Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sasa (Nino Manfredi), se živí jako pochybný právník, který příležitostně úřaduje v jednom pochybném bistru, kde lidem nabízí podezřelé služby. Jednou dostane nabídku od stavebního podnikatele Milettiho a za vidinou vysokého honoráře ho jde navštívit do jeho luxusní vily. Sasu však v tomto sídle místo peněz čekají dvě mrtvoly. (MVanis)

(více)

Recenze (12)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Jsem ochoten přijmout stálý místo až po smrti, protože potom proti tomu už nic nezmůžu." Pochybný právnik Manfredi sa odmieta seriózne zaradiť do spoločnosti, namiesto toho poskytuje pochybné službičky pochybným ľudom. Tento spôsob života sa mu vymstí, keď začnú okolo neho pribúdať mŕtvoly, jeho pochybným klientom aj jemu samotnému ide o zdravie aj život a celé to začne zaujímať aj políciu v podaní komisára Tognazziho. Taliansky, miestami trochu zmätený, mix krimi thrilleru s komédiou, ako podtón poukázanie na všadeprítomnú korupciu, s veľmi dobrými dialógmi a napriek dlhšej stopáži bez hluchých miest. Ako vtipno-hrozivé elementy slúžia mafiánski pochopovia, valibuk Papalardo a elegantne štýlová fúzatá dvojka Pascal a Tonino, ktorá mi pripomenula duo lovcov ľudí z filmu Podivné dědictví (oproti ktorým je podstatne schopnejšia), a naozaj sa v oboch filmoch jedná o herca Sala Borgesa. Pobavilo za tri a pol porcie špagiet so sépiou. (vďaka Willymu Kufaltovi za zaradenie do premietania) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Třetí film který je součástí Letního dabingového speciálu diskuze VRK. Zde v podstatě můžu souhlasit s komentářem uživatele Aky. Na krimi se film nebere dost vážně a na komedii mi to přišlo málo( nebo spíš vůbec) vtipný. Popravdě jsem ale tak nějak tušil, že tohle nebude asi film pro mě. I přesto jsem mu chtěl dát šanci jelikož už jsem se s tvorbou Sergio Corbucciho jednou potkal. Bylo to u snímku Giallo napoletano/Zločin à la Neapol(1979) s vynikajícím Marcello Mastroiannim a krásnou Ornellou Muti. Tenhle kousek se mi trefil do mé filmové chuti rozhodně víc než tento a za sebe ho můžu určitě vřele doporučit. Velký balík peněz to má u mě jen za 2hvězdy ()

Reklama

patrikus 

všechny recenze uživatele

Velice poctivě natočená komedie s typicky italskými rysy, byť ne zcela alla "spaghetti". Jen mi to přišlo až moc dlouhé, zkrátil bych to o 20 minut, už mě to místy nudilo. Krásná přítomnost Uga Tognazziho ve vedlejší roli komisaře. Hlavnímu představiteli jsem na začátku moc nevěřil, ale pak se rozehrál a byl fajn... Bezvadný původní český dabing z 80 let.... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Natěšen na "starou dobrou italskou komedii" ze sedmdesátých let jsem na konci dospěl k názoru, že ne všechny italské komedie z tehdejší doby jsou špičkové. Tato se v první polovině jako komedie alespoň tváří, v druhé polovině se spíše přiklání ke slušnému krimi žánru. Prostě ani ryba, ani rak. Nenudil jsem se příliš (jen trochu), ale ani nijak zvlášť nebavil. Celý obsah by se krásně vměstnal do pouhých 90 i méně minut. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi neskutocne precenovany film tuna, reziser Sergio Corbucci natocil roku 1978 tri filmy : kultovu Sudu a Lichu, Zlocin a la Neapol a tuto priemernu "komediu". Teda zasmiat sa nebolo comu, dialogy bezduche a v strede sa zvrhli do vatovo planeho plkania. Zevraj take daco ako hlasky tam bolo, no ja som zase nezachytil, dej bol neprehladny bordel ...... nuda, jedna z tych talianskych plansich komedii : 50 % ()

Zajímavosti (3)

  • Po komerčním úspěchu filmu bylo naplánováno natočení filmové adaptace druhého Veraldiho románu na motivy postavy Sasà Jovine (Nino Manfredi), „L'uomo di conseguenza“ (1978), opět v režii Sergia Corbucciho, ale s Marcellem Mastroiannim, který v roli Jovineho nahradil Manfrediho. Po sérii schůzek Mastroianni nabídku odmítl: nebyl nadšený z toho, že by si měl zopakovat postavu, kterou už na plátno úspěšně přenesl jiný herec, a scénář pokračování obsahoval téma incestu, což bylo ožehavé téma, které zpracoval ve stejném roce ve filmu Così come sei. Produkce se poté rozhodla využít Mastroianniho ve filmu s podobným prostředím jako Velký balík peněz, který však nebyl natočen podle Veraldiho knihy, „Giallo napoletano“. Pokračování filmu Velký balík peněz nebylo nikdy natočeno. (classic)
  • Do italských kin byl film uveden 17. března 1978, den po únosu Alda Mora a souvisejícím masakru na Via Fani. (classic)
  • Film komickou a policejní formou podává portrét neapolské společnosti 70. let a zejména výkonem Uga Tognazziho (Assenza) chce režisér zdůraznit, jak bezmocná je justice kvůli korupci jejích správců ze strany Camorry. (classic)

Reklama

Reklama