Reklama

Reklama

Život je úžasný

(festivalový název)
  • Česko Touha po životě (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (97)

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem velmi dlouho váhala, jak mám tento film ohodnotit, ale závěrečné titulky, dovětek a fakt, že je to film založený na skutečnostech, mně pomohli, abych hodnocení zvedla směrem nahoru. Moje ocenění patří v každém případě oběma hercům, jak mladému Kamilovi, tak staršímu Dawidovi, protože dokázali nám lidem, kteří o této chorobě máme jen povrchní znalosti, předložit věrohodně, čím vším si musel projít Mateusz (a stále prochází). Asi to nejde zcela dokonale, ale třeba jen jeho zázemí doma a nebo jeho pozdější pobyt v léčebně, to, jak o tom sám mluvil, jeho vnímání okolí, emoce, postoje......nedovedu si to ani v nejmenším představit.....ale ten život je stejně tak úžasný....... ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých príbehov, ktorý vám pripomenie, aké máte šťastie, že žijete práve ten svoj život, že možnosť vyjadriť sa a rozhodnúť za seba samého vôbec nie je samozrejmosťou. Pieprzyca balansuje na hrane depresívnej atmosféry a absolútnej eufórie. Zúfalstvo strieda šťastie a naopak. Mateusz rieši aj úplne všedné súčasti života (teda preňho rozhodne nie všedné) a prevedie vás jeho hodnotením ženských častí tela, na ktoré má často ten najlepší výhľad. A že je celkom náročný, asi by som uňho dostala mínusové číslo. Dawid Ogrodnik dostal ťažkú úlohu a zahral ju... ani na to nemám slová, až príliš dobre. Piatu hviezdičku nedávam iba preto, že stopáž mohla byť o kus kratšia, pár scén ku koncu mi prišlo zbytočných, no to možno preto, že ma zhýčkal fascinujúci úvod. O tom, ako naozaj sa cítia ľudia so zdravotným postihnutím sa môžme iba dohadovať, no o tom, že nie sú rastliny a či túžia po živote rozhodne nie. Možno po ňom túžia ešte väčšmi. A možno ho dokonca žijú intenzívnejšie... ()

Reklama

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Další skvost na letošním Febiofestu. I přes tragické téma čiší z filmu životní síla a optimismus. Až do závěrečných titulků jsem nechtěl věřit (a nevěděl jsem to), že Dawid Ogrodnik (představitel hlavní role) není vážně postižený a všechno to takle bravůrně dokázal zahrát. Mé hodnocení: 85%. Viděno: 22.03.2014 (Febiofest 2014). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Život je úžasný nenabízí silné téma zrovna moc s nadhledem (i když to tak může díky jisté přítomnosti humoru na první pohled vypadat), několikrát jsem v něm totiž celkem jasně vycítil vykonstruovanost (čímž samozřejmě nemyslím samotný příběh, ale způsob, jak byl v některých scénách/pasážích pojat). Problém s důvěryhodností jsem měl také s poslední kapitolou (než mi film podal „důkaz“ při závěrečných titulcích; na druhou stranu se divák těžko může dozvědět, co si filmaři oproti skutečnosti přimysleli). Pro mě je však snímek hlavně o hereckých výkonech a na ty jsem se také soustředil. A jak dětský, tak dospělý představitel Mateusze byli prostě skvělí a jejich gesta jsem jim snad bezvýhradně věřil (a u obou se rozhodně porozhlédnu po dalších snímcích, ve kterých se představili). Možná jsem do komentáře vložil přespříliš cynismu a nedůvěry, nicméně za mě to budou „pouze“ silné 4*. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká pocta každému životu. Krásne posolstvo o tom, že ctiť si treba všetko živé a že hodnota jedného nestojí nad druhým. Viem si predstaviť, že keby sa to točilo na hollywoodsky spôsob, určite by tam pritlačili eutanáziu, nech to má ten šmrnc a vytlačíme z diváka viac sĺz. Poliaci to ponechali podľa skutočnosti, natočili to civilne, bez príkras a s výbornými vymyslenými komentármi, ktoré až tak vymyslené nemusia byť. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)

Reklama

Reklama