Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Chceš bony, ňáký bony?" Ulice v centru Prahy patřily jim, vydělávali hodně peněz a divoce je utráceli. Co ale dělá partička někdejších veksláků dnes? Z vězení jsou už dlouho venku. Svět kšeftů s valutami a bony, nelegálně směňovanými poukázkami do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím, je sice dávno pryč, ale způsobů, jak vydělat „rychlý prachy", je pořád dost. Stačí vědět, jak na to – podvody s dotacemi, úplatky, tunelování, krádeže. Stejně jako ve filmu Bony a klid z roku 1987 i tentokrát příběh začíná příjezdem naivního mladíka Martina (Jakub Prachař). Nemá práci, rodiče, holku, ani kamarády. Zato má dluhy a jdou po něm vymahači. Do Prahy se vypravil z Boleslavi sehnat peníze. Pak už stačí, aby potkal Bínyho (Roman Skamene), který už zase šlape chodník, nyní však pouze jako naháněč cizinců před restaurací na Staromáku. Osamělý Bíny vycítí v outsiderovi Martinovi možného parťáka pro nejistou budoucnost a zatáhne ho do svých kšeftíků... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (361)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl hodnocení a přečet jsem si pár komentářů, tak jsem čekal asi ještě větší sračku. Mně ten film zase až tak strašnej nepřišlel. Spíš úplně zbytečnej. Je to taková zoufalá snaha vyždímat ještě něco z "kultovního" prvního dílu. Ale musim uznat, že několikrát jsem se i něčemu zasmál. A Roman Skamene to je prostě borec. Jinak film nemá hlavu ani patu a často sklouzává do trapnosti, ale 2 (slabý) hvězdy nakonec dám. Jinak je komický, že Prachař jde do Prahy dělat nějakýho rozdavače letáků, protože v Mladý Bolehlavi nemoh sehnat práci. Tady třeba do Škodovky berou i negramotný cikány. Ostatně sám ve Škodovce pracuju a lidi sem za prací běžně dojížděj třeba třeba 60-70 km daleko. ()

TomPrusik1 odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou případy, kdy by filmy měli zůstat jen u původního dílu a pokračování po x letech bych točit nemělo. Takovými příklady z české kinematografie jsou například Sněženky a machři po 25 letech, nebo Dědictví aneb kurva se neříká. Bony a klid 2 patří mezi ně. Hlavní motivací natočit pokračování skoro po 30 letech od vzniku kultovního Bony a klid je hlavně vidina finančního úspěchu (který se nedostavil). Ostatní stránky filmu jako zápletka filmu, scénář a herecké výkony, jsou velmi upozaděny. Fanoušci původního Bony a klid možná ocení fakt, že zde najdou velkou část původních herců, veksláků. Ti se po revoluci dostali na lukrativní místa jako třeba bohatý majitel farmy, radní města, úspěšný právník a vážený cikán, který se stará o hřbitov. Kdyby jste náhodou měli problém současné tváře herců poznat u každé postavy uvidíte záběr z původního Bony a Klid. Jedinou výjimkou je postava Bíního (Roman Skamene), který dělá stejný shit jako před revolucí a nahání lidi do pražských restaurací, s mastnými cenami, které nám ukazuje Janek Rubeš. Mladý absolvent oboru knihovník, neúspěšně hledá práci v Praze a seznámí se právě s Bíním, který ho zasvětí do oboru. Pak se roztáčí naprosto dadaistický příběh, plný absurdních a stupidních momentů. Dvojice hlavních postav pořád někam utíká, mění práce jako ponožky (práce na statku, provozování veřejných záchodků atd.) až se konečně dostanou k velkému plánu, jak zneužít dotace. V příběhu nelze hledat nějaké logické souvislosti, proč udělal zrovna tohle, a proč se nezachoval jinak, když by to pro něj bylo zrovna výhodnější. Přijde mi, že Olmer chtěl prostě za každou cenu natočit pokračování a už si nelámal hlavu nad tím, že se někdo bude pozastavovat nad příběhem. Tomu odpovídá i scénář, kde furt někdo řekne: ,,Vzpomínáš na to, jak..." nebo ,,Nezapomeň na to, jak jsem ti tenkrát pomohl." Pokud by jste si měli dát panáka pokaždé, když někdo něco podobného řekne, brzo se budete válet na zemi pod stolem a probudíte se s kocovinou jak blázen. Je evidentní, že film nebyl zrovna dvakrát levný (všudypřítomný PP) a když si člověk uvědomí fakt, že se natočí takhle zbytečný a hloupý film, je mu teskno. Fakt by mi zajímalo, jak se na tohle pokračování dívají fanoušci původního filmu, jestli jim k uspokojení stačí vidět původní postavy, které jsou starší, tlustější, mají bílé vlasy a tak dál a od filmu nic dalšího nečekají. Pro mě jasný odpad a to se mi původní Bony a Klid celkem líbilo. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že všetkým zúčastneným bolo jasné, že nielenže neprekonajú prvý diel, ale že sa dokonca stanú terčom posmechu, poprípade tí angažovanejší že prídu aj o posledné gate. Nostalgiský faktor tu funguje iba v zamixovaných záberoch jedničky, podmáznuté hitovkou Relax a to je tak všetko. Jeden z filmov, ktorý vôbec nemusel byť. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný film bez skvělé jedničky by to možná fungovalo, ale pokračování po dvaceti letech a více mě prostě nesedí. Dvojka se měla točit hned po revoluci: amnestie, nové možnosti rádoby podnikání, pašování cigaret, alkoholu, zboží všeho druhu, uplácení celníků, vzkvétající bordely, slavná E55, topné oleje, vznik nových gangů a mafií, konkurence, falešná eura... prostoru pro další skvělý snímek tu bylo víc než dost, ale po více než 20 letech to většinou už nikoho nezajímá. Velká promarněná šance. ()

Koocik 

všechny recenze uživatele

První díl Bony a klid považuji za jeden z nejlepších, který v českém filmovém průmyslu vůbec kdy vznikl, takže jsem docela i s nadšením očekával pokračování, v tomto případě dějově probíhající v kapitalistické éře narozdíl od té socialistické z minula. Ovšem s realisticky až spíše pesimistickým pohledem, takže v závěru jsem nebyl tolik zklamán (či překvapen?), jako možná jiní uživatelé, co film shlédli. Nejde tedy srovnávat tento a předchozí díl, to je něco jako "nebe a dudy", což by měli brát v potaz všichni hodnotitelé. Jako ale takové novodobé zobrazení, jak to u nás v tom politickém systému a státním aparátu funguje, tak si myslím, že to je velice kvalitní zpracování. Jsem rád, že jsem opět viděl starou partu veksláků a českých mafiánů -> je to úsměvné, že řada lidí, která byla v minulém režimu trestána za své zločiny, teď v dnešní době opravdu se podílí na řízení státu a to beztrestně a bez ohledu na jejich minulost. Nebo spíš než úsměvné je to dosti i smutné, jakmile si to člověk řádně uvědomí. Todle se tomu filmu musí nechat, protože to vyobrazuje opravdu suprově. Co se samotného hodnocení týče, tak tři hvězdy jsou moc a dvě zase málo - čili 50%. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Několik záběrů odehrávajících se v budově soudu, případně na Ministerstvu vnitra, se natáčelo v dnešní budově Ministerstva dopravy na adrese nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha – Nové Město. (HonzaBez)

Reklama

Reklama