Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (234)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, tak to bola naozaj kvalita! Od hereckého obsadenia a príslušné postavy, cez tajuplný príbeh z prostredia vojnovej Varšavy, až po úchvatné kulisy, ktoré pôsobili naozaj vysoko autenticky. Sledujeme v podstate celý priebeh vojny prostredníctvom Antoniny a jej ZOO, ktorá počas vojny zostala bez zvierat, teda až na tie svine (aj zvieracie aj ľudské). Celý ten proces s "hosťami" mi však prišiel akosi až príliš jednoduchý. To si akože v tom ghette nikto nevšimol, že odtiaľ mizli desiatky ľudí? Neviem, akosi mám o tomto pochybnosti, ale aj o iných veciach z filmu. Ale nič to nemení na tom, že to bolo natočené naozaj znamenito a ani dramatizácia nechýbala. Osobne som očakával inší vývoj ohľadom "hostí" zo ZOO, ale keď to malo takýto šťastný koniec, tak to je potom priam zázrak. ()

Argoe 

všechny recenze uživatele

2. světová válka, nevyčerpatelné téma plné strachu, utrpení, nenávisti. Je to téma, které pobízí řadu filmařů k zfilmování silných příběhů nejen z bitevní vřavy. Úkryt v zoo (v originálním znění The Zookeeper's Wife) od režisérky Niki Caro je velice citlivě odvyprávěný film, který po celou dobu trvání projekce precizně manipuluje s divákovými emocemi. Více zde ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Človek nevie ako má tento film brať. Či ako smiešny historický dokument o zverstvách ktoré sa páchali na chudákoch židoch, alebo ako dokumentárny film o zvieratkách z produkcie National Geographic. Čakal som väčšiu akciu, namiesto toho som dostal len pomalý, vlečúci sa dej, bez štipky adrenalínu. Nechápem mnohé komentáre tu prítomných idiotov o tom, že si ani neuvedomovali aké zverstvá robili nacisti počas druhej svetovej vojny. Ja som vlastne zabudol že čo je vo filme, tak to je hneď aj pravda. Zabudol som že Nemci znásilňovali malé židovské dievčatká a strieľali zvieratká. Fuj, nacisti hnusní. Je to len ďalšia nechutná propaganda a nebyť vždy skvelej a oskarovej Jessici Chastain, tak by som to ofľusal odpadom. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Válečný film pro ženy. Srozumitelný, emocionálně dobře čitelný a pod kůži se dostávající spíše než válečným peklem prací se zvířaty a ZOO idylkou, minimálně v prvních pár minutách. Zároveň taky pasáž, kde je z diváka vymáčknuto nejvíc emocí. Opět je znát, že to točila žena. Je tam totiž rodinné kouzlo a specifická atmosféra, kterou bych kategoricky přesně tipoval na to, že tvůrce byl tentokrát poměrně raritně opačného pohlaví. Tomu odpovídá i změkčené vykreslení waršawského utrpení v ghettech, či akční scény, kterých je velmi málo a za moc nestojí. Nebýt vynikajících herců, kteří na sebe strhávají pozornost a již zmíněného rodinného puncu, asi by to nebylo až tak pamětihodné, protože zpracování příběhu má své nedostatky, především pak práci s časovým měřítkem a v jádru věci poměrně triviálním vyústěním. Daleko více emocí totiž vzbuzují zvířata, nežli pekla války a problematika o které se pojednává, tedy vlastně kde má ZOO hrát pouze prostředek a druhé housle. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Příběhově se to nijak moc neliší od standardní americké Hallmark/Lifetime produkce. Inu, realita občas dokáže být nerealistická. Co ale tuhle filmovou adaptaci v mých očích nadnáší je fakt, že se na něm podílelo mnoho místních lidí včetně velké části z ČR a že si tvůrci dali záležet na výpravě (lokace, zvířata, kostýmy, atd.) Ovšem nebýt toho, že tam kamarádka v ghettu dělala jednu tvář v davu a že na filmu pracovalo několik zvučných jmen, asi bych se na něj nepodíval. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Všechna zvířata, která vidíte ve filmu, jsou skutečná. (BadCat)
  • K postavě Urszuly (Shira Haas) nejsou žádné historické doklady. Její existence se ale nedá kompletně vyloučit, protože manželé Zabinski si z pochopitelných důvodů nevedli záznamy o lidech, které ukrývali. V každém případě je velmi pravděpodobné, že mezi těmi stovkami lidí byla dívka s podobným příběhem. (imanicornyt)
  • Film je založeno na skutečném příběhu dle deníku Antoniny Zabinské. (BadCat)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama