Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

Han22 

všechny recenze uživatele

Skoro tři tisíce hodnocení, 85% a já jsem o tomhle filmu nikdy neslyšel, ba dokonce ani o tom koni a navíc jsem si myslel, že jde o dětský film. Přitom je to klasické sportovní drama. A i když mě koně, dostihy a tohle všechno moc nebere, musím uznat, že to byl výborný film. Do detailů vypiplaná retro výprava Austrálie 30. let, krásná hudba, perfektní kamera hlavně v dostizích, postavy (majitel, trenér, ošetřovatel), které jsou tak akorát nastřelené, aby se o nich člověk něco dověděl, ale aby nestáli v cestě hlavní hvězdě filmu. A v pozadí pěkné svinstvo ze strany majitele, sázkařů a hlavně dostihové federace, vedoucí k tragickému konci. Vše podtrhuje famózní starý dabing, třeba sportovní komentátoři závody prožívají jak kdyby komentovali finále mistrovství světa ve fotbale s českou účastí. Oceňuji, že si Wincer (později třeba Zachraňte Willyho) nic nepřidal a natočil to tak jak to bylo ve skutečnosti. Takže i když to není můj šálek čaje, 4* si to zaslouží. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď je nejaký kôň dobrý, je to v poriadku, ale keď je veľmi dobrý, môže narušiť systém..." Prvý pohľad na koňa menom Phar Lap nebol práve lákavý, ale rodokmene niečo napovedajú. Z lenivého koňa treba vydolovať to najlepšie, čo v ňom je. A niekde tam hlboko v zakorenenej lenivosti sa skrýva šampión... Film Phar Lap je klasikov a od jeho vzniku pribudlo niekoľko podobných filmov, no najviac sa mi pozdával Seabiscuit. Atraktivitu filmu zosilňujú silné zákulisné boje i večné spory medzi trojicou tréner, opatrovateľ a majiteľ, ktorý koňovi nikdy neveril. Aspoň do tej doby, kým nevyhral prvý závod... Phar Lap je výborný film o výnimočnom koni. "To nebol iba kôň. Bol najlepší." 100%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,878,404Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/ ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nostalgie? To taky, ale především je to krása a jímavost tohoto filmu, který mě stále utvrzuje o svých kvalitách a nadčasovosti - o tom, že zvíře se ve své čistotě žene přirozeně dopředu, protože mu to "velí jeho srdce", zatímco hlavouni od dostihů běsní za plnou šrajtoflí - "když je někdo dobrej, je to ok, ale když je moc dobrej, naruší to systém". Jak tu někdo trefně napsal: Phar Lap je vynikající film, který zasáhne nejen lidi od koní. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)
  • Phar Lap byl po smrti převezen do Austrálie a vypreparován, dodnes stojí v Melbournském muzeu. (Zellie)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)

Reklama

Reklama