mém pomyslném žebříčku zařadilo v uvozovkách jen na třetí příčku na pozdější "Stret Law" (velmi netypický Nero) a majstrštyk "Big Racket" film bohužel neměl. Komentář zde jako první v pořadí.. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na začátku je parádní honička. Já mám pro ty fízlácký Alfy ve vyblitě zelený barvě strašnou slabost. Potom je tam nějaký násilí a ultra-násilí a evidentně se tenkrát nikdo nebál to ukázat. A to včetně násilí na ženách a na dětech. Ale ten film nemá vůbec žádnou pointu. Prostě čekáte, jak se hlavní postava nějak krutopřísně pomstí, ale najednou padnou titulky a je konec. Podle ostatních komentářů existuje teda i nějaká delší verze. Moje hodnocení se teda vztahuje k tý verzi bez konce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Spolus filmami ako Obcan se bouri a Velke Vydirani ide asi o treti najlepsi film rezisera Enzo G. Castellariho. Hlavnu rolu tu hra Franco nero /Django 1966, Bitva Na neretve, Vamos a Matar, Companeros/, a tu vo filme prenasleduje akusi drogovu mafiu v meste Genova. To sa mi vzdy na Castellariho filmoch, dalej na filmoch Umberta Lenziho pacilo /dodrzoval to aj Villaggio/, ze sa dej filmu odohraval v rodnom Taliansku - bud Rim, genova, Milano bolo castym dejiskom filmov alebo aj Neapol. Dvojica BS/TH mala vzdy kopu reci o USA - tam sa odohravali aj ich filmy. Slusne slapal aj james Whitmore /Asphalt Jungle, Tora Tora Tora a Planeta Opic/, medzi zname proflakle drzky patril aj Nello Pazzafini /Fantozzi 1975, La Polizia e sconfitta, Un poliziotto scomodo/ no a aj Dzovanni Cianfriglia /Kdo najde pritele, najde poklad, Suda a licha, Dva Vytecnici/. Klasicke atributy poliziotteschiu ma - rvacky, autonahanacy. nasilne sceny nechybaju, prestrelky. Castellariho si doposial pamatam ak orezisera podpriemernych Extralargov, tu sa vsak ukazal, ze ma na viac nez len plane Extralarge. Film ma slusne tempo - tu ma pravdu Karlos80 o tej uvodnej autonahanacke,, potom to uz jede a nenudi ani chvilu. Poliziotteschi nie je o hereckych vykonoch, tie tu nebolo treba. Axte funda poliziotteschi filmov, toto je povinna jazda . 77 % ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama