Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (995)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak určitě se jedná o drsný, syrový, chlapský drama natočený v exkluzivních lokacích, ale zase, že by z toho až nějak extra mrazilo se říct nedá. Divák se určitě nenudí, pěkně se na to kouká, ale nijak zázračně do hloubky ten film nejde. Spíš zachycuje prostej souboj člověk versus příroda, ale zdá se, že cíleně se vyhýbá otázkám jako kdo? co? a proč? Já jsem laik nejsem žádnej horolezec, ale i tak se mi tahle průserová expedice moc nezdá. Někdo musel prostě něco podělat. Ono na jednu stranu se dá pochopit, že když už je člověk kousek pod tím zpropadeným vrcholem, tak se chce dostat nahoru, ale jestli to stojí za položení vlastního života... Těžko říct tady se tak nějak ve chvíli kdy se začne všechno hroutit všichni tváří, že nikdo za nic nemůže a že matka příroda je prostě mrcha a to mě tak úplně neuspokojuje. Jinak, ale potěšilo mě, že můj oblíbenec Jason Clarke si víceméně celej film krade pro sebe a sedlo mu to rozhodně víc než v Terminátorovi. Jinak těžko něco dodávat. Parádní vizuál, solidní drama, reálný emoce, ale zase víc jak 4* bych tomu nedal.80% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

První polovina dost ukecaná, druhá lepší. Přesto se nezbavím pocitu nudy a zklamání. Já si za vrchol představuji něco jiného a i když herecké obsazení je geniální, tak nikomu skákat do zadku nebudu. S méně známými herci by to dopadlo stejně. Jde o lehký nadprůměr a víc z toho nevytěžím .. 5/10 = 55% ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Cesta do místa, kde lidské tělo umírá, v příběhu lidí, kteří moc dobře věděli, jak moc riskují, ale stejně do toho šli. Nic víc, ale určitě ani nic míň. A i když právě onomu sebedestruktivnímu jednání hlavních hrdinů nerozumím, mám díky parádní herecké sestavě pocit, že jsem alespoň nahlédl za první vrcholek. Ta intenzita, se kterou nejvyšší hora světa posílá vstříc horolezcům svoje nástrahy, přibije do sedačky a ve chvíli, kdy se objeví bouře, už se kino otřásá v základech a divák ví, že jde do tuhého. A každé zalapání po dechu pak skoro bolí i ve vlastních plicích. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Uživatel DaViD´82 napsal víceméně to, co jsem chtěl napsat i já. Nečetl jsem Krakauerovu knihu, ale film mě donutil si pár věcí o výpravě dohledat. Tvůrci se evidentně snaží jakoukoli osobní vinu kohokoli za ztrátu pěti z osmi životů (tři Indové nejsou pro film asi dost atraktivní, aby byli vůbec zmíněni) potlačit, leč i tak mi už z filmu přišlo, že jak Fisher tak především Hall si počínali jako nezodpovědní idioti. Tento dojem mi další informace spíše potvrdily. A navíc mezi přeživšími to potom dost skřípalo co se pohledu na událost týče, zatímco film je líčí jako "jsme všichni jedna rodina" aneb "o mrtvých jen dobře". Film je sám o sobě dobře natočen a např. scéna záchrany Weatherse vrtulníkem letícím na absolutní hranici dostupu zatlačuje do židle. Dal bych čtyři, problém je, že mi právě tento konkrétní příběh tuhle bandu "pravých mužů dobývajících hranice lidských možností" dost zprotivil, zvláště poté, co jsem si zjistil další informace. Nakonec tři, i když velice solidní. Ta jedna neudělená hvězda tak nejde na vrub Kormákura. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky z prostředí hor a horolezectví se těší moji oblibě již dlouhé roky a tudíž jsem s velkým očekáváním vyhlížel i tento počin, u něhož mě navíc na jednu stranu vábila zvučná jména herců, avšak na druhou stranu to ve mně vyvolávalo mírné obavy. Velkým potěšením bylo rozehnání veškerých mírných nedůvěr hned na počátku projekce. Od úplného začátku až do samého konce jsem si Everest užíval a zážitek byl umocněn kinem. V mnoha scénách jsem skoro až cítil silný mráz, sněžení a ledový vítr. Soucítil jsem s hlavními postavami a s blížícím se koncem a finální tragédií se stupňovalo i moje napětí. Nedostatky jsem žádné nenašel, za lehké zklamání mohu považovat pouze malý prostor pro Jake Gyllenhaala, u něhož jsem očekával výraznější roli, resp. že do děje daleko více zasáhne. Celkově se však jedná o film, který mě velmi potěšil a u kterého nemám sebemenší problém dát 5*. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Natáčení probíhalo i přímo v Himaláji, např. scény s klášterem nebo jaky. (hippyman)
  • Další člen expedice, Šerpa Lopsang (Pemba Sherpa), zemřel jen o několik měsíců později na jiné expedici na Everest. Osudnou se mu stala lavina. (Charpy)
  • Štáb byl během natáčení rozdělen na dvě skupiny. První natáčela exteriéry v Itálii a zahrnovala i herce. Druhá skupina byla tvořena pouze kameramany a horolezci, kteří natáčeli v Nepálu.  Dále se filmovalo ve Velké Británii. (Pria)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama