Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerná dráma s dostihovou tématikou. Film je natočený nudnou, nezáživnou formou, možno aj to je dôvodom, prečo som si k hlavným hrdinom nezískal skoro žiaden vzťah. Samozrejme, preto o nejakej vypätejšej emotívnej atmosfére nemôže byť ani reči. Jednoducho ako prišlo tak aj odišlo. Pár scén, hlavne v spojení s dostihmi, však dokázali vytrhnúť zo šedivosti priemernosti, takže lepší priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skoro tři tisíce hodnocení, 85% a já jsem o tomhle filmu nikdy neslyšel, ba dokonce ani o tom koni a navíc jsem si myslel, že jde o dětský film. Přitom je to klasické sportovní drama. A i když mě koně, dostihy a tohle všechno moc nebere, musím uznat, že to byl výborný film. Do detailů vypiplaná retro výprava Austrálie 30. let, krásná hudba, perfektní kamera hlavně v dostizích, postavy (majitel, trenér, ošetřovatel), které jsou tak akorát nastřelené, aby se o nich člověk něco dověděl, ale aby nestáli v cestě hlavní hvězdě filmu. A v pozadí pěkné svinstvo ze strany majitele, sázkařů a hlavně dostihové federace, vedoucí k tragickému konci. Vše podtrhuje famózní starý dabing, třeba sportovní komentátoři závody prožívají jak kdyby komentovali finále mistrovství světa ve fotbale s českou účastí. Oceňuji, že si Wincer (později třeba Zachraňte Willyho) nic nepřidal a natočil to tak jak to bylo ve skutečnosti. Takže i když to není můj šálek čaje, 4* si to zaslouží. ()

Reklama

PALINO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne, dobre a pútavo natočený film, ktorý robí pamiatke Phar Lapa dobré meno. Samotný film vyniká predovšetkým dobrými hereckými výkonmi, peknou hudbou a veľmi dobre sú spracované i dostihové preteky, ktoré nenechávajú diváka chladným. A určite aj samotný Phar Lap by spokojne erdžal pri pohľade na tento kvalitný film. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už záběr jak Phar Lap cválá přes duny musí být pro každého koňáka dechberoucí. A zvlášť, když se zrovna vrátil z čundru na nepřeježďěném koni a nadřel se jako kůň, aby s ním pohnul. V první větě jsem nicméně chtěl oznámit, že právě koně jsou zvířata, která na spojení s člověkem nejvíc prodělala - ale kdo ví, co by na to řekly třeba slepice, a taky kohouti, na ty se taky sází a nechávají se prát/závodit pro výhry jedněch a pobavení jiných... Ale vraťme se ke koním. Čím je blbější, tím to má lepší. Nikdo na něm nechce jezdit, a tak se toulá po pastvině, a blbne čím dál víc. Tady jsme viděli opak takového koně (ne co do blbosti, ale co do čilosti a ochoty spolupracovat). Kromě majitelů, kterým vynášel peníze, a těch, kdo si na něj vsadili ještě při nízkém kurzu, moc oblíbený nebyl (asi jako Sergej Bubka, který také pořád vyhrával), protože ze sportu (sázkařského) dělal kůlničku na dřevo. Byl to ale velký kůň, a mně se velcí koně líbí. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Historický reportážny športový film, ktorý ponúka mnohé melancholické aspekty. Je to o zvieratách (závodné kone), je to rodinne štylizovaný snímok, obsahuje dramatický pátos a je o emóciách. Ak by som sa orientoval podľa obliekania, trafil by som dobu, ale už už som čakal, kedy uvidím Wall Street. Skrátka, prvých pár minút, pre náhodne sledujúceho diváka vie zmiasť podoba ulíc Melbourne a Sydney s New Yorkom. Je to však taký ten citlivý film, ktorý vie, kde môže zájsť a kde už by symbolika prílišného gýču bola za hranou. Je to austrálska klasika, ktorá má ale celosvetové posolstvo o odvahe, ctižiadosti a pokore. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap byl po smrti převezen do Austrálie a vypreparován, dodnes stojí v Melbournském muzeu. (Zellie)
  • Srdce skutečného Phar Lapa vážilo 14 liber (tj. 6,35 kg). Pro srovnání, srdce průměrného plnokrevníka váží devět liber. (Komi.xxx)
  • Dodnes se vedou spory o Phar Lapově úmrtí. Mohl to být arsen, podávaný jako "zázračný koktejl" Harryho Telforda, nebo jako pesticid na pastvinách, anebo kolika způsobená požitím velkého množství vojtěšky. Fakt je ten, že arsenu nebylo v těle koně nalezeno takové množství, aby bylo smrtelné, a kolika způsobí smrt až za několik dní. Stále však zbývají pochybné osobnosti dostihového podsvětí, které mohly koni ublížit. Vědci po mnoha letech našly stopy po arsenu. (luphick)

Reklama

Reklama