Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Historický reportážny športový film, ktorý ponúka mnohé melancholické aspekty. Je to o zvieratách (závodné kone), je to rodinne štylizovaný snímok, obsahuje dramatický pátos a je o emóciách. Ak by som sa orientoval podľa obliekania, trafil by som dobu, ale už už som čakal, kedy uvidím Wall Street. Skrátka, prvých pár minút, pre náhodne sledujúceho diváka vie zmiasť podoba ulíc Melbourne a Sydney s New Yorkom. Je to však taký ten citlivý film, ktorý vie, kde môže zájsť a kde už by symbolika prílišného gýču bola za hranou. Je to austrálska klasika, ktorá má ale celosvetové posolstvo o odvahe, ctižiadosti a pokore. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se docela těšil, protože mám koně upřímně moc rád. Sledoval jsem závody s napětím, jako bych přímo byl na dostihové dráze. Myslím, že samotný děj filmu je hodně dobrý, nicméně se nemůžu ubránit dojmu, že maličko chyběly takové ty vizuální scény s krásným koněm, které by vyloženě polapily za srdíčko. Přesto vše se domnívám, že jde o jeden z nejhezčích filmů z prostředí závodních koní. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,878,404Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/ ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nostalgie? To taky, ale především je to krása a jímavost tohoto filmu, který mě stále utvrzuje o svých kvalitách a nadčasovosti - o tom, že zvíře se ve své čistotě žene přirozeně dopředu, protože mu to "velí jeho srdce", zatímco hlavouni od dostihů běsní za plnou šrajtoflí - "když je někdo dobrej, je to ok, ale když je moc dobrej, naruší to systém". Jak tu někdo trefně napsal: Phar Lap je vynikající film, který zasáhne nejen lidi od koní. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap vyhral 37 závodov z celkového počtu 51. Jeho rekord zahŕňa série 9, 14 a 8 víťazstiev v rade. (Scevola)
  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)
  • Medzi najväčšie úspechy Tommyho Woodcocka (Tom Burlinson) možno zaradiť koňa zvaného Reckless, ktorý vyhral dostihy v Sydney, Adelaide a Brisbane a skončil druhy na dostihu v Melbourne v roku 1977. Tommy bol uznávaný za svoje tréningové metódy a svoju veľkú lásku ku koňom. Trénoval až do svojich 78 rokov. (Scevola)

Reklama

Reklama