Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dá se to přirovnat k jinému severskému podivínovi, jménem Ove, ale finský mrzout není zlý, on je jen zapouzdřený v době svého mládí, kdy samozřejmě všechno bylo lepší, než teď když už je starý. Je tu několik kouzelných scén ( ruská delegace, kácení stromu, termostat). Také dvoudenní čekání na autobus, jehož linka byla před osmi lety zrušena, potěší. No a na závěr nechybí ani usmíření a dojetí. Výborné, ale přece jen Švédsko (Ove) - Finsko (Mrzout) 5:4! ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Nerudnej dědek, zastánce starých časů, likviduje a kritizuje všechno a všechny v dosahu 100 metrů, aby posléze pochopil, že ne vše, co adoruje, může v dnešní hektické době fungovat. Třeskutá legrace to není, ale obstojná zábava ano, humor je tu dávkován jemně (vyjma scény s kácením stromu, páč to je prdel obrovská), dojemné scény citlivě a já jsem navíc byla okouzlena hudbou, protože ta byla opravdu skvělá. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský příběh o muži, který se nechce smířit s tím, že svět funguje jinak než za jeho mladých let. Film je plný lehce humorných situací, u kterých jsem se i nahlas zasmála, přesto bych ho úplně za komedii nepovažovala. Je to takové severské pohlazení po duši podbarvené vskutku nádhernou hudbou, i když stařík byl občas na zabití, jak všechny kolem sebe dokázal vytáčet. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa povedať, že jedna z nosných tém snímku je spoločná s ďalším vynikajúcim severským klenotom - En man som heter Ove (2015). Mám na mysli hlavne vnímanie dnešného uponáhľaného moderného sveta očami staršieho človeka. A podobne ako v En man heter Ove, aj tu sa mnohé situácie v tomto smere nezaobídu bez jemného humoru, no pritom v pozadí cítiť príjemnú smutnú nostalgiu za dobou dávno minulou a kus zdravého sedliackeho rozumu. Rozdiel medzi oboma snímkami je ten, že zatiaľ čo En man... bol viac osobnejší, dramatickejší a emotívne bohatší, tak Mrzout je zase viac filozofickejší a načaté témy rozoberá do väčšej hĺbky. Naozaj radosť počúvať, tie niektoré Mrzoutove myšlienky vážne stáli za to, určite aspoň za úsmev - napr. ...za mojich mladých čias keď bolo niekomu zima tak si dal ešte jedny ponožky alebo išiel na bežky... Podobných "múdrostí" je tu neúrekom. Je to skrátka brilantne vyvážená hĺbavejšia drámička s humorom, veľmi príjemné severské prekvapenie. 85/100 ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do rokovania s Rusmi... ehm, teda Sovietmi, to bola výborná komédia. Pasáže, kde si postavy vyříkavali čo, kto, kedy a prečo, ma už až tak nebavili. Niektoré vtipy boli skvelé, iné (on porovnáva Ford Escort s prasaťom), asi pochopia iba Fíni. Dome bol skvelým režisérom teen drám a potom sa posonul ku dramédiám o nevšedných starostiach obyčajných Fínov, ktoré sa mi zdajú priemerné. Škoda. Veril som, že raz bude svetoznámy, to sa už asi nestane. Ale ja ho budem aj naďalej s láskou volať krstným menom. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Antti Litja, ktorý prepožičal svoj hlas postave Mielensäpahoittaja v originálných rozhlasových hrách a zároveň si túto rolu zahral aj v divadelnom prevedení, nebol príliš nadšený svojou účasťou vo filme. Nakoniec súhlasil kvôli svojmu vnukovi. (Da_reba)
  • Vo filme nezaznie skutočné meno hlavnej postavy. (Lucjen)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama