Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (299)

baribal 

všechny recenze uživatele

S těma týnejdžrama ta puberta mlátila jedna báseň. Ale jinak to bylo skvěle zfilmované shakespearovské drama, u kterého nebyla cítit taková divadelní pachuť. I když takové to divadelní "přehrávání" přehlédnout prostě nešlo. Na čsfd trošku přeceňované, ale i tak lepší puberťácké drama než "háj skůl mjůzikl". ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Určitě nejautentičtější Romeo a Julie, jaké jsem viděl! Exteriéry, interiéry, kostýmy, věkem obou herců, režisérem (Zeffirelli je Ital). Krásná hudba. Do poloviny filmu jsem měl problém s hereckým výkonem Julie, protože mi připadal být v některých okamžicích dětský a lehce afektovaný. Jenže on vlastně má být! Skutečná Julia by zřejmě nejednala jinak. Proto jsem nakonec filmu vše odpustil, "hru režiséra" akceptoval a dávám maximální hodnocení. Mám velmi rád moderní verzi s di Capriem a Claire, ale toto se s ní nedá porovnávat. Určitě ne horší. Jiné. ■ Doporučuji komentáře: dopitak, Kulmon, Zazie, Morganela. ■ Po třetím vidění - obvykle herečky nevychvaluji, ale Olivia Hussey byla v tomto filmu krásná a "dětsky" půvabná! Škoda, že jí příští rok bude šedesát :). ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Kritizovat Shakespeara by bylo stejné, jako hledat chyby na Da Vinciho Moně Lise, proto ponechám stranou předlohu a zaměřím se zde pouze na filmového zpracování. Žádná přehnaná očekávání jsem do snímku nevkládal a udělal jsem dobře. Tato filmová verze Romea a Julie je totiž sterilní a bez invence natočená podívaná, která si neklade nic jiného, než zdlouhavě převyprávět příběh, který dnes už zná snad každý. Filmem jsem se doslova pronudil a byl jsem vděčný za každou zajímavější scénu (ples, souboj). Herci monotóně odříkávají dobové dialogy, na lolitku Julii je sice pěkný pohled, ale to je asi tak všechno. Daleko nejvýraznější jsou tak postavy (i herci) Mercuccia a Tybalta, kteří sice nemají tolik prostoru, ale jejich výstupy jsou světlým místem v jinak skrz na skrz tmavém a předlouhém tunelu (díky Bohu za občasné použití hudby!). Pokud nechcete číst, je to vaše volba, pokud naopak příběh znáte, raději sáhněte po futuristické verzi Baze Luhrmanna - té nápad rozhodně nechybí a o nějakém zfilmovaném divadle tam nemůže být ani řeč. 5/10 ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Na divadle patří role Romea a Julie k absolutnímu vrcholu herecké kariéry, a proto jsou obsazovány herci, kteří už mají pár let na jevišti za sebou. Zeffirelli měl geniální nápad - obsadit do filmu lidi v tom věku, v jakém byli "skuteční" Romeo a Julie - a tenhle tah vyšel fantasticky. Olivia Hussey a Leonard Whiting sice nejsou bůhvíjací herci, ale jsou oba tak krásní. K tomu nádherné kostýmy a italské renesanční exteriéry a interiéry a vznikla barvitá podívaná, při níž člověk zapomene, že sleduje notoricky známou klasiku. Takové zpracování Shakespeara bude sotva kdy překonáno. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Toto klasické dílo starého dobrého Willa se dočkalo už několika zpracování, já doteď viděl jen to v moderním hávu s úžasnou Claire Danes a (jak jinak) přehrávajícím DiCapriem, což, buďme upřímní, je takové všelijaké. Naopak Romeo a Julie od Franca Zeffirelliho vypadá přesně tak, jak si to jeden při čtení knižní předlohy představoval. Úžasné exteriéry i interiéry, skvěle vytypovaní herci (kdo by se do této Julie dokázal nezamilovat), podmanivá hudba... Netřeba více dodávat, tomuto člověk musí podlehnout, i když se jinak romantickým filmům vyhýbá. A balkónová scéna s legendárním "Ach, Romeo, Romeo! Proč jsi Romeo? Své jméno zapři, odřekni se otce, anebo nechceš-li, zasvěť se mně, a přestanu být Kapuletová." nemůže samozřejmě chybět ;-) A ještě jedno ponaučení jsem si z tohoto filmu vzal- nevěřte chlapům v punčocháčích :-) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Ústřední dvojice příběhu Romeo (Leonard Whiting) a Julie (Olivia Hussey) nebyli milenci pouze na plátně, ale i ve skutečnosti. Oba představitelé se do sebe zamilovali během natáčení a pro oba to byla jejich první velká láska, což si pochvaloval kvůli autenticitě daného příběhu hlavně samotný režisér Franco Zeffirelli. (Lynette)
  • Když Romeo (Leonard Whiting) zabije Tybalta (Michael York), je v jednom záběru košile od krve na pravé straně, ale v dalším záběru je košile s krvavým flekem na straně druhé. (Hans.)
  • Kvôli nahote vo filme Olivia Hussey v čase jeho vydania nemohla na tento film ísť do kina, keďže nemala 18 rokov. Bizarné na tom je, že nahá bola ona sama. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama