Reklama

Reklama

Coherence

  • Velká Británie Coherence
Trailer 1

Obsahy(1)

V roku 1923 bola niekde vo Fínsku zahliadnutá kométa, ktorej vplyv vyvolal sled nezvyčajných udalostí. Jedna žena zavolala do svojho domu políciu s tým, že v budove je muž, ktorý vôbec nie je jej manželom. Keď sa ju policajný strážnik pokúšal presvedčiť o tom, že osoba v dome je skutočne jej muž, ona odvetila, že svojho manžela v predošlý deň zabila. 
Súčasnosť. Osem priateľov sa spolu po dlhom čase stretáva pri spoločnej večeri v dome jedného z nich a nad zemou opäť prelieta kométa... (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (372)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zápletka s kometou, skupina úmorně užvaněných šosáků a nehorázně otřesná ruční kamera (nebo snad mobilní telefon?) v prackách nějakého nekulturního dementa, mi už od začátku filmu neodbytně připomínaly hrůznou von Trierovu Melancholii. Ale zatímco na Melancholii jsem neshledal nic, za co bych jí dal aspoň jednu hvězdu, Coherence mě postupně dost zaujala. A nebýt NAPROSTO PŘÍŠERNÉ ruční kamery, asi bych jí vypětil... Hodně slušná zápletka, zlověstně paranoidní atmosféra, zajímavá hudba a jedna úžasná bloncka, které patří celý úžasný konec. I když... zápletka je sice atraktivní, ale směšně nevědecká - že prý kometa může zamíchat s alternativními realitami; pche, každý vzdělaný člověk přece ví, že to je blbost... komety přece způsobují války a morové rány. A film přináší i definitivní rozřešení jedné letité otázky: "Existují i jiné reality paralelně s tou naší, ve kterých žijí nesčetné kopie nás samých?" Odpověď (ústy jedné dámy) je jasná: Ne, "protože není možné, aby tě někdo někde jinde miloval tak moc, jako tě miluju já..." Tak, a je to. A celá teoretická fyzika i s nějakými přiblblými scifistickými teoriemi se může jít bodnout! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Súčasná veda ponúka toľko teoretických poznatkov o fungovaní nášho sveta, že sa logicky raz za čas objaví film (väčšinou malý), ktorý si jednu z teórií vypožičia. Problémom je napasovať na ňu poriadny príbeh, pretože čisto o vede film byť nemôže. Byrkitovi sa podarilo napísať svižný scenár, ktorý sa síce zaoberá paralelnými svetmi, ale ako už vieme zo Solarisu, tak všetko v sci-fi je len zámienkou pre vyjadrenie sa k niečomu ľudskému. Teda k medziľudským vzťahom, ako sme svedkami aj v Koherencii. Alebo inak, všetko je metafora. Podstatné však je, že sme neustále v napätí, že príbeh nie je ani zďaleka predvídateľný a baví nás sledovať reakcie a chovanie ľudí v krajných situáciách. Jediným záporom je to, že film pôsobí amatérskym dojmom na poli spracovania. Jeho ultranízkorozpočtovosť sa miesi s faktom, že sa zrejme jedná o debut (napríklad nízkorozpočtové Primer, alebo Another earth pôsobia filmársky vyzretejšie). Našťastie je scenár tak zaujímavý, že sa tým nebudete zaoberať. To je dôvod škrtnutia jednej hviezdy, ktorú ale možno ešte pridám. ()

Reklama

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Skvělý atmosferický film plný napětí. Já tyto kousky spolu s Triangle nebo Timecrimes vážně můžu a zrovna tyto patří mezi ty, které nejsou překombinované a poskytnou rozumné vysvětlení. Zde je nám to naservírováno pod nos a vlastně to vůbec nevadí, protože to na ničem neubírá. Jak zde už spousta lidí napsalo, pro ty, kteří čekají lekačky, akci a nebo spoustu krve to ale není. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma teda dostalo, super príjemné prekvapenie. Po dlhom čase výborný sci-fi mindfuck, ktorý poriadne zamotá mozgové závity. Po obsahovej stránke absolútne dokonalé, tu je krásne vidno, ako ľahko sa dá natočiť za málo peňazí niečo extra zaujímavé. Stačí len nápad rozvinutý do dobrého scenára. Príbeh ma vcucol hneď od začiatku ako vysávač týždňový prach a až do konca mi nedal vydýchnuť, ktorý mimochodom, rozhodne potešil. Chcelo to len troška výraznejšiu mysterióznu, tajomnú atmosféru a snímok by bol dokonalý. Odporúčam všetkým, čo majú radi filmy na zamotanie hlavy. 85/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hra na přebíhání z dimenze do dimenze, které nikam nevede a nemá hlavu ani patu mě celkem záhy začalo nudit. Sice to vypadalo, že se film po prvních ukecaných 15ti minutách rozjede, ale to se nestalo. Naopak vše zase sklouzlo k bezobsažnému kecání a šílené kameře. Já chápu, že někdo nemá ani na ten mizerný FF horor a tak musí s kámošema točit výhradně u sebe doma, ale interiérová konverzačka s nádechem sci-fi se dá přece udělat zábavně, jak ukázal třeba Pozemšťan. Tohle ovšem hrubě nevyšlo. Vedle solidního, ale zpraseného, námětu tak stojí za pozornost už jen ta hezká dlouhovlasá bloncka. 10% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Herec, který hrál Amira, Alex Manugian, je rovněž spoluautor scénáře. Ve filmu v podstatě zastával funkci informátora/špiona, jelikož pomáhal dirigovat herce, pokud vybočovali až moc z příběhu. (Kailo)
  • Štáb se skládal pouze z pěti členů: dva zvukaři, kameraman, režisér a producent. (Kailo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno