Reklama

Reklama

Coherence

  • Velká Británie Coherence
Trailer 2

Obsahy(1)

V roku 1923 bola niekde vo Fínsku zahliadnutá kométa, ktorej vplyv vyvolal sled nezvyčajných udalostí. Jedna žena zavolala do svojho domu políciu s tým, že v budove je muž, ktorý vôbec nie je jej manželom. Keď sa ju policajný strážnik pokúšal presvedčiť o tom, že osoba v dome je skutočne jej muž, ona odvetila, že svojho manžela v predošlý deň zabila. 
Súčasnosť. Osem priateľov sa spolu po dlhom čase stretáva pri spoločnej večeri v dome jedného z nich a nad zemou opäť prelieta kométa... (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (372)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pomalu začínám zjišťovat, že napsat chytrej horor (ne jen chytře vypadající, pozor!) je v dnešní době nadlidskej úkol, hodnej pouhý hrstky vyvolenejch scénáristů. Aneb proč se tam zase všichni bavěj o krávovinách a chovaj se jako stádo nepřemýšlejících zviřátek? A pak že se sci-fi nedá vyčíst, že bylo nereálný. No, dá... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zápletka s kometou, skupina úmorně užvaněných šosáků a nehorázně otřesná ruční kamera (nebo snad mobilní telefon?) v prackách nějakého nekulturního dementa, mi už od začátku filmu neodbytně připomínaly hrůznou von Trierovu Melancholii. Ale zatímco na Melancholii jsem neshledal nic, za co bych jí dal aspoň jednu hvězdu, Coherence mě postupně dost zaujala. A nebýt NAPROSTO PŘÍŠERNÉ ruční kamery, asi bych jí vypětil... Hodně slušná zápletka, zlověstně paranoidní atmosféra, zajímavá hudba a jedna úžasná bloncka, které patří celý úžasný konec. I když... zápletka je sice atraktivní, ale směšně nevědecká - že prý kometa může zamíchat s alternativními realitami; pche, každý vzdělaný člověk přece ví, že to je blbost... komety přece způsobují války a morové rány. A film přináší i definitivní rozřešení jedné letité otázky: "Existují i jiné reality paralelně s tou naší, ve kterých žijí nesčetné kopie nás samých?" Odpověď (ústy jedné dámy) je jasná: Ne, "protože není možné, aby tě někdo někde jinde miloval tak moc, jako tě miluju já..." Tak, a je to. A celá teoretická fyzika i s nějakými přiblblými scifistickými teoriemi se může jít bodnout! ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nebylo nic pro mě. Fanoušci levných filmů a chytrých scénařů si budou lahodit, já ovšem dávám přednost zábavě a akci. Herci velmi nesympatičtí, námět celkem creepy, ale nudně a nepřehledně odvyprávěn, prostě film, který by dokázal natočit lec kdo za pár šupů a stačil by mu pouze chytrý scénarista nic víc, kdyby zde alespoň někdo přišel k úrazu, ale na to hold neměl rejža koule. Při +1 jsem se bavil více. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na začiatku som mal pocit, ako by som sledoval druhý Cloverfield, teda síce pomerne sympatické, ale aj tak nezaujímavé postavy riešia dlhé minúty nezaujímavé témy, no keď sa to už začne rozbiehať, je sa rozhodne na čo pozerať. A práve táto fáza je z celého filmu jasne najlepšia, pôsobí to originálne, inteligentne, nepredvídateľne a pritom aj tak správne tajomne a napínavo, takže ma to veľmi bavilo a nevedel som sa dočkať, akým smerom sa bude dej uberať ďalej. Takto vysoká úroveň síce filmu až tak dlho nevydrží a keď sa divák dozvie väčšinu dôležitého, už to prestane byť úplne ono, ale aj tak sa na to pozerá viac, než dobre, stále občas niečo prekvapí, prípadne sa dolaďujú detaily, aby všetko sedelo tak, ako má a nesklame ani celkom zaujímavý záver. Navyše si ma už časom získali aj niektoré postavy, obzvlášť sympatická hlavná hrdinka a ani na ten očakávane lacný vizuál si nie je problém zvyknúť, dokonca to vďaka tomu ešte viac vtiahne do deja. Takže aj tu pekne vidno, že na natočenie zaujímavého filmu netreba žiadny väčší rozpočet, ale v prvom rade dobré nápady a vedieť s nimi pracovať. 72% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku hodně sympatická záležitost, ale prvních cca dvacet minut jsem měl obrovský problém přežít, vypadají totiž jako hodně nepovedená vztahovka ve stylu "parta lidí se sejde v domě a začnou vyplouvat různá tajemství společné historie" atd. Což je specifickej podžánr, který zběsile nemám rád a minimálně polovina postav je v takových filmech plkózně natupělých, což se Coherenci naštěstí téměř vyhnulo (až na jednu postavu, která má bohužel asi nejvíc prostoru.). Ovšem hle, pak přikvačí velmi příjemné, osvěžující scifi, které si vystačí s hlavní zápletkou a zepár dobře zvolenejma rekvizitama. Sice by potěšilo aby například hlavní zápletku a princip filmu hrdinové neodhalili s pomocí tak příšerného deus ex machina, ovšem.. To se zrovna tady dá docela odpustit a i nad začátkem se dá přimhouřit oploutvené oko. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Napsat scénář trvalo jeden rok a všechny scény se natáčely v chronologickém pořadí. (Kailo)
  • Místo scénáře dostávali herci lístečky (které mohli vidět jen oni) s úkolem pro daný den. To umožnilo rozvíjet příběh přirozeně a vytvářet skutečné reakce ostatních herců. (Kailo)
  • Kvôli nízkemu rozpočtu, ktorý činil 50 000 amerických dolárov, musel byť film natočený za 5 nocí na jedinom mieste s dialógom, ktorý bol do značnej miery improvizovaný. Natáčanie prebiehalo v dome režiséra Jamesa Warda Byrkita. (ambron)

Reklama

Reklama