Reklama

Reklama

Ex Machina

  • Velká Británie Ex Machina (více)
Trailer 3

Caleb (Domhnall Gleeson) měl neuvěřitelnou kliku. Ve firemní soutěži vyhrál hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). V okamžiku kdy uprostřed pustiny vyskočí z vrtulníku, který ho na místo dopravil, dojde mu, že na tenhle týden jen tak nezapomene. Jenže ani nejbujnější fantazie by ho nedokázala připravit na to, co ho čeká v supermoderní stavbě připomínající protiatomový bunkr. Prvotní ostych zažene Nathanův přátelský přístup. Pak se však seznámí s Avou (Alicia Vikander). U přátelské dívky s krásnou tváří jen dráty vedoucí jejím průsvitným tělem prozrazují, že je ve skutečnosti unikátním technologickým experimentem. Jeho součástí se právě stal i Caleb. Jeho úkolem je prostá interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě pozoruje a zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Dokáže být Ava natolik „lidská", že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže v něm probudit nějaké city? Calebovi se však role pokusného morčete začne čím dál víc zajídat, zvlášť když s Avinou pomocí zjistí, že Nathan mu o svém výzkumu neřekl zdaleka všechno. (Cinemart)

(více)

Diskuze

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Gryphon

Ale jinak teda paráda, takhle rychle vydat cz verzi. Studio asi z leaku moc nadšené nebude. Přeci jenom je to o několik kvalitnější snímek než ti zoufalí Postradatelní, tudíž má potenciál vydělávat peníze.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Gryphon

No já na dabing nijak moc netrpím. Zbytečně se pak člověk okrádá o polovinu hereckého výkonu a kvalitu zvuku obecně.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

No já na to koukal večer s anglickými titulky jelikož ty české měly vyjít za týden a ejhle ráno už tam ty české byly  :) 

na příspěvěk reagoval Gryphon

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Mě tak napadlo, SPOILER: když už přeprogramovával ten systém, proč si nedal vyšší oprávnění na přístupovou kartu. Hodně věcí by to ulehčilo a nestalo by se, co se stalo.

na příspěvěk reagoval PiranhaGreg

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

zajímavý film. Opravdu se dost podoba Měsíci. Každopádně ten konec jsem teda nečekal.

Gryphon

Gryphon (hodnocení, recenze)

Nepochopil som o čo jej šlo keď sa ho spýtala na konce: "Will you stay here?" ?...

na příspěvěk reagoval Arbiter

DeathTheKid

DeathTheKid (hodnocení, recenze)

Takže [eks machina] a hotovo? :D Jsem z vás krapec v dupě jak tady básníte o latině, z níž znám tak 5 slov :D

UnholyEvil

UnholyEvil (hodnocení, recenze)

3497299

Latina je jazyk, u kterého se k originální výslovnosti z pochopitelných důvodů uchýlit nemůžeme a proto nezbývá, než řídit se kontextem a vybrat si z několika, v našem případě dvou alternativ. Pokud by se jednalo o film český, z českého prostředí, přikláněla bych se k české výslovnosti. Jelikož to tak není, dovolila bych si tvrdit, že je vkusnější vyslovovat to po jejich. Nikoho do toho nenutím, pouze jsem reagovala na dotaz.

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

DeathTheKid

Deus ex machina se vyslovuje deus eks machina. Myslel jsem, že doba světáckosti s anglickou výslovostí čehokoli skončila s tím, jak dospěla moje generace maturující v polovině 90. let. Asi ne. Každopádně dej raději na L_O_U_S a fauxthuma. K jejich dostatečným argumentům přidávám, že právě angličtina je obeceně velmi nevhodné médium pro přechod mezi dvěma jinými jazyky, ať už jde o výslovnost, transkripci či překlad.

3497299

3497299 (hodnocení, recenze)

UnholyEvil

"Deus ex machina" - jelikož se jedná o latinský přepis klasického řeckého pojmu z antického dramatu, není důvod vyslovovat jej v českém kontextu dle pravidel oxfordského slovníku - jak vás to vůbec napadlo? V českém kontextu se neanglická slova nevyslovují "anglicky", a to i tehdy, když se jedná o nějaké dílo z anglofonního prostředí. Česká doslovná výslovnost [ex machina] je rozhodně přijatelnější než [ˈdeʊs ɛks ˈmaː.kʰɪ.naː]. Stejně jako kupříkladu Blomkampovo Elysium tady také nikdo nevyslovuje jako [IlIzi:Hm], nýbrž normálně česky.

na příspěvěk reagoval UnholyEvil

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

UnholyEvil

Vzhledem k tomu, že jde o původně latinský název, je výslovnost "ex machina" naprosto v pořádku, protože tak u nás tradičně čteme latinu.

na příspěvěk reagoval UnholyEvil

Venom81

Venom81 (hodnocení, recenze)

Film jsem viděl dnes a hodnocení jedině * * * * *!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Reklama

Reklama