Reklama

Reklama

Gappa

  • Japonsko Daikjódžu Gappa (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objeví na jednom z tropických ostrovů v jižním Pacifiku ještěra, kterého místní domorodci uctívají jako božstvo. Zemětřesení jednoho dne odkryje sluj a v ní ještěří mláďata. Domorodci varují vetřelce, aby je nechali tam, kde jsou. Ti však nedbají rad a odvážejí je do zoo v Japonsku. Rozzuřená matka mláďat se vydá hledat své potomky a ničí při tom vše, co jí stojí v cestě... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I po letech se dívám na Gappu dávnýma očima, kdy mi japonské monstrfilmy učarovaly. Pravda, triky jsou děsivé, herci v kostýmech ještěrů rovněž (takhle ale prostě Japonci své filmy točili). Zatímco v amerických a britských filmech kraloval Ray Harryhausen se stop-motion a u nás vdechoval život pradávným obyvatelům Karel Zeman, Japonci usoudili, že nejlepší varianta je převlečený herec, což jim vydrželo hodně dlouho. Pokaždé obdivuji práci modelářů, stavby musely dát hodně práce a zabraly jistě spousty času. Scény na ostrově mají své zvláštní poetické kouzlo, které ještě podtrhují bubny domorodců. Dnes úsměvné a do jisté míry zábavné dobrodrodružství. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Nostalgie....první film na který jsem šel jako malý prcek s tátou poprvé do kina...prostě taková moje první pánská jízda, protože po filmu jsme šli ještě do 'baru' na sodovku...takovou tu komunistickou klasiku - svítivě žlutou :-) Po letech jsem se opět koukl a neměl jsem to dělat...nostalgie je jedna věc, ale že to je strašně příšerné je jasná věc. I K. Zeman mnohem dříve to zvládl mnohem lépe. Jednu hvězdu beru zpět a i 2 jsou víc než dost. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála katastrofických filmov, prístupný deťom, bez následkov na ich psychiku. Príšery totiž nevzbudzujú hrôzu, ale skôr súcit a pobavenie. Dôležitá je v tomto smere aj eko stránka filmu, upozorňujúca na to, že človek by sa nemal správať k iným živočíšnym druhom ako ich pán, ale len ako ich rovnocenný druh. Naivné dialógy a isté akčné prestoje deti zvládnu, kým si budú lámať hlavy nad tým, čo za divné oči to svetielkovali na začiatku z mora. Naivné triky (ten s tankami mi pripomenul partizánsky film Vlčie diery) kultového filmu. Vôbec nie je tak hrozný, ako tu kolegovia píšu. Je detsky imaginatívny. Fakt je, že veľa z tých, čo videli film ako deti, stratili schopnosť naivného očarenia a prižmúrenia oči nad nedostatkami. Alebo skôr, nahradili ju (často zradnou) racionalizáciou všetkého. I umeleckého diela. Akým film je, bez ohľadu na jeho kvalitu. Nuž a Gappa je nadpriemerne kvalitná. Síce len kúšťok nad priemer, ale je. Samozrejme, s prihliadnutím k dabingu a záverečnému antifeminist posolstvu, kedy si fotografka z novín na základe skúseností s Gappou famíliou uvedomí, že jej miesto nie je v práci, ale výlučne pri sporáku a plienkach. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl jako dítě v kině a pamatuji si, že si z filmu vůbec nic nepamatuji, takže mě nejspíš extra neuchvátil (na rozdíl třeba od King Konga s Bridgesem). A ono se není čemu divit, je to klasická monster pakárna s obříma loutkama příšer, které jsou k smichu a divákovi je jich líto, že to do nich ti zlí japončíci perou ze všeho možného, od pistolek přes kulomety až po tanky a letadla. Film bych doporučil jen těm, kteří film v minulosti taky viděli, pro osvěžení paměti, pak těm, kteří musí vidět každý monster movie, všem ostatním bych sledování nedoporučoval, podobných filmů je spousta, a jsou mnohem vydařenější nejen po trikové stránce, ale i scénáristické. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Život je plný paradoxů...můj drahý otec zakoupí dvě DVD - jedno je Gappa, film zakoupený díky nostalgickému záchvatu v krizi středního věku:) A druhé je Apokalypsa Redux, zakoupená nevím z jakého důvodu, ale co, odmítl by to jen blázen;) Gappa je po mnoha stránkách zajímavý film - dokázal mi jak moc se film změnil během těch pár desetiletí. Ukázal mi, že Japonci opravdu umí natočit nejbéčkovější béčko všech béček - i tak se budu dívat celou tu hodinu a půl, nedbaje příšerných triků, nulového herectví a zbytečné hudby. Plus ty staromilské kecy o zachování tradiční rodiny a postavení ženy... Malá Gappa byla opravdu roztomilá, i když to rozhodně nepřebije fakt, že je to kříženec Ptáka Noha s Želvou, všechny modely jsou příšerné a celé je to hlavně k smíchu... Smířlivých 50% ()

Zajímavosti (2)

  • Několik převážně destrukčních scén z Gappy bylo použito v epizodě "Meltdown" (Roztavení) kultovního britského seriálu Červený Trpaslík. (Shaqualyck)

Reklama

Reklama