Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (286)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Někdo nás zradil, vypadni odsud.......... Ten začátek byl hodně nepřehledný a divák netuší o co vlastně jde. A pozor, to byl teprve začátek. Celý film je vlastně podivný a nechává diváka neustále v nevědomí. Nebojte, nic se nezmění, Kdo má rád klišé tipu "vrahem je zahradník", ten si užije. Dobře oblékaní bezdomovci, kteří mají mobilní telefony, těžkou techniku a umějí máknout? Tady něco nehraje. Všechno jim funguje, skoro nikde neudělají chybu, jen divák netuší, co vlastně chtějí. Jsou to nějací mimozemšťané? Mutanti? Zloději těl? Nebo jen obyčejní vrazi? CITÁT - Já jsem zahradník. Nebo už snad nějakého máte?......... Příběh vás nutí přemýšlet, domýšlet a vymýšlet. Hezkou zábavu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z Borgmana jsem jelen. Nějak mi pořád není jasné, o co v tom vlastně šlo. Pokaždé, když už jsem si myslel, že jsem doma, se stalo něco, co vyvolalo další otázky a dalo podnět k přemýšlení, jak to vlastně všechno je. Ale film mě vtáhl a bavil. A to bylo také jediné, čím jsem si byl u téhle bizarnosti rozkročené do několika směrů jist. 75% ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ evropské artové komedie, který mi sedí. Absurdní komickou polohou v lecčems připomené nedávné počiny nového řeckého filmu (především Špičák a Alpy), ale při bližším prozkoumání režisérovy filmografie je jasné, že si svůj osobitý styl udržuje už od počátku devadesátých let a nejde tedy o imitaci úspěšného modelu. I přes všudypřítomnou nadsázku a záměrné úlety ve vyprávění si Borgman udržuje znepokojivou působivost, i když podmanivá atmosféra plná otázek a šokujícího narušování očekávání k závěru viditelně slábne a film pouze setrvačně splní to, co už divák tuší. Škoda, že režisérova podvratnost nevydržela s dechem, ale i tak množství bitarních motivů a nečekaných žánrových příměsí stačí na samovolné podráždění bránice a poměrně otevřenou hru s dorážejícími hypotézami. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam mi rozšířil obzory. Holandsko pro mě dosud byly jen lány tulipánů, větrné mlýny a milí lidé. Že tam mají lesy plné zemljanek, s podivně hibernujícími bezdomovci, jsem netušila. Tak už to vím. Také jsem díky této podivnosti s překvapením zjistila, jak širokou zásobu sprostých slov mám. Chování Mariny mě neuvěřitelně nasíralo, to se prostě slušně okomentovat nedalo. U mě doma zazvonit zavšivený bezďák, jestli si u nás může hupnout do vany a jestli bych mu neumyla záda, letěl by ze schodů, špinavou hubou napřed! Zřejmě Warmerdamův umělecký záměr, šokovat a nasrat diváky. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že o tomto filmu jsem nevěděl nic. Prostě mi byl puštěn a já nevěděl do čeho jdu. O to víc mě film bavil i zaujal. Nepříjemný, temný a občas i brutální thriller o bezdomovci, který se chce prej jen vykoupat. Nevýhodou snímku je, že i po skončení, vyvolává více otázek než odpovědí, ale to nic nemění na tom, že se jedna o výborný kousek, který v některých částech i slušně pobaví. Co by jste udělali Vy? Nechali by jste cizího člověka u sebe vykoupat? Pokud ano, neváhejte film zkouknout a připravit se na možné následky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)

Reklama

Reklama